06 Aralık 2013 06:00

Kendilerine rant planı yapmışlar

Bozcaada’nın güneyini yapılaşmaya açan imar planını da, aynı alandaki 38 konutluk “Bağ Evleri Projesi”ni de aynı şirketin hazırladığı ortaya çıktı.

Kendilerine rant planı yapmışlar
Paylaş

Özer Akdemir
İzmir


Bozcaada’nın güneyini yapılaşmaya açan imar planını da, aynı alandaki 38 konutluk “Bağ Evleri Projesi”ni de aynı şirketin hazırladığı ortaya çıktı.
1997 yılında Bozcaada Belediyesi tarafından onaylanan 1/5000 lik Nazım İmar Planı ve 2010 yılında onaylanan “Akvaryum Bağ Evleri” projesi “An Yapı ve Turizm Ltd. Şti. Global Mimarlık, Şehircilik İnş. ve Tic. Ltd. Şti.” isimli şirkete yaptırıldı. Şirketin İnternet sitesinde Bozcaada imar planı ile adanın güneyinde yapılan toplu konut projesi aynı sayfada görülüyor.
Akvaryum Koyu’nda planlanan 38 konutluk proje için ilk 8 konutun inşaat çalışmaları sürüyor. Bozcaada’nın Ayana, Çanak ve Akvaryum gibi doğal koyları için alınan yapılaşma kararlarının, bölgenin özelliğine ve niteliğine bakılmadan alındığı dile getiriliyor. Adını denizinin renginden ve temizliğinden alan Akvaryum Koyu’na bakan yamaçlar, birçok hayvana ve canlıya ev sahipliği yaparken, bölgede Bozcaada ekosisteminin bir parçası, adanın havasına, kokusunu veren 3 farklı türde geven bitkisi bulunuyor.

ÇİVİ BİLE ÇAKILMAMALI

Bozcaada’da sit alanlarının 2009’da yeniden belirlendiğini dile getiren Bozcaada Forumu, bu tarihten önce yapılan bütün planların geçerliliğini yitirdiğini belirtiyor. 1997’de Bozcaada Belediyesi tarafından hazırlanıp, onaylanan 1/1000 ve 1/5000’lik projelerin bu nedenle geçerliliği olamayacağı görüşünü aktaran Bozcaada Forumu, Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunu da bu projeleri onaylayarak, yanlışa ortak olmakla suçladı. Bozcaada ile ilgili daha önce yapılan 1/25.000 lik planın genel olarak şehir merkezini kapsadığının altını çizen Forum, günümüzde yapılaşmanın başladığı Akvaryum Koyu’nun  ise 1/25.000 lik planının olmadığını kaydetti. Forum açıklamasında; “Yeni 1/25.000’lik planda, bu alanlarının plana işlendiği ve adanın bağ ile tarım arazileri dahil, güneyinde daha büyük bir alanın yapılaşmaya açıldığı görülmektedir. Yeni 1/25.000’lik yürürlülüğe girmeden adanın hiçbir köşesine çivi bile çakılmaması erekmektedir” dedi.

SEÇİMLE DEĞİL AMA GEZİ’YLE İLGİMİZ VAR

Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay’ın Bozcaada Forumu’na yönelik;”Buradan beni yıpratmaya çalışanlar, bu asılsız haberlerle oy bekleyenler yanılıyor” sözlerini eleştiren Bozcaada Forumu üyeleri, “Bizler, yaşamına, toprağına, kültürüne sahip çıkan, bunları korumak adına mücadele eden, adaya gönül vermiş kişileriz. Bizim ne kaçak inşaatımız, ne seçim hesaplarımız ne de başka hesaplarımız vardır. Mücadele duygumuzun daha da güçlenerek ortaya bir forum çıkmasının seçimle değil ama Gezi’yle ilgisi vardır. Adamızın geleceğine kastedecek her türlü uygulamayla, rant ve çıkar gruplarıyla sonuna kadar mücadele edeceğiz” açıklaması yaptı.

Eleştiriler karşısında bir açıklama yapan 4 dönemdir Belediye başkanlığını yürüten ANAP’lı Belediye Başkanı Mustafa Mutay, imara açılan alanın küçük bir alan olduğunu ve ‘bağcılığı korumak’ için böylesi bir uygulamaya gittiklerini ileri sürdü.

ÖNCEKİ HABER

Erdal\'ın yoldaşları, kardeşler

SONRAKİ HABER

Seyhan Nehri yapılaşmaya açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...