05 Aralık 2013 19:51

Öğrenciler kimin umrunda

Okullardaki yetersiz eğitim apaçık ortadayken bu sistemi değiştirmeye çalışmaktansa dershaneleri kaldırıp yerine daha çok emekçiyi sömüren özel eğitim kurumlarını açmak akıl işi mi

Öğrenciler kimin umrunda
Paylaş

Onur DEĞİRMENCİ
Esenyurt
İstanbul


Başbakan Erdoğan’ın dershane meselesine dair söylemi büyük yankı uyandırdı. Özellikle cemaat ile hükümetin dershane konusunda fikir ayrılığına düşmesi yazıldı, çizildi, tartışıldı. Peki konunun odak merkezinde yer alan öğrenciler ve öğretmenler ne düşünüyorlar. Okul, ev, dershane üçgenine sıkışan, günlerini test çözmekle devam ettiren gençlere hiç kimse “Siz bu konuda ne düşüyorsunuz?​” diye sormuyor. Dershane meselesini konunun muhataplarıyla görüştük, onlara düşüncülerini sorduk.

Lise öğrencisi Gökhan Kısa’ya göre dershaneler kapatılmamalı. Kapatıldığı taktirde özel derslerin yaygınlaşacağını düşünüyor. Ekonomik durumumuz iyi olsa özel okullarda eğitim alırdık diyor. Mezun öğrencilerin halk eğitim merkezlerinde eğitimine devam etmelerini inandırıcı bulmuyor. Bir dershane ile halk eğitim merkezinin aynı seviyede olamayacağını söylüyor.

EN FAZLA YOKSULLAR ETKİLENECEK

Bir diğer lise öğrencisi Soner Bedir dershanelerin kapatılmasından yana. Eğitim sisteminin öğrenciyi köleleştiren, robotlaştıran, monotonlaştıran bir sistem olduğunu belirtiyor. Hükümetin gerici politikalarıyla insanları düşünmekten yoksun bıraktığını ifade ediyor. Bir yandan da binlerce öğretmen işsiz kalacağı için kapatılmamasını istiyor. Bunun sorumlusunun devlet olduğunu bildiriyor.

Dersahenelerin kapatılması halinde eğitim seviyesinin düşük olmasından dolayı üniversiteye yerleşen öğrenci sayısının bir hayli düşeceğini vurguluyor. Bundan en fazla etkilenenlerin yoksul çocukları olacağını hatırlatıyor.

Fizik öğretmeni Ziya Karakılıç dershanelerin kapatılması doğru bir karardır diyor. Dershanelerin kaldırılmasını maddi durumu orta düzeyde olan insanların üniversiteye hazırlık imkanını ortadan kaldırmaya yönelik bir hareket olarak görüyor. Özel hazırlık okullarının bu durumu ortadan kaldıracağını düşünüyor.

ANAYASANIN GEREĞİ YAPILSIN

Aynur Değirmenci de dershaneler kapatılsın diyenlerden. Anasayada yer alan ‘Parasız eğitim haktır’ maddesinin uygulanmasını istiyor. Ancak şu anki eğitim sisteminde dershanelerin kapatılmasının yeni sistemle birlikte yoksulluğu daha görünür kılacağını belirtiyor. “Dershanelerin yerine açılacak özel eğitim merkezleri çok mu farklı olacak? Hayır, tam tersine bu kurumların ücretleri daha fazla olacak ve olan bize olacak!” diyor. Esenyurt gibi emekçi insanların yaşadığı yerlerde bu sıkıntının daha fazla hissedileceğini ifade ediyor. Kendisi dahil birçok kişinin dershane parasını ödeyebilmek için çalışmak zorunda olduğunu hatırlatıyor.

“Eğitim sistemi düzeltilmeli, devlet okullarında verilen derslerle üniversite kazanmamız imkansız. Bazı okullarda branş hocaları bile yok, on binlerce öğretmen atama bekliyor. Bence ilk önce bu sorunlar tartışılıp çözüme kavuşmalı. Okullardaki yetersiz eğitim apaçık ortadayken bu sistemi değiştirmeye çalışmaktansa dershaneleri kaldırıp yerine daha çok emekçiyi sömüren özel eğitim kurumlarını açmak akıl işi mi? diye soruyor.

 


SAYILARLA DERSHANE

Türkiyede Milli Eğitim kayıtlarına göre 3 bin 640 dershane var.
16 milyon öğrencinin 1 buçuk milyonu dershaneye gidiyor.
7 milyon öğrencinin olduğu Güney Kore’de ise 5 milyon dershane ögrencisi bulunuyor.
Japonya’da ise 29 bin okul, 40 bin dershane bulunuyor.
50 bin dershane hocası ve 20 bin personel bulunuyor.
Ayrıca, İstanbul 689 dershane ile en çok, Bayburt 2 dershane ile en az dershane bulunan iller.

ÖNCEKİ HABER

Kızım İçin

SONRAKİ HABER

Erdem’in katilleri 4 yıldır serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...