05 Aralık 2013 19:26

Aleviler artık daha örgütlü

Çekmeköy’de Alevi gençlerin sayısı fazla ama pasifler. Toplumun baskısı etkili oluyor. İlçemizde gençliğin bir araya geleceği başka bir merkez yok. Diğer inanç gruplarından gençlerin de buluşacağı bir gençlik derneği hedefliyoruz

Aleviler artık daha örgütlü
Paylaş

Nazlı ARSLAN
Ezgi ATASEVER
İstanbul
Sancaktepe


Çekmeköy ve Sancaktepe Haziran direnişinden beri çok hareketli zamanlar geçirdi. Halkın iktidara karşı çıktığı, taleplerini haykırdığı alanlarda, birçok dernek ve demokratik kitle örgütü de vardı. Keçeci Köyü Sosyal Yardımlaşma Derneği Çekmeköy Keçeçi Baba Cemevi Gençlik Kolları da bunlardan bir tanesiydi. Bir Alevi köyünün gençlik kollarında yer alan arkadaşlarla sözleştik ve derneklerinde buluştuk. Çaylı, börekli güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

Nasıl ve ne zaman bir araya geldiniz. Derneğin gençlik kolları ne zamandan beri aktif?

1996’da Cemevi kurulduğundan beri dernek ve gençlik kolları var. İlk zamanlarda hem imkan kısıtlığından hem de çevre baskısından kendimizi ifade edecek olanaklarımız yoktu. Ama köy gençliği olarak kendimiz çalışarak, sıvasından inşaatına kendimiz yaparak dernek binamızı oluşturduk. Son 10 yıldır daha aktifiz. Bir yıldır daha derli toplu bir gençlik kollarımız var.

BAŞKA BİR MERKEZ YOK

Bir yıl içerisinde ne gibi faaliyetler yaptınız ve şu an neler yapıyorsunuz?

Cemevimiz pankartı altında Alevi mitinglerine katıldık, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde dernek binamızda büyük bir etkinlik gerçekleştirdik. Şu sıralar haftada bir dernek binamızda film gösterimleri düzenliyoruz.

Gençlik olarak Çekmeköy’de sizlere alan açıldığını düşünüyor musunuz?

Çekmeköy’de Alevi gençlerin sayısı fazla ama pasifler. Toplumun baskısı etkili oluyor. İlçemizde gençliğin bir araya geleceği başka bir merkez yok. Diğer inanç gruplarından gençlerin de buluşacağı bir gençlik derneği hedefliyoruz. Köy derneği olarak göründüğümüz için gerçek bir buluşma noktası olamıyoruz ama zamanla bunu aşacağız.

İNSAN ODAKLI SİYASET

Önümüzde yerel seçimler var. Alevi gençliği olarak seçimlerden beklentiniz neler?

Gençlik kolları olarak bir siyasi parti altında bulunmamız veya herhangi birini desteklememiz mümkün değil. Hem çok farklı siyasi görüşleri barındıran bir yapıyız hem de seçim döneminin ve seçim sisteminin bize katkı sunacağı bir şey yok. Bizim bu konuda yapmak istediğimiz; siyasetin rant meselesi olmaması, insan odaklı  olması gerektiğini anlatmaktır.

Cami-cemevi projesi ülkenin birçok yerinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Bu konuyla ilgili neler düşünüyor gençlik kolları?

Böyle bir şey yapılması Alevilerin çoğunluğunun talebi değil. Bazı Alevi kuruluşlarıyla birlikte girilişen bir iş bu. Amaçlananın devletin kendi Alevisini yaratmak olduğunu düşünüyoruz. Ama Aleviler bu oyuna gelmeyecektir.

DİN DERSLERİ KALDIRILMALI

Alevilerin yaşadığı sorunlardan birtanesi zorunlu din dersleri. Ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?

Bunlar arık din dersleri de değil aksine iktidar propagandasıdır. Derslerde anlatılanlar bizim kabul etmediğimiz bir durum. Bu sadece Alevi çocuklar için değil, Sünni olmayan bütün çocuklar için çekilmez bir hal alıyor. Bizim bu konudaki talebimiz din derslerinin okullarda verilmemesi.

Son olarak, Alevi olmak bundan öncesine göre bir değişime uğradı mı?

Eskiden cem yapamaz, Alevi olduğumuzu söyleyemezken şimdi daha iyi durumdayız. Bunun sebebi; siyasi erkin, egemenlerin iddia ettikleri gibi, bizlere özgürlük vermesi değil, bizlerin daha örgütlü olmasıdır. Son yirmi yıl içerisinde yani 2 Temmuz Sivas Katliamı’ndan beri daha örgütlü hareket eden Aleviler var artık.
 


MEHMET METİNER’İN SÖZLERİNE ŞAŞIRMADIK

Bir süre önce AKP Adıyaman milletvekili Mehmet Metiner, katıldığı TV programında Cemevleri için ‘terörist yuvası’ dedi. Bu konu hakkında ne söylemek istersiniz?

Şu anda bu coğrafyada terörist diye nitelendirilenlere baktığımızda bu söz çok zorumuza gitmedi. AKP zihniyetinin Alevilerle ilgili görüşlerini göz önüne getirince şaşırtıcı gelmedi bize. Köprü yapıp adına Yavuz Sultan Selim adını vermek istemesi, cami-cemevi projesi, Suriye’deki Alevi katliamının desteklenmesi bunlardan sadece birkaçı.

ÖNCEKİ HABER

Kadir Topbaş\'ın icraatları

SONRAKİ HABER

Formasyon hakkımız tanınsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...