05 Aralık 2013 19:17

Kadir Topbaş'ın icraatları

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yeniden aday gösterdiği mevcut başkan Kadir Topbaş’ın 10 yıllık icraatları ve belediyecilik anlayışından bazı örneklere göz atalım...

Kadir Topbaş\'ın icraatları
Paylaş

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yeniden aday gösterdiği mevcut başkan Kadir Topbaş’ın 10 yıllık icraatları ve belediyecilik anlayışından bazı örneklere göz atalım:

- Zeytinburnu’da silüeti bozan gökdelene imar izni Topbaş tarafından verildi. İmar izninin ardından Erdoğan gökdelenlerin traşlanmasını istedi; isteği kabul edilmeyince de gökdelenlerin sahibine küstü.

- Yerel ve genel seçimlerde belediye ve kamu kaynaklarının bir parti ve aday için kullanılması yasak olmasına rağmen Kadir Topbaş, ‘Sevgili Hemşehrilerim’ diye seslendiği ve gazetelerin ilk sayfalarının sağ tarafını boydan boya bir mektup şeklinde kaplayan ilanlar verdi. İlanın hükümet politikalarını eleştiren gazetelerde yer almaması dikkat çekti.

- “Her yere metro, her yerde metro” sloganı temelinde yer alan ilana karşın; Topbaş döneminde yalnızca 39 km metro inşa edildi.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Şehir Tiyatroları Yönetmeliği’ni oyçokluğuyla değiştirerek yeni oluşturulan ‘edebi kurul’a devredildi. Yeni yönetmelikte, Genel Sanat Yönetmeni’nin görevleri tırpanlandı, repertuarı oluşturma görevi elinden alındı.

- Taksim Yayalaştırma projesi Topbaş’ın en çok tepki gören projeleri arasında yer aldı. Proje ülkeyi ayağa kaldıran Gezi eylemlerine sebep oldu. Taksim’de araç trafiği yer altına alındı; yerin üstü ise her yağmurda gölete döndü.

- Haliç’te bulunan tarihi tersaneler için otel ve alışveriş merkezi ihaleleri açıldı.

- “İstanbul trafiğini rahatlatacağız” sloganıyla pazarlanan metrobüs projesi, İstanbulluların en büyük kabusu oldu. 7 yıldır E-5 hattı üzerinde çalışan metrobüsteki yoğunluk, vatandaşların büyük tepkisini çekiyor. Metrobüs şimdilerde, yıkılan üst geçidi, kazaları, aşırı dolu olduğu için duraklarda durmayan araçlarıyla ve saatlerce durakta beklediği için metrobüs yolundan yürüyen yolcularıyla meşhur.

- Kuzey Ormanlarında 3. köprü için ağaç katliamı yaşandı. Davalar devam etmesine rağmen izinler alındığı için 245 bin ağaç kesildi. Proje, bölgedeki doğal yaşamın bozulmasına neden olacak.

- İstanbul’da yapılacak 3. havaalanı ise deniz dolgusu ve heyelan tehlikesiyle dikkat çekiyor. Havalimanı da yine 3. köprünün başlattığı doğa katliamının devamcısı olacak.

- Metro ve kentsel dönüşüm için bütçe ayıran İstanbul belediyesi, kadın sığınma evi için ise bütçe ayırmıyor. Yeni değişen yasayla her 100 bin nüfusun olduğu yerde bir kadın sığınma evi açılması gerekirken 15 milyon nüfusu olan İstanbul’daki sığınma evi sayısı yalnızca 34.

- Kadir Topbaş döneminde yerel yönetimlerde işçi kadrosunda çalışan binlerce işçi, AKP’li yönetimler tarafından sendika değiştirmeye zorlandı. İşçiler, Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’ndan Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası’na geçirildi.
 

ÖNCEKİ HABER

Patriotlerin personeli değişiyor

SONRAKİ HABER

Aleviler artık daha örgütlü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...