05 Aralık 2013 09:01

Haşim Kılıç: Tutuklu tüm vekiller serbest kalmalı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay kararını değerlendirdi. Kılıç, "Bu noktadan sonra hapisteki tüm milletvekillerinin mağduriyetinin giderilmesi gerekir" dedi.

Haşim Kılıç: Tutuklu tüm vekiller serbest kalmalı
Paylaş

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay kararını değerlendirdi.

Posta Gazetesi'ne konuşan Kılıç, "Bu noktadan sonra hapisteki tüm milletvekillerinin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekir. Yeni bir hukuki işlem yapılmak zorunda. Zaten esas hak ihlali bu kişilerin milletvekili seçildiği Haziran 2011'de tahliye edilmemiş olmalarıydı" dedi.

'5 BİN LİRA VERİNCE BU İŞ BİTMEZ'

Anayasa Mahkemesi'nin 5 yıldır tutuklu olan Mustafa Balbay için "5 bin lira tazminat"a hükmetmesi akıllara, "5 bin lira ödenince Balbay'ın mağduriyeti giderilecek mi?" sorusunu getirdi. Posta'dan Candaş Tolga ışık bu soruyu Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a sordu. Yanıtı ise "Balbay'ın tazminat talebi olduğu için bu kararı verdik. 4 bin TL verince bu iş bitecek diye bir değerlendirme yok" oldu.

'HAK İHLALİ DE DÜZELTİLECEK'


Kılıç şöyle devam etti:
"Biz hem tazminat verilecek hem de hak ihlali düzeltilecek diyoruz. Anayasa Mahkemesi bu konudaki gerekçeli kararını Mustafa Balbay için İstanbul'da tutukluluk ve mahkumiyet kararını alan yerel mahkemeye ve Yargıtay'a gönderecek. Bu noktadan sonra hapisteki tüm milletvekillerinin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekecek."

ÖNEMLİ UYARI

Mustafa Balbay, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvuruda "Milletvekili dokunulmazlığım ihlal edildi" diyordu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bununla ilgili olarak çok önemli bir uyarı yaptı:
"Şu kadarını söyleyebilirim: esas ihlal milletvekili seçildikleri Haziran 2011'den itibaren bu kişilerin tahliye edilmemiş olmalarıdır. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla yeniden hukuksal işlem yapmak zorunlu olmuştur."

GEREKÇELİ KARAR BEKLENECEK

Haşim Kılıç sözlerini şöyle tamamladı:
"Anayasa Mahkemesi'ne göre, bu kişiler milletvekili seçildiği andan itibaren serbest kalmalıydı." Bundan sonra gözler gerekçeli kararın açıklanmasının ardından İstanbul'daki yerel mahkemenin ve Yargıtay'ın yapacağı işlemde. Mustafa Balbay'ın dışında MHP'den Engin Alan ve BDP'den 5 milletvekili halen hapiste bulunuyor.


GÜL: KARAR ÇOK ÖNEMLİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Kilis'te gazetecilere yaptığı açıklamada bu kararı çok anlamlı bulduğunu söyledi. Gül Şunları söyledi: "Bu önemli bir karar. Ayrıca dünkü karar tabii siyasi dünya görüşü bir sürü subjektif kararın karıştığı, herkesin farklı farklı baktığı bir olaydır. Böyle bir dosyada AYM'nin oybirliğiyle karar vermesini çok daha önemli görüyorum. Türkiye'de hukukun üstünlüğünün geçerliliği açısından önemli görüyorum. Bunu güvence olarak da görüyorum açıkçası. Toplumda farklı siyasi, ideolojik bakışlar olabilir ama bir mahkemenin önüne geldiğinde eğer hakimler oybirliğiyle böyle karar vermişlerse bunu çok daha anlamlı buluyorum. Bu kararla evrensel hukukun geçerliliği bir kez daha AYM tarafından gösterilmiş oldu. Bunun Türkiye dışında da çok dikkatli izleneceği kanaatindeyim. Benim genel tutukluluk sürelerinin uzunluğu ile ilgili daha önceki açıklamalarımı da biliyorsunuz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aldridge, Portland’ı taşıyor

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Cemaat dahil herkesin oyuna talibiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...