05 Aralık 2013 06:00

Kadın işçiden dinleyin direnişi

İşten atılan Hacettepe Tıp Fakültesi işçilerinin direnişi devam ediyor. Direnişçi kadınlardan Sadegül Başkuş, Vahide Yazıcı ve Serpil Türkkan direnişteki tüm arkadaşları adına direniş alanını, neden işten atıldıklarını ve bundan sonra ne yapacaklarını anlattı.

Kadın işçiden dinleyin direnişi
Paylaş

Selmane ERTEKİN
Ankara


İşten atılan Hacettepe Tıp Fakültesi işçilerinin direnişi devam ediyor. 11 Kasım’da işten atılan 52 işçiden 17 tanesi kadın. Direnişçi kadınlardan Sadegül Başkuş, Vahide Yazıcı ve Serpil Türkkan direnişteki tüm arkadaşları adına direniş alanını, neden işten atıldıklarını ve bundan sonra ne yapacaklarını gazetemize anlattılar.

Bir hak alma mücadelesinde, işinden, aşından edilen işçilerin en başında her yerde olduğu gibi kadın işçiler geliyor. Duydunuz ki, işçiler işten çıkarılmış ve direnişe geçmişler; ilk göze çarpan “Hakkımız için direniyoruz” sendikal önlükleriyle kadın işçilerdir.

‘ÇALIŞANLAR DA BİZİMLE’

24 günden bu yana direnen kadın işçilerden Sadegül Başkuş, sözlerine başlarken kendilerinin ne kadar haklı olduğunu dile getiriyor. Direnişte 15-20 yıllık emeklerini görmezden gelerek onları işten atanların nasıl “nankör” olduklarını öğrendiğini söylüyor. Direnişe başladıkları ilk günkü gibi heyecan ve kararlılıkla “Kazanana kadar direnişe devam” diyen Başkuş, mücadelenin daha başında olduklarının farkında. “Fakat bu süreçte bizi işimizden aşımızdan edenler, ‘sizin hakkınız’ yok dedikçe, sesimizi duymazdan geldikçe, direnmeyi daha da bir öğrendik” diyor.

“İş bizim için çok değerli, ama onlar için ucuz bir iş olabilir” diyen Başkuş, işten atılan 52 kişi ve halen çalışmaya devam eden arkadaşları için yaptıkları işin çok değerli olduğunu söylüyor. Çalışmaya devam eden arkadaşlarının sürekli yanlarında olduğunu belirten Başkuş,  bunun mücadelelerine güç kattığını dile getiriyor.

‘ÖZVERİYLE ÇALIŞTIM’

Direniş boyunca gözlerinin önüne nasıl çalıştığını getirdiğini söyleyen Başkuş, “Hep özveriyle çalıştım çünkü ‘Orada yatan ben de olabilirim, bu hasta ben olabilirdim’  diye düşündüm. Bütün arkadaşlarımın da işini yaparken benim gibi düşündüklerinden eminim. Çünkü biz sağlık işçisiyiz” diye anlatıyor.

‘DİRENİŞİN SİMGESİ OLACAĞIZ’

Diğer bir direnişçi kadın VahideYazıcı, başlıyor konuşmaya: “Haklı davamız için buradayız, kazanacağız” oluyor ilk sözleri. Büyük bir inanç ve kararlılıkla anlatıyor.  Hacettepe işçisinin direnişin simgesi olacağına  inandıklarını söyleyen Yazıcı “Bu mücadelenin sonunun mutlak bizden yana olacağını, çekilen hiçbir şeyin boşa olmadığını biliyoruz” diyor.  
“52 işçiden biri de  benim” diyen Serpil Türkkan da heyecanla anlatıyor: “Biri bana böyle bir şey yaşayacağımı söylemiş olsa idi herhalde inanmazdım. Direniş bize önce yan yana çalıştığın arkadaşını tanıma fırsatı verdi. Çünkü çalışırken sohbet etme olanağımız olmuyordu. Şimdi birçok konuda sohbet ediyoruz,  kavgasız gürültüsüz. Ailelerimiz birbirleriyle tanıştı. Bu direniş bize çok şey kazandırdı ve kazandıracak. İşimize geri dönene kadar mücadeleyi bırakmayacağız. Biz bu işte gerçekten çok kararlıyız. Evrensel gazetesine de bizi yalnız bırakmadığı için teşekkürler.”

ÖNCEKİ HABER

Soma’da yeni ölümlere zemin hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Mevsimlik tarım işçilerini taşıyan kamyon devrildi: 24 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...