05 Aralık 2013 06:00

Sigortası olan bir iş istiyoruz

Mersin Sebze ve Meyve Hali’nde çalışan kadın işçiler günde 10-12 saat dizleri üzerinde 55 TL yevmiye karşılığında çalışmak zorunda kalıyor. Çalışma şartlarının düzeltilmesi ve yevmiyelerinin 60 TL yapılmasını isteyen kadın işçiler 29 Ekim’de iş bırakmıştı.

Sigortası olan bir iş istiyoruz
Paylaş

Deniz TEKİN

Mersin Sebze ve Meyve Hali’nde çalışan kadın işçiler günde 10-12 saat dizleri üzerinde 55 TL yevmiye karşılığında çalışmak zorunda kalıyor. Çalışma şartlarının düzeltilmesi ve yevmiyelerinin 60 TL yapılmasını isteyen kadın işçiler 29 Ekim’de iş bırakmıştı.

Günlük 55 TL yevmiye karşılığında sigortasız ve güvencesiz olarak çalıştırılan işçi kadınlar çalıştıkları işin çok ağır ve yorucu olduğunu dile getiriyor. Zor koşullara rağmen paketleme işinde çalışmak zorunda olduklarını söyleyen kadınlar evde de yemek, temizlik yapmak ve çocuklara bakmak mecburiyetinde olduklarını belirtiyor.

Mersin Büyükşehir Toptancılar Kompleksi’ndeki Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde gündelikçi olarak çalışan kadın işçiler, kadınların her yerde olduğu gibi halde de ezildiğine dikkat çekti.

BİR GÜNDE İKİ İŞ YAPIYORUM

Beş yıldır meyve paketleme işinde sigortasız olarak günlük 55 TL yevmiyeyle çalışan evli ve bir çocuk annesi Kader Serihan, sabah  7’den akşamın 6’sına kadar çalıştığını söyledi. Çok ağır bir işte çalıştığını ifade eden Serihan “Biz kendi toprağımızı bırakıp buraya göç ettik. Ekmeğimiz için buradayız. Başka gelirimiz olmadığı için çalışmak zorundayız. Bu soğuk havada bir minderde dizlerimizin üzerinde saatlerce durarak aralıksız çalışıyoruz. Tırı ne zaman doldurursak o zaman paydos ediyoruz. Hiçbir mesai ücreti almıyoruz. Dört yaşında bir kızım var, ben işe gittiğim için annem bakıyor. İşten çıktıktan sonra evi gidip yemek yapıyorum, evi temizliyorum, kızıma bakıyorum. Aynı günde iki farklı iş yapıyorum” dedi.

ASTIM VE BEL FITIĞI OLUYORUZ

Kötü çalışma koşullarından dolayı birçok sağlık sorunu yaşadıklarını anlatan Serihan, “Paketleme işinde soluduğumuz tolzarı nedeniyle astım ve bronşite çabuk yakalanıyoruz. Sürekli 30-40 kiloluk meyve kasalarını kaldırdığımız için sırtımız ağrıyor. Bel fıtığı oluyoruz. Bu iş kadınlar için çok ağır bir iş.”

HAKLARIMIZ İÇİN GREV DE YAPTIK

“Biz de herkes gibi sigortalı çalışma ve dinlenme saatlerimizin belli olduğu bir işte çalışmak istiyoruz” diyen Zozan Rengin 7 yıldır bu işi yapıyor. Haklarını istediklerinde iş sahiplerinin onlara ‘Siz ne yapmışsınız ki’ cevabını verdiklerini anlatan Rengin “Çalıştığımız işte bizi insan yerine bile koymuyorlar. Burada hakkımızı savunamıyoruz, savunduğumuzda ise işyeri sahipleri bizi haksız duruma düşürüp kendilerini haklı çıkarıyor. Grev yaptığımız için bize ‘işe gelmeyin’ dediler. Daha sonra zorda kaldıkları için bizi tekrar işe çağırdılar. Biz burada geleceğimiz için çalışıyoruz. Sigortamızı yapsınlar, haklarımız versinler” dedi. Kadınların her yerde olduğu gibi burada da ezildiğini ifade eden Rengin “Burada da kadına saygı yok, ancak bize ‘Haydi haydi’ derler.”  (Mersin/DİHA)


 

ÖNCEKİ HABER

Vakıfbank galibiyet serisini 65\'e çıkardı

SONRAKİ HABER

Lüksemburg\'da ilk gey başbakan görevine başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...