04 Aralık 2013 22:07

Pekin'de kritik görüşme; Çin geri adım atmadı

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Asya gezisindeki temasları kapsamında bugün Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile başkent Pekin’de görüştü. Görüşmenin ana gündemi Doğu Çin Denizi'ndeki gerginlikti.

Pekin\'de kritik görüşme; Çin geri adım atmadı
Paylaş

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Asya gezisindeki temasları kapsamında dün Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile başkent Pekin’de görüştü. Biden’la Jinping’in görüşmesi 5.5 saat sürerken, beklenenden uzun süren görüşmede Doğu Çin Denizi’ndeki gerginlik önemli yer tuttu.

Çin, geçtiğimiz hafta söz konusu bölgedeki 960 kilometrelik hava sahasında tek taraflı olarak hava savunma kuralları ilan etmiş, karara Japonya ve ABD tepki göstermişti.
Önde gelen ABD sözcülerinden biri görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Biden’ın Xi Jinping’e, tansiyonun düşürülmesi için adımlar atmalarını beklediklerini söyledi.

1 haftalık Asya turuna Japonya’da başlayan Biden, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile yaptığı görüşme sonrası, Çin’in bu tek taraflı ilanla bölgedeki statükoyu tehdit ettiğini belirtmiş ve Japonya’ya desteğini açıklamıştı. Biden, ABD'nin bölgede ekonomik ve askeri bir güç olarak varlığını sürdüreceğini belirtirken, Çin'in de gerginliği artırıcı hamlelerden kaçınması gerektiğini söylemişti.

Biden ile Xi’nin görüşmesinde hava sahası krizinin yanı sıra, ekonomi başta olmak üzere ikili ilişkilerin ele alındığı belirtildi. Biden, görüşmeyi çok "açık sözlü" olarak değerlendirirken, ABD'nin konuya ilişkin tutumunun Çin'e net olarak aktarıldığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Görüşmelerde kararımızın uluslararası hukuk dahilinde olduğunu tekrarladık ve ABD'nin de buna saygı duyması gerektiğini söyledik" denildi.

Çin'de uluslararası medyaya yönelik baskıları da eleştiren Biden, yarın Güney Kore’nin başkenti Seul’e geçecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Siirt\'te bir okul bahçesinde mermi bulundu

SONRAKİ HABER

Bakan Yazıcı: Türkiye, doğal bir enerji koridorudur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...