04 Aralık 2013 17:58

Yüksek düzeyde yolsuzluk var!

Uluslararası Şeffaflık Örgütünün açıklamasına göre; Türkiye yüksek oranda yoksuzluğun yapıldığı ülkeler arasında yer aldı.

Yüksek düzeyde yolsuzluk var!
Paylaş

Uluslararası Şeffaflık Örgütünün açıklamasına göre; Türkiye yüksek oranda yoksuzluğun yapıldığı ülkeler arasında yer aldı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütünün (UŞÖ) 2013 Yolsuzluk Algılama Endeksi açıklandı. Yolsuzluk Algılama Endeksiyle; ülke ve bölgeleri, ülkelerin kamu sektörünün yolsuzlukla iç içe olduğu algısını ölçen bir sıralama hazırlanıyor.

Şeffaflık Örgütünün endekse ilişkin açıklamasına göre 2013 Endeksi, iktidarın kötüye kullanılması, gizli anlaşmalar ve rüşvetin dünyada toplumları tahrip ettiğine ilişkin uyarıda bulunuyor. 2013 endeksinde 177 ülkenin üçte ikisinden fazlasının skoru 50’nin altında ve bu yüksek oranda yolsuzluk bulunduğu anlamına geliyor. Türkiye’nin skoru da; 50...

MALEZYA GİBİ

Ülkelerin skorları 0-100 arası değişiyor. 100 puan yolsuzlukla mücadele ve yolsuzluktan arınmışlıkta en iyi, “0” ise en kötü noktayı temsil ediyor. 177 ülke arasında Türkiye 53’üncü sırayı Malezya ile paylaşıyor.

Şeffaflık Örgütü “Küresel Yolsuzluk Barometresi” 2013 ülke değerlerini de açıkladı. “Ülkenizde/Bölgenizde son iki yılda yolsuzluk ne derece arttı?​” sorusuna, Türkiye’de soru yöneltilenlerin yüzde 38’i “çok arttı”, yüzde 16’sı “az arttı”, yüzde 16’sı “aynı kaldı”, yüzde 19’u “az düştü”, yüzde 10’u da “çok düştü” karşılığını verdi.
Küresel Yolsuzluk Barometresi’nde “Ülkenizde aşağıdaki kurum ve kuruluşlar yolsuzluğa ve şiddetli yolsuzluğa bulaştı mı?​” sorusuna verilen “evet” yanıtlarına göre kurum sıralaması da yapıldı.

Yanıt verenlerin yüzde 66’sı siyasi partilerin, yüzde 55’i parlamentonun, yüzde 30’u ordunun, yüzde 34’ü sivil toplum örgütlerinin, yüzde 56’sı medyanın, yüzde 41’i dini organların, yüzde 50’si iş aleminin, yüzde 42’si eğitimin, yüzde 43’ü yargının, yüzde 43’ü sağlık hizmet sisteminin, yüzde 38’i polisin, yüzde 42’si memur ve kamu işçilerinin yolsuzluğa, ya da “aşırı derecede yolsuzluğa” bulaştıklarını düşünüyor.

HER KADEMEDE  YOLSUZLUK

Endekstte Danimarka ve Yeni Zelanda “dünyanın en temiz ülkeleri” olarak gösterilerek 91’er puanla birinci sırayı paylaştı. İkinci ilan edilmezken Finlandiya ve İsveç üçüncü, Norveç ve Singapur beşinciliği paylaştı. Yedinci İsviçre, sekizinci Hollanda olurken, Avustralya ve Kanada ise dokuzuncu ilan edildi. Liste Lüksemburg, Almanya, İzlanda ve İngiltere şeklinde devam etti. Bu yılki endekste en kötü skor olan 8’i elde eden Kuzey Kore ve Somali 175’inciliği paylaştı.
Örgüt yetkililerinden Huguette Labelle, konuya ilişkin açıklamasında bu yılki endeksin hemen hemen tüm ülkelerin hâlâ yönetimin her kademesinde yolsuzluk tehdidiyle karşı karşıya olduğunu sergilediğini, yolsuzluğun basit belediye izinlerinden kanun ve düzenlemelerin yerine getirilmesi işlemlerine kadar uzandığını bildirdi.  (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere ve ABD arasında BP gerginliği

SONRAKİ HABER

İzmir\'de 19 Aralık grevine çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...