04 Aralık 2013 17:18

AB ile geri kabul anlaşması imzalanacak

AB ile Türkiye, geri kabul anlaşmasını imzalama kararı aldı. Davutoğlu, 3, 3.5 yıl içinde Türkiyelilerin vizesiz olarak AB'd seyahat edebileceğini söyledi. Geri kabul anlaşmasına göre AB'ye resmi olmayan yollardan giren ülke vatandaşları Türkiye'ye gönderilecek.

AB ile geri kabul anlaşması imzalanacak
Paylaş

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Brüksel'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Komisyonu Berlaymont binasında AB İçişleri Komiseri Malmström ile Genişleme ve Komşuluk Politikası Komiseri Füle'yle ortak basın toplantısında konuştu. Davutoğlu, AB ile geri kabul anlaşmasını imzalama kararı aldıklarını dile getirdi. Geri Kabul Anlaşması, Türkiye üzerinden AB ülkelerine resmi olmayan yollardan giren diğer ülke vatandaşlarının Türkiye'ye iade edilmesini öngörüyor.

Üçlü basın toplantısında Davutoğlu'nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle;

"Geri kabul anlaşmasını imzalama kararı aldık. Uzun zamandır hedeflediğimiz bir noktaydı. Türk halkının beklentileri arasındaydı. Son dönemde büyük çabalar sarf ettik. Şu anda Türk halkının en fazla 3-3,5 yıl içinde vizesiz olarak AB’de seyahat edebileceğinden mutluluk duyuyorum. Bu en uzun süredir. Meslektaşlarıma da teşekkür ediyorum göstermiş oldukları işbirliği ruhu nedeniyle.

Çok tarihi bir gün. Türk halkı ve Avrupa için tarihi bir gün. Ankara’da 16 Aralık’ta başlayacak sürecin, en kısa zamanda sonuca ulaşacağını umuyorum.

Türkiye Avrupa ailesinin bir üyesidir. Gelecek vizyonumuzu ortaya koymaktadır. Bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. İki cümle de Türkçe etmek istiyorum.

Bugün gerçekten Brüksel’de tarihi bir günü yaşıyoruz. Üç seneyi aşkın süredir yürüttüğümüz vize muafiyeti konusunda son aşamaya geldik. Bu mutabakat Türkiye’nin vize muafiyeti ile geri kabul anlaşması arasında paralel süreç arasında Türk vatandaşlarına tam vize muafiyeti sağlaması yönünde sürdürdüğümüz kararlılığın sonucudur. Birçok prosedürel engelleri birlikte aştık.

En geç üç buçuk yıl içinde, tam vize muafiyeti imkanına kavuşacaktır. Bunun resmi ilanını, ilk toplantısını ilk adımını 16 Aralık’ta Ankara’da atacağız ve geri adım anlaşması imzalanacak."

Avrupa Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ise basın toplantısında şunları söyledi:

"Çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok önemli bir günde burada olmaktan memnuniyet duyuyorum. Şu anda Türkiye ve AB’nin anlaşma sağlanması bir tarafta, geri kabul ve vize muafiyeti diyalogunun yeniden başlatılması son derece önemli olacaktır. Bu da tabii ki uzun süredir görüşülüyordu. Önümüzdeki birçok sorunu ve engeli aşmayı başardık. Şu anda anlaşmayı imzalayarak 16 Aralık’ta diyalogu başlatma kararı aldık. Sayın Bakan'a ve ekibine teşekkür etmek istiyorum.  Bugün Sayın Füle de bir çok konuda Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerde görüştüklerini biliyorum."

Malmström'ün ardından söz alan Stefan Füle şöyle konuştu:

"İlk kez bunu söyleyebilirim; çok memnunum. Dikkate alınan tüm görüşmeler sonrasında, sevgili dostum Ahmet Davutoğlu ile beraber çok fazla çaba gösterdik. Bu olumlu gelişmeyle birlikte Türkiye için yeni bir dinamizm ortaya konacaktır."

Basın toplantısında, Kıbrıs konusunda gelen bir soruya ise Davutoğlu şu yanıtı verdi:
"Bizim amacımız, Kıbrıs sorunu için de en kısa zamanda çözüme ulaşabilmek. Tabi ki burada Annan planını kabul ettiğimizde de amacımız buydu. Adadaki durumda başarılı olmamızı ortaya koyuyor. Ama bu yeni bir sorun değil. Biz bu sorunu çözmek istiyoruz. Kıbrıslı Türkler son derece kararlı."

'TARİH VERMEK İÇİN ÇOK ERKEN'

Cecilia Malmström ise "Avrupa Birliği’nin iltica konusundaki politikasında, Türkiye’nin yükün belli kısmını taşıması konusunda anlaşıyorsunuz. Burada Türkiye’ye nasıl yardımda bulunacaksınız? Sizce ne zaman vize muafiyeti başlayacak" şeklindeki soruya ise şöyle yanıt verdi:
"Tabii ki Türkiye’nin şu andaki katkısı, mülteci konusunda gerçekten çok önemli ve yüz binlerce Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bunun için takdir  etmemiz gerekiyor. Şu anda sayılar detaylar konusunda spekülasyon yapmak için çok erken.  Tarih vermek için çok erken. Biraz daha bekleyelim. Çünkü hiç kimsenin bunu geciktirmek için sebebi yok. Ama sürecin de doğru şekilde yerine getirilmesi gerekiyor."


GERİ KABUL ANLAŞMASI NE ÖNGÖRÜYOR?

AB mevzuatına göre AB ülkelerine iltica talebinde bulunan bir sığınmacının talebi AB'ye giriş yaptığı ülkede değerlendirmeye alınıyor. AB'ye resmi olmayan yollardan giriş yapanlar ise yakalandıkları takdirde, hangi ülkeden giriş yaptılarsa o ülkeye gönderiliyorlar. Yani geri kabul anlaşması ile AB ülkelerinde barınmasına izin verilmeyen sığınmacılar, Türkiye'ye gönderilecek. AB'nin bu politikasına 'Avrupa kalesi' adı veriliyor ve Avrupa'ya sığınmacı girişini engellemeyi amaçlıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AYM, Mustafa Balbay\'ı haklı buldu

SONRAKİ HABER

Karadeniz Fırtınası ‘kupa’da erken dindi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...