04 Aralık 2013 17:04

AYM, Mustafa Balbay'ı haklı buldu

Anayasa Mahkemesi CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın adil yargılanma konusundaki itirazlarını haklı buldu ve "adil yargılama hakkının ihlal edildiği"ne karar verdi. Mahkeme Balbay'a 5 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

AYM, Mustafa Balbay\'ı haklı buldu
Paylaş

Anayasa Mahkemesi, uzun tutukluluk tartışmalarına son noktayı koydu. Yüksek Mahkeme, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın uzun tutuklulukla ilgili yaptığı bireysel başvuruda, haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, hak ihlali nedeniyle Balbay’a 5 bin TL manevi tazminat ödenmesine de karar verdi.

Ergenekon Davası kapsamında yargılanan ve 34 yıl hapis cezasına mahkum olan CHP İzmir Milletvekili Balbay ve 12 yıl 6 ay hapis cezası alan CHP Zonguldak Milletvekili Haberal’ın “uzun tutukluluk ve adil yargılanmaya” ilişkin bireysel başvuruları karara bağlandı. 2 milletvekilinin hak ihlaline ilişkin yaptıkları başvurularını değerlendiren Anayasa Mahkemesi, haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme’nin 1. Bölümü’nün bugün yaptığı toplantıda Balbay ve Haberal’ın başvuruları incelendi. Mahkeme, Haberal’ın adil yargılanma hakkının ve ifade hürriyetinin ihlal edildiğine ilişkin itirazını “başvuru yollarının tüketilmemiş olması” nedeniyle “kabul edilemez olduğuna” hükmetti. Balbay’ın seçilme hakkının ihlal edildiğinin ve tutukluluğun makul süreyi aştığı itirazını ise kabul edilebilir olduğuna hükmeden Yüksek Mahkeme, uzun tutukluluğu Anayasa’nın 67. maddesinin birinci fıkrasıyla bağlantılı olarak 19. maddesinin yedinci fıkrasının ihlal edildiğine karar verdi. Balbay’ın seçilme hakkının da ihlal edildiğini açıklayan Mahkeme, CHP Milletvekiline 5 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Yüksek Mahkeme Balbay’a yapılacak tazminat ödemesinin kararın tebliğini takiben Maliye Hazinesi’nden ödenmesine karar verdi.

HABERAL’A TAZMİNAT ÖDENMEYECEK


Haberal’ın itirazlarını da değerlendiren Yüksek Mahkeme, tutuklamayı haklı gösterecek kuvvetli suç şüphesi ve nedeni bulunmadığı halde tutuklanma itirazını “açıkça dayanaktan yoksun” bularak kabul edilemez olduğuna hükmetti. Haberal’ın tutukluluğun makul süreyi aştığına karar veren Anayasa Mahkemesi CHP milletvekilinin seçilme hakkının ihlal edildiğine yönelik itirazını haklı buldu. Yüksek Mahkeme Haberal’ın tutukluluğa itirazının etkin bir biçimde incelenmediğine yönelik itirazı da değerlendirdi. Haberal’ın tutukluluğa itirazının duruşmalı olarak incelenmediğine yönelik itirazında hak ihlali olmadığına karar veren Yüksek Mahkeme, Ergenekon davasının yargılamasına devam ederken Cumhuriyet Savcısının yazılı mütalaasının Haberal’a verilmemesini ise hak ihlali olarak değerlendirdi.

Yüksek Mahkeme, her iki milletvekilinin vekalet ve harç ücretlerinin Maliye Hazinesi’nden ödenmesine de hükmetti. (Ankara/ANKA)


BALBAY: TAHLİYEYE DE ZİNDANA DA HAZIRIM

Sincan Cezaevi'nde kendisini ziyarete gelen CHP meclis üyelerine konuşan Mustafa Balbay, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Gelinen noktada dondurmayı üfleyerek yiyorum. Bunun sadece Balbay için değil Türkiye’deki haksız yargılamaların geriye dönüşünün, adil yargılama yoluna girişinin başlangıcı olmasını diliyorum. Bu kararı Balbay için özgürlüğe açılan kapı olarak değil, tüm hukuksuzlukların durması ve yeni bir sürecin başlaması olarak görmeyi yürekten diliyorum. Ben yarın tahliyeye de uzunca bir süre daha zindan koşullarına da hazırım.”


AKP, CHP, VE BDP'DEN İLK DEĞERLENDİRMELER

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı beklenirken AKP ve CHP’den ihlal kararına ilişkin yorumlar geldi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, düzenlediği basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı.

Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın adil yargılama ve uzun tutukluluk süreleriyle ilgili yaptığı itirazı haklı bulmasını değerlendiren Çelik, “Karara saygı duyarım. Gereği neyse hukuk devletinde bu yapılır” dedi.

AKP Ankara Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ise Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararı vermesi halinde, Balbay'ın tahliyesinin önünün açılacağını söyledi.

KILIÇDAROĞLU: İNŞALLAH TAHLİYE KARARI VERİLİR

Washington D.C'de bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk tepkisi ise “Olumlu bir karar. İnşallah gerekçeli karar kısa sürede Balbay’ın yargılandığı mahkemeye ulaşır ve mahkeme de bu karar doğrultusunda tahliye kararı verir” şeklinde oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ise konuyu Twitter hesabından değerlendirdi. Oran şu ifadeleri takipçileri ile paylaştı; “Anayasa Mahkemesi Balbay’ın itirazı üzerine verdiği karar ile Türkiye’de insan hakları ihlalini açıkça teşhir etti. Bu kadar uzun süren bir tutukluluk hali, adil yargılanmayı aşar, tedbir değil cezalandırma anlamına gelir, bir insan hakkı ihlalidir. Özel Yetkili Mahkemelerin yaptığı bu hak ihlalinin bu şekilde kabul edilmesi ÖYM’lerin nasıl mahkemeler olduğunu da gösteriyor. Biz Balbay’ın sonuna kadar da yanındayız, bu ülkede kimse böyle haksızlıklara, zulme uğramasın diye mücadele ediyoruz.”

KAPLAN: TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ İÇİN EMSAL NİYETİNDE

BDP'nin hukukçu milletvekili Hasip Kaplan, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı DİHA'ya değerlendirdi. Kaplan, "Balbay ile ilgili kararda uzun tutukluluk süresinin seçilme hakkının ihlali olduğu yönünde karar verildi. Bu kararın derhal yerel mahkemeye gönderilmesi gerekir ve tahliye konusunda yerel mahkemenin karar vermesi gerekiyor. Sayın Balbay'ın hükümlü olması kararın uygulanmasına engel teşkil etmiyor. Seçilme hakkının ihlali söz konusudur. Bu durum bireysel başvuru anlamında bütün benzer durumda olanlar için geçerli olduğunu gibi diğer milletvekilleri için de emsal niteliğinde bir karardır. Özel Yetkili Mahkemelerin üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi'nin kararını yerine getirmelidir. Aksi taktirde avukatları AİHM'e başvurabilir başvuruda tedbir kararında bulunabilir. Tedbir yoluyla tutukluluk halinin kaldırılması kararı çıkabilir" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kışlada şüpheli ölüm protesto edildi

SONRAKİ HABER

AB ile geri kabul anlaşması imzalanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...