04 Aralık 2013 16:12

‘Sosyal bilimci elini kirletmeli’

TÜRK Sosyal Bilimler Derneği (TSBD) tarafından düzenlenen Sosyal Bilimler Kongresi, bugün ODTÜ Kültür Kongre Merkezinde başladı.

‘Sosyal bilimci elini kirletmeli’
Paylaş

Cem Gurbetoğlu
Ankara


TÜRK Sosyal Bilimler Derneği (TSBD) tarafından düzenlenen Sosyal Bilimler Kongresi, bugün ODTÜ Kültür Kongre Merkezinde başladı. Rektör Ahmet Acar ve TSBD Başkanı Galip Yalman’ın açılış konuşmasını yaptığı kongrede ilk bildirgeyi sunan Prof. Dr. Huricihan İslamoğlu, “Sosyal Bilimleri yeniden düşünmek” başlıklı sunumunda, sosyal bilimler alanında doğan krizin son yıllarda daha çok tartışılır hale geldiğine dikkat çekti. Bu boşluğun disiplinler arası tartışmalarla kapatılmaya çalışıldığını belirten İslamoğlu, küresel şirketlerin çevresinde konumlanan araştırma merkezlerinin bu disiplinler arası yöntemi üniversitelerden daha başarılı bir şekilde uyguladığını ifade etti. Bu bilgi üretim tarzının sosyal bilimleri toplumdan uzaklaştırdığını vurgulayan İslamoğlu, sosyal bilimcilerin şirketler ve devletlerin sunduğu verileri nesnelliğini tartışmadan yorumladıklarını söyledi.

‘TOPLUMA AHKAM KESME’

İslamoğlu, “Bugün sosyal bilimciler maalesef gerek devlet, gerekse şirketlerin oluşturduğu bilgi setlerinin doğruluğunu değerlendirebilecek entelektüel araçlardan yoksundur. Sosyal bilimciler toplumsal gerçekliğin çelişkilerini görmüyor ve hissetmiyor. Sosyal bilimcinin bu çelişkileri yüreğinde hissetmesi çok önemli. 19. yüzyıl sosyal bilimcilerinin çoğunluğunun hukukçu olması tesadüf değildir. Gerçekliğin çok içerisindeydiler. Bugünün sosyal bilimcilerini, 19. yüzyıl sosyal bilimcilerinden ayıran en önemli fark bu” diye konuştu.
Krizin nedeninin burada yattığını belirten İslamoğlu, “Bugün sosyal bilimcileri ‘nesnellik/bilimsellik’ adı altında toplumdan uzaklaşmış durumda. Sosyal bilimci bugün elini kirletmemekte,  topluma uzaktan bakarak toplum hakkında ahkam kesmektedir” dedi.

GENÇ SOSYAL BİLİMCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Kongrenin açılışında Genç Sosyal Bilimciler Ödülleri de sahiplerine verildi. Doktora tezleri, yüksek lisans tezleri ve tez dışı makale/kitap yayınları dalında ödüllendirildi. TİP’in kurucularından Behice Boran anısına verilen özel ödüle Dr. Ali Rıza Güngen layık bulundu. Dr. Ali Somel ise doktora teziyle TSBD Ödülü’nü aldı.
 

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi\'nde öğrenci işgali

SONRAKİ HABER

Çin ve ABD hava sahası krizini tartışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...