04 Aralık 2013 14:05

BDP, iş kanunu için teklif verdi

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Kadınların istihdam alanında yaşadığı eşitsizliği kaldırmak için 4857 Sayılı İş Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi.

BDP, iş kanunu için teklif verdi
Paylaş

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, 4857 Sayılı İş Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi.

Buldan'ın TBMM Başkanlığı'na verdiği 4 maddelik kanun teklifinde yapılan değişikliklerle, "Kadınların iş bulmada yaşayacakları sıkıntı nedeniyle tekrar eski ortamlarına dönmemelerini sağlamak gerekmektedir. Bu nedenle bu durumdaki kadınlara istihdam alanı yaratmak ve Askerlik kanunu veya Terörle Mücadele kanunun 21.maddesinde sayılan terör olaylarının sebep ve tesiri sonucu malül sayılmayacak şekilde yararlananlar, kısmı çıkarılarak şiddet mağduru kadın ve engellilere daha fazla kontenjan ayrılması" amaçlandığı ifade edildi.

Teklifin gerekçelerinde, "Dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye'de kadınlar değişik biçimlerde şiddete uğruyor. Kadınların eğitimden yoksun bırakılarak eve mahkum edildiği, ekonomik faaliyetinin yasal ve geleneksel birçok engelle kısıtlandığı, çalışma yaşamında bin bir haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaştığı, toplumun en fakir kısmını oluşturduğu ve kendi kaderine terk edildiği koşullarda, şiddetin ilk hedefi de doğal olarak en korumasız ve zayıf kesimi, yani kadınlar olmuştur" diyen Buldan, şöyle devam etti; "Kadına yönelik şiddet, kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının ihlalidir. Maddi ve manevi bütünlük hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, ifade özgürlüğü, eğitim hakkı ve çalışma hakkı gibi birçok hak ihlalini de içine almaktadır.

Kadınların istihdam alanında yaşadığı bu eşitsizliği kaldırmak özellikle şiddete maruz kalan ve sığınma evlerinde barınmak zorunda kalmış kadınlar lehine yasal düzenlemeler ile garanti altına almak zorunluluğu doğmaktadır. Bu nedenle toplumda dezavantajlı topluluklar lehine yapılan olumlu düzenlemeler gibi şiddet mağduru kadınları da kapsayan ve belli çaptaki iş yerlerinde çalıştırılmalarını yükümlü kılacak düzenlemeyi İş yasasında yapmak gerekmiştir." (Ankara/ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

AKP\'den istifa edip CHP\'den aday oldu

SONRAKİ HABER

Goran Hareketi: Petrol anlaşması ile ilgili bilgilendirilmedik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...