04 Aralık 2013 12:52

‘MEB, okullarda bilim düşmanlarına destek oluyor’

Eğitim Sen, MEB’in, Ankara merkezli olarak faaliyet gösteren “Bilim ve Paleontoloji Derneği”nin liselerde evrim karşıtı fosil sergileri açmasına izin vererek, bilim düşmanlarına destek vermeyi sürdürdüğünü belirtti.

‘MEB, okullarda bilim düşmanlarına destek oluyor’
Paylaş

Eğitim Sen, MEB’in, Ankara merkezli olarak faaliyet gösteren “Bilim ve Paleontoloji Derneği”nin liselerde evrim karşıtı fosil sergileri açmasına izin vererek, bilim düşmanlarına destek vermeyi sürdürdüğünü belirtti.

Eğitim Sen’den yapılan açıklamada, Bilim ve Paleontoloji Derneği’nin, 2012-2013 eğitim öğretim döneminden itibaren il milli eğitim müdürlüklerine başvurarak, “Biyoloji ve fen bilimleri derslerinin etkinliğinin artırılması kapsamında, gençlerin fosilleri yakından görebilmelerini sağlamak amacıyla liselerde fosil sergisi düzenlemeyi” talep ettiği hatırlatıldı. “Talep yazısında, ‘Ülkemizin lise okullarında fosil sergileri düzenlemek, öğrencilere biyoloji ve fen bilimleri müfredatlarında da yer yer geçtiği gibi fosillerin bulunuşu, çıkarılışı, yaş tayin metotları, ülkemizde bulunan fosiller, canlılık tarihi konularında konferanslar düzenlemek istiyoruz’ ifadelerini kullanmıştır” denilen açıklamada, MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün, 16 Nisan 2013 tarihinde bütün ortaöğretim kurumlarında söz konusu serginin açılabileceğini ilgili ortaöğretim kurumlarına bildirdiği kaydedildi.

MEB ONAYIYLA BİLİM KARŞITLIĞI

Serginin MEB’in iznine bağlı olarak gerçekleştirilmiş olmasının, bilim karşıtı faaliyetlerin bizzat MEB’in onayıyla okullarda yürütüldüğü anlamına geldiği vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Söz konusu fosil sergilerinin tek amacı, bilimselliği defalarca kanıtlanmış olan evrim kuramının aslında kanıtlanmamış bir teori olduğunun propagandasını yapmak ve birtakım fosil örnekleri üzerinden eğitim sisteminde ‘yaratılış teorisi’ni hakim kılmaktır. Yıllardır başta eğitim programları olmak üzere, eğitim sistemini büyük ölçüde dini referanslara göre biçimlendirmek isteyen MEB, bu tür uygulamaları ile laik, bilimsel ve demokratik eğitim mücadelesinin karşısında duran en örgütlü güç olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Bilimsel olarak ciddiye alınır hiçbir yanı olmayan bu tür ‘yaradılışçılık’ propagandası yapan fosil sergileri, çocuk ve gençlerimizin zihninin bilim dışı safsatalarla doldurulmasına yönelik son derece tehlikeli bir uygulamadır.

YARADILIŞÇILIK EGEMEN KILINMAK İSTENİYOR


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında yer bulan ‘abdest suyunun alyuvar sayısını arttırdığı’ tezi, Türkiye’nin değişik kentlerinde ve üniversitelerinde açılan fosil sergileri, Milli Eğitim Bakanı’nın eğitimde bilim düşmanı ve muhafazakar dünya görüşünü güçlendirme gayretleri, bilimin yerine yaradılışlığın egemen kılınması çabasından başka bir şey değildir. MEB, bugüne kadar attığı her adımda bilimsel gerçekleri, eğitim bilimlerinin en temel ilkelerini yerle bir etmiş, eğitim programları üzerinden yaptığı müdahalelerle, AKP’nin dünya görüşüne paralel kimi ifadeleri ders kitaplarının içine yerleştirmiştir. MEB’in son olarak ‘yaradılış teorisi’ni konu edinen ancak bunu bile açıkça ifade edemeyen bilim karşıtı bir sergiye izin vermiş olması, bakanlığın okullarda bilim dışı safsataların ve hurafelerin savunuculuğu yaptığını bir kez daha somut bir şekilde göstermiştir.” (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Özgür Suriye ordusu, Suriye ordusu mu olacak?

SONRAKİ HABER

Rayoaktif madde taşıyan kamyon çalındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...