04 Aralık 2013 06:00

11 ayda 80 madenci yaşamını yitirdi

4 Aralık Madenciler Günü, Türkiye’de sağlıklı çalışma koşulları göz ardı edildiği için adeta cinayet dönüşen iş kazaları nedeniyle madenciler tarafından buruk karşılanıyor.

11 ayda  80 madenci yaşamını yitirdi
Paylaş

4 Aralık Madenciler Günü, Türkiye’de sağlıklı çalışma koşulları göz ardı edildiği için adeta cinayet dönüşen iş kazaları nedeniyle madenciler tarafından buruk karşılanıyor.

Sadece 2013 yılının 11 ayında Türkiye’de 80 madenci önlenebilir iş kazaları sebebiyle yaşamını yitirdi. Türkiye ILO verilerine göre, Çin’i de geride bırakarak, dünyada madenci ölümlerinde ilk sırada yer alıyor.

SON ÜÇ YILDA 3 BÜYÜK PATLAMA

Türkiye’de gerekli tedbirler alınmadığı için sürekli iş cinayetleri ile gündeme gelen madenlerde, 2010 yılından bu yana 3 büyük patlama yaşandı. Zonguldak’ta 17 Mayıs 2010 tarihinde, Kilimli beldesindeki Türkiye Taş Kömürü Kurumuna ait Karadon Müessese Müdürlüğüne bağlı meydana gelen grizu patlaması sonucu 30 işçi göçük altında kaldı.

Söz konusu patlamada, 28 işçinin cansız bedenine 20 Mayıs’ta ulaşırken, ikisine, ancak 8 ay sonra ulaşılabildi. Kazanın bilirkişi raporunda ise kazanın “öngörülebilir ve önlenebilir” olduğu belirtildi. Verilere göre, Türkiye’de, 2010 yılında toplam 131 maden işçisi yaşamını yitirdi.

2011 yılında madenlerde gerçekleşen iş kazalarında 85 işçi yaşamını yitirdi. 2012 yılına gelindiğinde ise, dünyadaki en büyük maden kazalarından biri olarak kabul edilen bir facia daha yaşandı.

Maraş’ın Afşin Elbistan kömür sahasında meydana gelen faciada ikisi mühendis olmak üzere toplam 11 maden emekçisi yaşamını yitirdi. 6 Şubat 2011 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde art arda meydana gelen iki olayda 75 milyon metreküpün üzerinde toprak kütlesi çöktü. 2012 yılında maden kazalarında yaşamını yitiren işçilerin sayısında herhangi bir azalma olmayarak, en az 88 işçi yaşamını yitirdi.

2013 yılı da madenciler için ölümle başladı. Zonguldak Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında metan patlaması sonucu 8 işçi yaşamını yitirdi. Dünya Madenciler Günü’ne kadar ise,

2013 yılında madenlerde yaşanan kazalarda yaşamını yitiren işçilerin sayısı 80.

2010 ÖNCESİ MADEN KAZASI TARİHİ

*
7 Şubat 1983 tarihinde Amutçuk Kömür Madeni’nde gerçekleşen grizu patlaması sonucu 103 işçi yaşamını yitirdi, aynı yıl Kozlu’da gerçekleşen patlamada ise 10 işçi, Amasra’da gerçekleşen patlamada ise 5 işçi öldü.
 ‘* 31 Ocak 1987 tarihinde yine Kozlu’daki bir göçükte 8 işçi, Amasra’da kömür madeninde 7 Şubat 1990 tarihinde gerçekleşen grizu patlamasında 68 işçi yaşamını yitirdi.
* 92 yılında ise, Kozlu bu sefer 263 işçinin yaşamına mal olan bir grizu patlaması ile gündeme geldi.
* 26 Şubat 1995 tarihinde Yozgat’ın Sorgun ilçesinde kömür madeninde yine grizu patlaması sonucu 37 işçi yaşamını yitirdi.

 


OĞLUNUN GÖÇÜKTEKİ KEMİKLERİNİ İSTİYOR

Maraş’ın Afşin ilçesindeki Çöllolar Kömür Havzası’nda 10 Şubat 2011’de meydana gelen göçükte, toprak altında kalan 9 işçinin cesedi halen göçük altından çıkarılmadı. Toplam 11 kişinin yaşamını yitirdiği büyük göçükte, Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, Maden Mühendisi Nail Yılmaz ile İşçiler Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat’ın cenazelerine 3 yıldan bu yana ulaşılamadı. Ailelere can bedeli sadece 110 bin TL gibi bir para ödenirken, açılan davada ise henüz bir sonuç çıkmadı. Devlet tarafından unutulduklarını belirten madencilerin aileleri, çocuklarının hiç olmazsa kemiklerine ulaşmak istediklerini belirtti.
Cesetleri çıkarılmayan 9 işçiden Muhsin Koşan’ın babası Cafer Koşan, “Oğlum ve arkadaşları ihmal yüzünden öldü. Devlet ilgisizliğinden cesetler göçük altında kaldı. (MARAŞ)


TTK TARİHİNİN EN AZ ÜRETİMİ

GENEL Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada maden politikalarını eleştirdi.
TTK, tarihinin en az sayıdaki işçisiyle yine tarihinin en az üretimini gerçekleştirdiğine dikkat çeken Alabaş şunları söyledi: “TTK, kurulu kapasitesinin 3’te 1’inin altında çalıştırılarak göz göre göre zarara sürükleniyor. Biz, TTK’nin 5 milyon ton üretmesi için nelerin yapılması gerektiğini anlatıyoruz. (ZONGULDAK)

ÖNCEKİ HABER

Öğretmene ‘sorumluluk’ angaryası

SONRAKİ HABER

Paralı eğitimin her unsuru tasfiye edilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...