05 Haziran 2011 05:44

Tuncel: Biz eşkıyalar yan yana durmalıyız

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul 1. Bölge adayı Sebahat Tuncel, Başbakan Erdoğan'ın Hopa'da polisin attığı gaz bombası sonucu yaşamını yitiren Metin Lokumcu'ya ilişkin sarf ettiği sözleri eleştirerek, "Eşkıyalar her yerde. Dün Kürtlerdi eşkıya, sonra Ermeniler oldu, bugün de Hopalılar. Başbakan için f

Tuncel: Biz eşkıyalar yan yana durmalıyız
Paylaş


Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Tuncel, yüzlerce kişilik ekibi ile İstanbul'un Adalar İlçesi'ne çıkartma yaptı. Büyükada, Kınalıada'dan sonra Burgazada da yurttaşlarla bir araya gelen Tuncel'e, ada ziyaretleri sırasında BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve katledilen gazeteci Hrant Dink'in oğlu Arat Dink eşlik etti. Burgazada'daki çalışmaları ise, yazar Eşber Yağmurdereli ve Hrant Dink'in eşi Rakel Dink eşlik etti. Daha sonra, grup "Kürt Türk Ermeni yaşasın halkların kardeşliği", "Hepimiz Kürdüz hepimiz Ermeniyiz" sloganları eşliğinde ada esnafını ziyaret etti. Ziyaretin ardından Hrant Dink parkında yurttaşlara hitaben kısa konuşmalar yapıldı. Burada ilk olarak konuşan Rakel Dink, Kürtçe "Hun bi xerhatin serkeftin (Hoş geldiniz ve başarılar)" diye seslendi.

'BAŞBAKANA KARŞI ÇIKAN HERKES EŞKIYA'

Dink'in ardından Tuncel, Başbakan Erdoğan'ın Hopa'da yaşanan olaylarla ilgili sözlerine sert tepki göstererek, "Başbakan Hopa'da yaşanan olaylara diyor ki, 'Hopa'ya eşkıya indi', Eşkıyalar her yerde. dün Kürtlerdi eşkıya, sonra Ermeniler oldu, bugün de Hopalılar. Başbakan için fark etmiyor, kendisine karşı çıkan herkes eşkıya. Biz eşkıyalar yan yana durmalıyız" dedi.

TUNCEL İÇİN BAĞDAT CADDESİ KAPATILDI

Ada'dan gelen heyet Bostancı İlçesi'nde bulunan Bağdat Caddesi'ne gitti. Tuncel'i ve İstanbul BDP Milletvekili Ufuk Uras'ı Cadde üzerinde ellerinde, "Diyarbakır'dan Hopa'ya isyan sürüyor", "Hepimiz Metin Lokumcu'yuz", "Azınlıklara özgürlük" yazılı dövizler taşıyan yüzlerce kişi karşıladı. Yüzlerce kişi buradan Bostancı sahilinde bulunan Anfili Park'a doğru yürüyüşe geçti. Grup yürüyüş boyunca Bağdat Caddesi'ni trafiğe kapattı. Grubun en önünde Tuncel ve Uras bulunurken kendilerine eşlik eden grup, "Hepimiz Hopalıyız", "Oylar Sebahat Tuncel'e" yazılı pankartları ile Tuncel'in posterlerini taşıdı. Grup yol boyunca, "Hepimiz Hopalı hepimiz Metin Lokumcuyuz", "Hepimiz Hopalı hepimiz eşkıyayız", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Susma haykır halklar kardeştir", "Oylar halkların kardeşliğine" sloganlarını haykırdı. Yürüyüş boyunca çevik kuvvet ekiplerinin yoğun önlem alması dikkatlerden kaçmazken, çok sayıda yurttaş evlerinin balkonlarından alkış ve zılgıtlarla yürüyüşe destek verdi.

TUNCEL: BAŞBAKANIN FRENİ PATLAMIŞ

Anfili Park'a ulaşan yüzlerce kişi önce Masalın Aslı, Gayda İstanbul ve İlkay Akkaya'nın seslendirdiği türküleri dinledi. Halaylar ve zılgıtlarla başlayan şölenin açılış konuşmasını milletvekili Ufuk Uras yaptı. Blokun, toplumun vicdanı olan herkesin desteğini aldığını ve bunun çok önemli olduğunu belirten Uras, "Bir gün bir genç bana dedi ki, 'Sizin gruba girmenizi ben Denizlerin Zap suyuna köprü yapmasına benzetiyorum' Bizim durumumuz Can Yücel'in şiirine benziyor. Şiirinde Yücel'in 'şarabi eşkıyalardan gayri kimim var?' diye sesleniyor. İşte birinci bölgenin bütün şarabi eşkıyaları burada" dedi. Uras'ın ardından konuşan Tuncel, Hopa'da polisin attığı gaz bombası sonucu yaşamını yitiren Metin Lokumcu'ya ilişkin sarf ettiği sözleri eleştirerek, "Biz bu yaşamı kabul etmiyoruz daha eşit özgürlükçü bir yaşamı istiyoruz ve bunu yarabiliriz dediğimizde ölümü hak ediyoruz" dedi. Tuncel, "Başbakan bir başsağlığı dilemedi. Topu bize attı. Başbakan 12 Haziran'da göreceksin ne kadar çok eşkıya var. Kürt halkının tarihi ile dalga geçiyor bizle. Başbakan'ın freni patlamış önüne gelen herkesi eziyor geçiyor. Ezilenleri, işçileri, emekçileri, Kürtleri, Lazları, karşısına kim varsa eziyor" dedi.

Konuşmaların ardından şölen türküler eşliğinde sona erdi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Hopa'da 6 tutuklama

SONRAKİ HABER

Suriye rejimine karşı ortak eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...