03 Aralık 2013 15:06

Madenciler alacakları için eylemde

Çok sayıda iş kazasının meydana geldiği ve bu kazalarda 10 işçinin yaşamını yitirdiği Uyar Madencilik, faaliyetini durdurarak, 750 dolayında işçiyi işten attı. İşçiler, bugün alacakları için eylem yaptı.

Madenciler alacakları için eylemde
Paylaş

Emine UYAR
Manisa

Çok sayıda iş kazasının meydana geldiği ve bu kazalarda 10 işçinin yaşamını yitirdiği Uyar Madencilik, faaliyetini durdurarak, 750 dolayında işçiyi işten attı.

12 Kasım günü çıkışı verilen işçilere ekim ve kasım maaşları ile birlikte ihbar ve kıdem tazminatları da ödenmedi. Uyar Madencilik patronu işçilere bu haklarının tutarını 2015-2016 ve 2017 yılına yaydığı senetlerle ödemeyi teklif etti. Ayrıca patron tarafından işçilere, “İşverenle anlaşarak kendi isteğimle ayrılmayı kabul ediyorum” yazılı kâğıtlar imzalatılmak istendi.
İşçilere işten çıkarıldıklarına dair resmi bir bildirimde bulunulmadığı için işçiler işsizlik sigortasından yararlanamıyor ve yeni bir işe giremiyor.

İşçiler bugün yaptıkları eylemde hem Uyar Madencilikten hem de üst işveren olan Taşkömürü İşletmeleri (TKİ), Ege Linyit (ELİ), Soma Müessese Müdürlüğünden alacaklarını ödemesini istedi.

DİLENCİ DEĞİLİZ!

TKİ Soma Müessese Müdürlüğü önünde toplanan işçiler, “Dilenci değil emekçiyiz, sadaka değil hakkımızı istiyoruz”, “Uyar uyuma sabrımızı taşırma” yazılı pankart açarak, “Köle değil işçiyiz”, “Hakkımızı bırakmayız” yazılı dövizler taşıdı.   

İşçiler adına açıklama yapan Yusuf Suvay, 12 Kasım günü bildirimsiz bir şekilde işten atıldıklarını belirterek, en azı 4 yıl olmak üzere yıllardır Uyar Madencilikte çalıştıklarını dile getirdi. Her türlü zor koşullarda çalıştıkları işyerinin gerekli önlemleri almadığı için birçok arkadaşına mezar olduğunu ifade eden Suvay, “İleri tarihlere düzenledikleri senetleri bile bize vermek için yasa dışı şartlar öne sürüldü” dedi. Suvay, TKİ ELİ Müdürlüğünün de sorumluluklarını yerine getirmediğini belirterek, TKİ’nin Uyar Madenciliğin hak edişlerini içerideki aylıkları ödeninceye kadar bloke edeceği sözünü tutmadığını söyledi.

Suvay, maaşları ile ihbar ve kıdem tazminatları başta olmak üzere tüm alacaklarının yasa dışı bir şart öne sürülmeden hemen ödenmesini talep etti. TKİ Müessese Müdürlüğünü de sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

İşçiler, Müessese Müdürü Hakkı Duran’ı açıklama yapmaya çağırdı. Ardından aralarında seçtikleri temsilciler, Müdürle görüştü. TKİ Soma Müessese Müdürü Hakkı Duran, “Benim yapabileceklerim sınırlı” diyerek işçileri TKİ Genel Müdürlüğüne gidip sorunlarını anlatma önerisinde bulundu. İşçiler ise, “Bizim alacaklarımız varken hak edişleri niye ödediniz” diyerek tepki gösterdi.

İçeride 60 milyon lira tutarında çıkarılmamış kömür bulunduğunu bunun da alacaklarını karşılamaya yetmediğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Tecavüz sanıkları mahkemeye de gelmeyecek

SONRAKİ HABER

Gazeteci Kırkaya ring aracında darp edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...