03 Aralık 2013 13:27

Özgür basın Özgür Ülke'yi unutmadı

Özgür Ülke gazetesinin bombalanması 19. yılında anıldı. Özgür Ülke’nin Kadırga’daki binası önünde yapılan açıklamaya gazeteciler, siyasetçiler ve Türkiye Gazeteciler Sendikası yöneticileri de katıldı.

Özgür basın Özgür Ülke\'yi unutmadı
Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

Özgür basın geleneğinin devamı olarak Özgür Ülke gazetesi yayınını sürdürürken, İstanbul’daki merkez binası ile Ankara’daki bürosu 1994’ün 3 Aralık gecesi bombalandı. Olayda gazetenin Ulaştırma Görevlisi Ersin Yıldız hayatını kaybederken, 23 gazete çalışanı da yaralandı.

Bombalamanın 19. yılında bir açıklama yaparak olayı hatırlatan Özgür Gündem çalışanları, Özgür Ülke’nin Kadırga’daki binasının önündeydi. Açıklamayı yapan Gazeteci-Yazar Ragıp Zarakolu ‘90’lı yılların Türkiye tarihinin en karanlık yılları olduğunu belirterek devletin Kürtler üzerinde topyekün bir savaş halinde olduğunu söyledi. Savaş koşullarında toplumun gerçeği öğrenme hakkının daha elzem olduğunu vurgulayan Zarakolu, “İşte özgür basın geleneği bu hakikat ihtiyacına yanıt için ortaya çıkıyor, devletin savaş örgütleri JİTEM’i, Gladyo’yu, faili meçhulleri, infazları ve toplu katliamları haber yapıyor, karanlığa ışık tutuyordu” dedi. Gerçeği yazmanın bedelinin bu topraklarda ağır olduğunu dile getiren  Yazar Zarakolu, Kürt toplumuna ve demokrasi güçlerine yönelen saldırıların hakikati yazanlara yöneleceğini, sonuç olarak da Ape Musa Anter’ in, Hüseyin Deniz’in, Yahya Orhan’ın ve daha nicelerinin MGK kararlarıyla katledildiğini veya kaybedildiğini söyledi.

Gazetenin bir yandan devlet çetelerinin infaz ve katliamlarını ortaya çıkarırken bir yandan da kendisine dönük saldırıların arkasındaki infazcı güçleri ortaya çıkardığını söyleyen Zarakolu, bu saldırının sorumlusunun dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve MGK olduğunu belirtti, bombalama emrinin olduğu belgelerin de ortaya çıktığını söyledi.

ÖZGÜR BASIN BUGÜN DE KISKAÇTA!

Özgür basının bugünkü haline atfen konuşan Ragıp Zarakolu, “Biz burada anma yaparken, özgür basın mensubu gazeteci arkadaşlarımız Silivri’de tutuklu olarak yargılanıyor” dedi. “Onca kanlı yılı geride bırakmamıza rağmen, AKP iktidarının da tarihten ders almadığını görüyoruz” diyerek o dönem katledenlerin bugün tutukladığını,’KCK davaları’ adı altında rehin tutulduğunu ve gazetecilik faaliyetlerini de suç saydıklarını aktardı.

Gazete bombalandıktan sonraki gün atılan ‘Bu ateş sizi de yakar’ sözünü hatırlatan Ragıp Zarakolu, hakikat ateşinin tüm iktidarları yakabildiğine şahit olduklarını ve Ersin Yıldız’lardan alınan mirasla ‘ Her şeye rağmen buradayız’ diyerek açıklamasını bitirdi.

Açıklamada Özgür Basın Şehitleri yazısı ve Musa Anter, Gurbetelli Ersöz, Namık Tarancı ve birçok basın şehidinin fotoğraflarının olduğu bir pankart açan gazeteciler ve Ragıp Zarakolu’nun yanı sıra Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş ile BDP Eş Başkan yardımcısı Filiz Koçali, 78’liler Vakfı Başkanı Celalettin Can, Ufuk Uras da katıldı.

ÖNCEKİ HABER

BEDAŞ işçileri Galata\'dan Yatağan\'a selam gönderdi

SONRAKİ HABER

Nabi Avcı: Dershaneler için kapatma kelimesini kullanmadık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...