03 Aralık 2013 12:38

Roboski sınırına tel örgü çekilmesini halk durdurdu

Şırnak'ın Uludere ilçesi sınırları içinde bulunan Beyaztepe ve Karaçalı isimli tepelerin arasında kalan Federal Kürdistan Bölgesi sınırındaki alana askerler tarafından "Güvenlik yolu" yapılarak tel örgü çekilmesi çalışmasını halk durdurdu.

Roboski sınırına tel örgü çekilmesini halk durdurdu
Paylaş



Şırnak'ın Uludere ilçesi sınırları içinde bulunan Beyaztepe ve Karaçalı isimli tepelerin arasında kalan Federal Kürdistan Bölgesi sınırındaki alana askerler tarafından "Güvenlik yolu" yapılarak tel örgü çekilmesini halk durdurdu.

TSK'ya bağlı savaş uçaklarının 28 Aralık 2011 tarihinde yaptığı bombardıman sonucu 34 sivil yurttaşın katledildiği Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyü sınırları içerisinde bulunan ve askeri üslerin konuşlandırıldığı Beyaztepe ve Karaçalı isimli tepelerin arasında kalan Federal Kürdistan Bölgesi sınır hattına askerler tarafından "Güvenlik yolu" ve tel örgü çekiliyor. Geçtiğimiz hafta başladığı öğrenilen inşaat çalışmaları çevre köylerin tepkisi üzerine durdurulmuştu. Ancak köylerin ileri gelenleriyle yapılan görüşmelerin ardından durdurulduğu öğrenilen çalışmalar, bu sabah saatlerinde tekrar başlatıldı. Bölgede iş makinelerinin çalışma yaptığını gören köylülerin haber vermesiyle inşaat alanına Roboski ve Gülyazı köylerinden çok sayıda yurttaş olay yerine akın etti. Çalışma alanına ulaşan köylüler, yol inşaatında çalışan iş makinelerinin önüne geçerek, çalışmaya engel olmak istedi. Yurttaşların tepkisiyle karşılaşan şantiye çalışanları iş bırakmak zorunda kalırken, köylülerin eylemini haber alan çok sayıda asker, inşaat alanına sevk edildi.

YÜZLERCE ASKER GÖNDERİLDİ

Gülyazı Jandarma Alay Komutanlığı'ndan gelen yüzlerce askerin yanı sıra Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'ndan da Skorski helikopterlerle olayın meydana geldiği Beyaztepe bölgesine çok sayıda robokop olarak bilinen askerler gönderildi. Uzun süre askerlerle köylüler arasında devam eden tartışmalar sonuçsuz kalırken, köylüler şantiye alanında oturma eylemi başlattı. Köylülerin kararlı duruşu üzerine askeri yetkililer, tekrar köylülerle diyalog kurma çabası içerisine girdi. Yapılan görüşmelerde askeri yetkililer, köylülere kendilerinin yapabileceği bir şeyin bulunmadığı, inşaatın Şırnak Valisi'nin kararıyla başlatıldığı bilgisini verdi. Bunun üzerine köylüler inşaatın yetkili isminin olay yerine gelmesini istedi; ancak askeri yetkililer yanında getirdiği yazılı bir belgeyi köylülere göstererek, inşaatın olduğu bölgeye yakın bir zamanda sınır kapısının açılması için çalışmanın başladığını iddia etti. Yapılan görüşmelerden sonuç alınamayınca askeri yetkili köylüleri Şırnak Valiliği'ne yönlendirdi.

Yapılan eylem üzerine iş bırakmak zorunda kalan iş makineleri şantiye alanının bulunduğu askeri üs bölgesine dönerken, çalışmayı durduran köylüler, çalışmanın tekrar başlaması durumunda daha kitlesel eylemler yapacaklarını açıkladıktan sonra olay yerinden ayrılarak, köylerine döndü. "Güvenlik yolu" yapılmasına tepki gösteren köylülerin eylemini duyan BDP Şırnak il ve Uludere ilçe örgütü yöneticileri ile çok sayıda kişi askerlerin yola koyduğu dev kaya kütleleri nedeniyle olay yerine gidemediği öğrenildi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ekmek kapısı ölüm kusuyor

SONRAKİ HABER

Engelliler günü eylemine gitmek bile engellerle dolu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa