03 Aralık 2013 11:53

Ukrayna’da güven oylaması önergesi kabul edilmedi

Ukrayna’da geçen hafta Batı yanlılarının başlattığı eylemler bugün de sürdü. Başbakan için muhalefet partileri tarafından gensoru önergesi verildi. Ancak muhalifler gerekli olan 225 oyu alamayıp 186’da kalınca önerge reddedildi.

Ukrayna’da güven oylaması önergesi kabul edilmedi
Paylaş

Doğu Avrupa’nın en büyük ülkesi olan Ukrayna’nın geçen hafta AB ile Ortaklık Anlaşması imzalamaması üzerine, 2004’deki “Turuncu Devrimi” sırasında AB, ABD ve uluslararası güçlerin desteklediği güçlerin başlattığı eylemler bugün de devam etti.  Başkent Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nda kamp kuran protestocular, sonuç alınana kadar eylemlere devam edeceklerini açıkladılar.
Hafta sonunda yapılan protesto gösterilerinden sonra meclisteki muhalif partiler, iktidardaki Bölgeler Partisi Üyesi Başbakan Nikolay Asarov hükümeti hakkında gensoru önergesi verdiler. Gensorunun kabul edilebilmesi için 450 sandalyeli Ukrayna Parlamentosunda (Rada), en az 225 milletvekilinin lehte oy kullanması gerekiyordu. Ancak muhalifler 186’da kaldı ve önerge reddedildi.
Ekim 2012’de yapılan parlamento seçimlerinde Bölgeler Partisi 187, Devrik Başbakan Yulia Timoşenko’nun Anavatan Partisi 103, Dünya Boks Şampiyonu Vitali Kliçko’nun Reformlar İçin Ukrayna Demokratik İttifakı (UDAR) 40, Ukrayna Komünist Partisi (UKP) 32, faşist Bütün Ukrayna Birliği Swoboda 37 sandalye kazanmıştı. 43 milletvekili bağımsız olarak seçilmeyi başarırken, 6 milletvekili de diğer küçük partilerden seçilmişti.

KRİZİ DERİNLEŞTİRMEYİN ÇAĞRISI
Hakkında gensoru önergesi verilen Ukrayna Başbakanı Nikolay Asarov ise oylama öncesinde, başkent Kiev’de Batılı diplomatlarla bir araya gelerek, AB ve ABD’ye ateşe körükle gidilmemesi, göstericilere destek verilmemesi çağrısında bulundu. Asarov, ülkedeki eylemlerin kontrol dışına çıktığını ya da tam olarak izah edilmesi gerekirse bir takım siyasi güçler tarafından idare edildiğine dikkat çekerek, hükümet olarak sabırlı olduklarını vurguladı.
Öte yandan, Ukrayna’nın AB ile ortaklık anlaşması imzalamayı iptal etmesinde önemli bir rolü bulunan Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ise yaptığı açıklamada ülkedeki karmaşanın bir an önce bitmesini ve ülkenin istikrara kavuşmasını umduğunu açıkladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Kiev yönetimini, göstericilere karşı şiddet kullanılmaması konusunda uyardı. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, AB yanlılarının hükümet karşıtı gösterilerinin çok açık bir mesajı olduğunu ifade ederek, ülkesinin Ukrayna’nın AB ile Ortaklık Anlaşması’nı imzalaması için hazır olduğunu ifade etti. (Köln/EVRENSEL)
 

PUTİN: UKRAYNA'DAKİ OLAYLAR 2015 SEÇİMLERİNİ HEDEF ALIYOR

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da toplanan yüzlerce kişi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaretini protesto ederken Ukrayna’da Avrupa Birliği yanlısı eylemcilere destek verdi.
Erivan’da göstericiler Eylül ayında hükumetin Rusya’nın öncülük ettiği gümrük birliğine girmek için AB ile ortaklık anlaşması imzalamaktan vazgeçmesine karşı çıkıyor. Polis, cumhurbaşkanlığı sarayına yürümek isteyen göstericilere müdahale etti.

Erivan’da Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile görüşmesinin ardından konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin ise, Ukrayna’da düzenlenen gösterilerin 20115 yılındaki devlet başkanlığı seçimlerini hedef aldığını savundu: “Benim görüşüme göre Ukrayna’daki bu girişim muhalifler tarafından organize edilmiş ve şu an ülkenin seçilmiş iktidarını yıpratmayı amaçlıyor. Daha da ötesi, şu an Ukrayna’da olanlar kesinlikle bir devrim değil. Sadece iyi organize edilmiş bir gösteri. Bence bu gösteriler bugün için organize edilmiş değil. Daha çok 2015 yılının ilkbaharında yapılacak devlet başkanlığı seçimleri için organize edildiğini düşünüyorum “

Batılı ülkeler Kremlin’i eski Sovyet ülkeleri üzerinde baskı kurarak bu ülkelerin Avrupa Birliği ile bütünleşmelerine engel olmakla suçluyor. Özellikle Güney Kafkasya ve Doğu Avrupa’da nüfuzunu artırmaya çalına Moskova’nın bu hamlesi Avrupa Birliği ile Rusya’yı karşı karşıya getirmiş durumda. (DIŞ HABERLER)

Yücel Özdemir'in analizi: Ukrayna’da yeniden bir ‘Turuncu Devrim’ olur mu?

ÖNCEKİ HABER

LPG\'ye rekor zam

SONRAKİ HABER

Canlı Radyo Mu Olur Demeyin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...