03 Aralık 2013 09:15

ABD'den Çin'e 'hava sahası' eleştirisi

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Asya turu için bugün Japonya’nın başkenti Tokyo’ya gelirken, gündemde Doğu Çin Denizi’ndeki gerginlik var. Biden, ABD'nin Çin'in hava sahası ilanı sebebiyle endişeli olduğunu dile getirdi.

ABD\'den Çin\'e \'hava sahası\' eleştirisi
Paylaş

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Asya turu için bugün Japonya’nın başkenti Tokyo’ya gelirken, gündemde Doğu Çin Denizi’ndeki gerginlik var. Biden, ABD'nin Çin'in hava sahası ilanı sebebiyle endişeli olduğunu dile getirdi.

Japonya’nın Asahi gazetesine yazılı açıklamada bulunan Biden, Çin ve Japonya’nın bölgedeki gerilimi düşürecek önlemler alması gerektiğini söyledi.

Çin’in Doğu Çin Denizi üzerinde bulunan tartışmalı adalar üzerindeki hava sahasına ilişkin tek taraflı savunma kuralları ilan etmesi sonrası bölgedeki tansiyon yükselmişti. Çin, hava sahasını kullanacak uçakların kendisini bilgilendirmesi gerektiğini deklare etmişti.

Çin’in bu ilanı sonrası Japonya ve ABD’nin tepkisi sert olurken, ABD, Japonya ve Güney Kore uçakları, bu ilana riayet etmeyeceklerini gösteren uçuşlar gerçekleştirmiş, Çin de daha sonra jetlerini bölgeye devriye olarak göndermişti.

Biden, açıklamasında Çin’in hava sahası ilanının, Japonya ve Çin arasında varılması gereken uzlaşmanın altını oyduğunu ifade etti. Biden, müttefikleri Japonya’nın yanında olduklarını ve bölgede güvenlik, barış ve istikrarı tehdit edecek girişimlerin önlenmesi için adımların önemine dikkat çekeceklerini söyledi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise, Joe Biden’la yapacakları görüşmelerde Çin’in son hamlesini derinlemesine konuşmayı düşündüğünü söyledi. Abe, “Pekin yönetiminin bölgedeki statükoyu değiştirmeye yönelik hamlesiyle sakin ancak tereddütsüz bir şekilde” başa çıkacaklarını söyledi.

Öte yandan Biden’ın Japonya’ya vardığı saatlerde ABD, Çin’den ilan ettiği hava sahası kurallarını kaldırmasını istedi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki’nin yaptığı açıklamada Çin’in “karışıklık ve kaza riskini artıran” ilanının tehlikesine dikkat çekildi.

Biden, 6 günlük Asya gezisine Tokyo’nun ardından Pekin ve Seul ziyaretleriyle devam edecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bir şike skandalı da Estonya\'da

SONRAKİ HABER

Emniyet \'yok\' dedi, avukatlar kamerayı fotoğrafladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...