03 Aralık 2013 07:20

Kürtler olmadan Cenevre olmaz

Rojava devriminin önemli güçlerinden Yekitiye Star’ın Dış İlişkileri Sözcüsü Helime Yusif, “Kürt kimliğiyle orada olamazsak, Cenevre-2’nin bir anlamı omaz. Kürtlerin varlığının tanınmasını istiyoruz. Biz ortak, eşit, özgür bir yaşam için yola çıktık” dedi.

Kürtler olmadan Cenevre olmaz
Paylaş

Rojava devriminin önemli güçlerinden Yekitiye Star’ın Dış İlişkileri Sözcüsü Helime Yusif, “Kürt kimliğiyle orada olamazsak, Cenevre-2’nin bir anlamı omaz. Kürtlerin varlığının tanınmasını istiyoruz. Biz ortak, eşit, özgür bir yaşam için yola çıktık” dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Yekitiye Star Dış İlişkileri Sözcüsü Helime Yusif, DİHA’ya konuştu. Rojava’da devrim örgütlenmesinin yeni olmadığını söyleyen Yusif, “Burada Kürt halkının yıllardan beri çalışmaları vardı” dedi. Kürtlerin nasıl bir sistem kuracağının çok tartışıldığını dile getiren Yusif, “Biz ilk adımımızı attık ve devrimi başlattık. Bu devrim Afrin’den Kobani’den başladı, Derik, Tirbe Spi ve Serêkaniyê’ye ulaştı. Barışçıl renkle gelişen bu devrim birçok devlet tarafından engellenmek istendi” dedi. Hiçbir güçle ittifak kurmadıklarını söyleyen Yusif, “Biz varlığımızla üçüncü bir hattı temsil ediyoruz. Kendi irademizi temsil ediyor, örgütleniyor ve farklı bir zihniyetle siyaset yapıyoruz” şeklinde konuştu.

‘CENEVRE-2’YE HAZIRIZ’

Rojava’nın her tarafında YPG güçlerinin olduğunu, ancak bunların yeterli olmadığını söyleyen Yusif, “Savunmanın toplumsal ayaklarının da olması için geçici yönetim için meclis ilan ettik. Geçici yönetime bütün toplum birleşenlerinden katılım var. Rojava’da bir sistem oturtuldu” dedi. Kürtlerin şimdi Cenevre-2 toplantısına katılma hazırlığında olduğunu söyleyen Yusif, “Bu katılım hükümet adı altında olsun, Kürt Yüksek Konseyi adı altında olsun fark etmez. Ama Kürtler bir şekilde kendi kimlikleriyle orada olmalılardır. Eğer ki ben Kürt kimliğiyle orada olamazsam, bu Cenevre’nin sakat yanları olduğunu gösterir. Ben bugüne kadar kendi toprağımı koruyarak oturduğum sistemimi Cenevre’de temsil etmezsem o toplantının da bir anlamı olamaz” şeklinde konuştu.

Sadece Kürtlerin değil bütün dünyanın gözünün Cenevre-2’de olduğunu ifade eden Yusif, “Cenevre-2 sadece Rojava ve Suriye için değil bütün Ortadoğu için net hattı işaret edecek. Biz şu an bu hattın nasıl olacağını tam olarak tasnif edemiyoruz. Kürtler olarak Cenevre-2’de artık varlığımızın tanımasını istiyoruz” dedi.

Yusif, Kürtlerin kendi kimlikleri ile Cenevre’ye gitmemesi durumunda yeni bir savaşın çıkabileceği uyarısında da bulundu.

KİMLİĞİMİZ İÇİN SAVAŞIYORUZ

Rojava’da Kürtlerin bir kazanım sağladığını ve herkesin buna saygı göstermesi gerektiğini söyleyen Yusif, “Rojava üzerinde uygulanan ekonomik ambargo kaldırılmalı. Bizleri ‘bir parça ekmek ver’ diyerek kendilerine gelecek kişiler sanmasınlar. Biz burada bir parça ekmek için değil, kazanılmış haklarımızı, siyasal kimliğimizi korumak için mücadele veriyoruz. Bütün dünyanın zenginlikleri elimizde olsun ne yazar kimliğimiz, dilimiz olmadıktan sonra” dedi. Kürtlere saldıran el Nusra ve el Kaide gibi çetelerin dış güçler tarafından desteklendiğini söyleyen Yusif, “Bunlar T.C., Mısır, İran, Afganistan kimlikleriyle Rojava’ya gelmişlerdi” dedi.  (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Rojava toplumsal sözleşme yazıyor

SONRAKİ HABER

Liseliler: Bize dair kararlar bize sorulmalı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...