02 Aralık 2013 17:01

Fransa’da binlerce emekçi sokağa çıktı

FRANSA’da Cumhurbaşkanı François Hollande’nin vergi reformu planlarına karşı 10 binlerce emekçi sokağa çıktı. Pazar günü başkent Paris’te yapılan gösteriye 100 bin kişi katıldı.

Fransa’da binlerce emekçi sokağa çıktı
Paylaş

FRANSA’da Cumhurbaşkanı François Hollande’nin vergi reformu planlarına karşı 10 binlerce emekçi sokağa çıktı. Pazar günü başkent Paris’te yapılan gösteriye 100 bin kişi katıldı. Vergi adaletsizliğine karşı, Sol Parti, Komünist Parti ve değişik grupların içinde barındıran Sol Cephe (FG)’nin çağrısıyla bir araya gelen göstericiler İtalya Meydanı (Place d’Italie)’nden  Bercy Sarayı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe Anti-Kapitalist Parti (NPA), İşçi Kavgası (LO) gibi FG dışındaki sol partiler ile CGT Sendikası da destek verdi. Yürüyüşte taşınan pankartlarda, Sosyalist Parti (PS) hükümeti ve Cumhurbaşkanı François Hollande’ın vergi politikalarını eleştiren pankartlar dikkat çekti. Bordeaux, Toulouse ve Tulle gibi diğer kentlerde de hükümetin vergi yasaları ve dar gelirlileri hiçe sayan politikaları protesto edildi.

100 MİLYAR AVRO ZARAR ETTİRİLDİ

Yürüyüş sonrasında yapılan mitingde konuşan Sol Parti (PG) Eş Başkanı Jean-Luc Mélenchon, “Şu anda 1788 yılındayız” sözleriyle, Fransız Devrimi’ne gönderme yaptı. Mélenchon, Cumhurbaşkanı Hollande ve PS Hükümetinin vergi politikalarını sert bir dille eleştirdiği konuşmasında “Fransızların düşmanı ne göçmenler, ne hakkını arayan çalışanlar ne de memurlardır. Tek bir düşman var, o da Fransız ve global finans kurumlarıdır” dedi. Mevcut vergi sisteminin sadece zenginleri koruduğunun altını çizen Mélenchon, son 13 yılda vergi kanunlarında yapılan değişikliklerin Fransa’ya 100 milyar avroya mal olduğunu savundu.
Fransız Komünist Partisi (PCF) Genel Sekreteri Pierre Laurent da konuşmasında, Katma Değer Vergisi’nden (TVA) 2014 yılında devlete 138 milyar avro, şirketlerden alınan gelir vergisinin ise sadece 36 milyar avro gelir getireceğini hatırlattı. Laurent, vergi yasalarındaki değişiklikler ile Fransa’nın rekabet gücünün arttırılacağı tezinin yanlış olduğunu ve sadece işveren ve zengin kesimlere yarayacağına dikkat çekti. Fransa’da yüzde 19.6 olan KDV yüzde 20’ye çıkarılmıştı. Uzmanlar, yüzde 5.5’ten yüzde 10’a çıkarılan ara KDV’nin Fransızlara ulaşım, elektrik ve sigortalarca karşılanmayan ilaçlar başta olmak üzere birçok kalemde ağır yükler getireceği öngörüsünde bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İşsizlik intihar ettirdi

SONRAKİ HABER

\'Tıkanmanın nedeni siyasi yaklaşımlar\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...