02 Aralık 2013 16:48

Patron dayanışmasına karşı işçi dayanışması

Hava-İş'te hafta sonu düzenlenecek genel kurulda işveren ve AKP birlikte aday çıkaracak. Patronların sınıf dayanışmasına karşı işçi sendikaları THY grevine destek ziyareti gerçekleştirdi.

Patron dayanışmasına karşı işçi dayanışması
Paylaş

THY’de yürütülen toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 203 gün önce greve çıkan işçilerin mücadelesine sendikalardan destek ziyareti geldi. Sendikal Güç Birliği Platformunu (SGBP) oluşturan sendikaların genel başkanları ile merkez ve şube yöneticilerinin yaptığı destek ziyaretine Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk de katıldı.

“THY işçisi yalnız değildir”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganlarının atıldığı ziyarette ilk olarak konuşan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, önümüzdeki hafta sonu sendikalarının genel kurulunun toplanacağını hatırlatarak, “Kongre öncesinde bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş ittifaklar, baskılar yapıldı. Üyelerimiz kimlerin delege olduğunu bilmeden oy kullanmaya zorlandı. Hava-İş’in yürüttüğü bu onurlu mücadeleden kurtulmak isteyen işverenin baskılarıyla listeler çıkartıldı. Muhalefetlerin yürüttüğü çalışmaların giderleri işveren tarafından karşılandı” diye konuştu.

Ayçin, işverenin oyunlarına, baskılarına rağmen kazananın Hava-İş üyeleri ve grevciler olduğunu ifade etti.

ÜYELER KARAR VERİR

SGBP Dönem Sözcüsü ve Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Hava-İş yönetiminin daha çok kazanmak, daha fazla kâr elde etmek uğruna çalışanın, yolcunun güvenliğini tehlikeye atan işletme politikalarına karşı çıktığı, uçuş güvenliğini ve çalışanların haklarının savunduğu için işverenin ve onun arkasındaki iktidarın hedefi haline geldiğini söyledi.
AKP iktidarının Hava-İş’i sindirmek için önce hava yolu çalışanlarının Anayasa’dan ve Uluslararası sözleşmelerden doğan grev hakkının ortadan kaldırdığını söyleyen Öztaşkın, THY’nin  de buna dayanarak  grev hakkının gasbedilmesine karşı barışçıl ve demokratik tepkisini ortaya koyan 305 işçiyi işten attığının söyledi.

Öztaşkın, Hava-İş’in iktidarın vesayeti altında istediği kişilerce yönetilmesini sağlamak için seçimlere müdahale ettiğini dile getirdi.

İktidarın ve THY’nin imkanlarını kullanarak Hava-İş Sendikasının içine müdahale edenlere seslenen Öztaşkın, “Suç işliyorsunuz. Sendikayı kimin yöneteceğine, işveren ya da hükümet değil sadece ve sadece o sendikanın üyeleri karar verebilir” dedi.

UNI’DEN DESTEK

Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya, 134 ilkede örgütlü 22 milyon üyesi olan UNI’nin İstanbul’da yapılan toplantısından geldiğini ve buraya iletmek üzere bir mesajın gönderildiğini söyledi. Akkaya, UNI’nin güdümlü sendikacılık yaratmak, işçilerin seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldıracak uygulamalar yapan anlayışa karşıdan cephe olduğunu Hava-İş’in yalnız olmadığını ve THY’de yaşanan haksız uygulamaları dünya kamuoyuyla paylaşacağını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Sınırda yakalananların üzerinden Malatya\'nın askeri haritası çıktı

SONRAKİ HABER

İşsizlik intihar ettirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...