02 Aralık 2013 14:27

ABD’ye balon uyarısı

“ABD borsaları ve konutta balon oluşuyor.” 2008 krizinin patlama noktası olan finansal-konut balonu yeniden tehlikeli boyutlara ulaşmaya başladı.

ABD’ye balon uyarısı
Paylaş

“ABD borsaları ve konutta balon oluşuyor.” 2008 krizinin patlama noktası olan finansal-konut balonu yeniden tehlikeli boyutlara ulaşmaya başladı. ABD’li Ekonomist Robert Shiller, Alman Der Spiegel dergisine verdiği röportajda, başta ABD olmak üzere birçok ülkede borsalardaki ani yükselişler ve hızla artan gayrimenkul fiyatlarının bir finansal balon yarattığını söyledi.

Ekonomist Shiller, “Şu anda alarm haline geçmemiz gerektiğini söylemiyorum. Ancak birçok ülkede borsalar çok yüksek seviyelere tırmandı. Birçok ülkede gayrimenkul fiyatlarında ani bir yükseliş görüldü. Bunun sonu kötüye gidebilir” dedi. ABD’li Ekonomist, “Beni en çok ABD borsalarındaki yükseliş endişelendiriyor. Çünkü ekonomimiz hâlâ çok zayıf ve şoklara karşı dayanıksız” diye devam etti. Shiller, ABD’de finans ve teknoloji sektörünün aşırı değerli olduğunu da belirtti. ABD’de S&P 500 ve Dow Jones endeksleri son iki aydır sürekli yükselerek yeni rekorlara imza atıyor.

BREZİLYA VURGUSU

Bu yıl Nobel Ekonomi Ödülü’nü diğer ABD’li Ekonomistler Eugene Fama ve Peter Hansen ile birlikte, piyasa fiyatları ve varlık balonlarına yönelik araştırmasıyla paylaşan Shiller, gayrimenkul balonu açısından dikkat edilmesi gereken ülkelerin başında Brezilya’nın geldiğini ifade etti. Son beş yıldır Brezilya’da Sao Paulo ve Rio de Janerio’da gayrimenkul araştırmaları yapan Shiller, “Brezilya şu anda 2004’ün ABD’sine benziyor. Yatırım fırsatlarının artması ve orta sınıfın yükselişi, gayrimenkulde balon yarattı. Bu balon 2008-2009 yılları arasında tüm dünyayı krize soktu” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Arınç sansürü savundu

SONRAKİ HABER

Meclis Çözüm Komisyonu Raporu: Kürt sorunu demek tehlikeliymiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...