02 Aralık 2013 10:37

Tayland Başbakanı istifa etmeyeceğini açıkladı

Tayland Başbakanı Yingluck Şinavatra, günlerdir sokakları dolduran binlerce hükümet karşıtının taleplerini reddederek istifa etmeyeceğini açıkladı.

Tayland Başbakanı istifa etmeyeceğini açıkladı
Paylaş

Tayland Başbakanı Yingluck Şinavatra, günlerdir sokakları dolduran binlerce hükümet karşıtının taleplerini reddederek istifa etmeyeceğini açıkladı. Şinavatra, barışçıl bir çözüm için her türlü görüşmeye açık olduğunu ancak protestocuların taleplerinin anayasal çerçevede mümkün olmadığını söyledi.

Pazar akşamı, muhalefet hareketinin lideri Suthep Thaugsuban, Yingluck Şinavatra ile görüşürken, Şinavatra’nın istifası ya da yeni bir seçim kararının kendileri için yeterli olmadığını söyledi. Thaugsuban, seçilmemiş bir halk konseyinin kurulmasını ve yeni başbakanı bunun belirlemesi gerektiğini dile getirdi.

Şinavatra 12 dakikalık basın açıklamasında, “Bunun nasıl mümkün olabileceğini bilemiyorum. Anayasa çerçevesinde bu sorunu çözecek bir yol göremiyorum. Barışı sağlayabileceğimiz herhangi bir yol varsa bunu yapmaya hazırım. Tek istediğimiz barış” dedi.

Tayland’da bir haftayı aşkın süredir devam eden gösterilerde, hükümet binaları ve bakanlıklar hedef alınırken, protestolar sebebiyle çok sayıda okul kapatıldı, kamu çalışanları izne çıkarıldı. Başkent Bangkok’taki Birleşmiş Milletler ofisi de kapatıldı.


TAYLANDLILAR NE İSTİYOR?

Muhalefet lideri Suthep Thaugsuban önderliğinde örgütlenen protestocular, 2011'de göreve gelen Yingluck'ı, ağabeyi olan eski Başbakan Thaksin Şinavatra'nın 'vekili' gibi çalışmakla suçluyor. Eylemciler, hükümeti aslında yolsuzluk ve anayasal monarşiye saygısızlık iddiaları üzerine 2006'da askeri darbeyle devrilen sürgündeki Thaksin'in yönettiğini savunuyor. Ayrıca hükümetin meclise sunduğu siyasi af tasarısının Thaksin'in affını kapsayacak şekilde genişletilebileceği ve devrik liderin hapis yatmamak için kaçtığı Dubai'deki sürgününden geri dönmesinin sağlanacağı iddiaları da halkın sokağa inmesine etkili oldu. Senato, tasarıyı reddetse de bu, eylemlerin 'ateşini' düşürmeye yetmedi. 2010'da da Thaksin'in taraftarları Bangkok'un önemli noktalarını işgal ederken, 2 ay süren eylemlerde çıkan çatışmalarda çoğu sivil eylemci 90'dan fazla kişi ölmüştü. 2010'daki gibi kan dökülmesinden kaygılı hükümet, bu sebeple gösterilere müdahale etmedi.


THAKSİN ŞİNAVATRA KİMDİR?

2001'de iktidara gelen milyarder iş adamı Thaksin Şinavatra 2006'daki askeri darbeyle görevden alınmıştı. 2010'da Thaksin'in taraftarları başkentin önemli noktalarını işgal etmiş, iki ay süren oturma eylemi sırasında çıkan çatışmalarda çoğu sivil eylemci 90'dan fazla kişi ölmüştü. Shinawatra özellikle ülkenin kuzey ve kuzeydoğusundaki kırsal kesimlerde yaşayanlar tarafından seviliyor. 2006'dan bu yana sürgünde olan Shinawatra daha önce İngiltere Premier Lig temsilcisi Manchester City'i de satın almıştı. Shinawatra'nın çoğunlukla Dubai'de ikamet ettiği belirtiliyor. Şinavatra çok sayıda yolsuzlukla suçlanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Pacers kazanmaya devam ediyor

SONRAKİ HABER

Engellilerin oy kullanabilmesi için hangi önlemler alındı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...