02 Aralık 2013 06:00

Kendimizi konteynerle birlikte ateşe mi verelim?

Van ve Erciş’te 23 Ekim 2011’de meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremden sonra uzun süre yazlık çadırlarda kalan ve daha sonra konteyner kentlere yerleştirilen depremzedelerin bir kısmı hâlâ insanca yaşayabilecek bir konuta sahip değil.

Kendimizi konteynerle birlikte ateşe mi verelim?
Paylaş

Beyar Özalp
Erciş

Van ve Erciş’te 23 Ekim 2011’de meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremden sonra uzun süre yazlık çadırlarda kalan ve daha sonra konteyner kentlere yerleştirilen depremzedelerin bir kısmı hâlâ insanca yaşayabilecek bir konuta sahip değil. Van ve Erciş’te 200’den fazla depremzede 4 konteyner kentte yaşamlarını sürdürüyor. Ancak ağustostan bu yana buralarda yaşayan depremzedelere dünya adeta zindan edildi. Barınma sorunları çözülmeden konteyner kentleri terk etmeleri istenen depremzedelerin elektrikleri kesildi ve depremzedeler de açık grevine başladı. Son olarak geçtiğimiz Cuma günü Erciş’te bulunan Alkanat Konteyner Kentteki depremzedeler polis zoruyla çıkartılmak istendi, itirazlar üzerine depremzedelere bir hafta süre tanındı. Bu bir haftadan geriye 4 gün kaldı ve depremzedeler kara kara ne yapacaklarını düşünüyor. Yüzbinlerce Suriyeli mülteciye konteyner sağlamakla övünen hükümetin barınma sorununu çözmediği Ercişli  depremzedeler yaşadıklarını gazetemize anlattılar.

‘KORKUDAN GECE NÖBET TUTTUK’

Cuma günü Erciş Emninet Müdürü Murat Hoş’un uzun namlulu silahlar taşıyan 20’den fazla polis ile  konteyner kente geldiğini söyleyen depremzedelerden Cengiz Gün, Hoş’un  kendilerine hakaret ettiğini ve tehditler savurarak “Bir hafta içinde konteyner kenti boşaltın” dediğini söyledi. Emniyet müdürünün tehditlerinden dolayı tedirgin olduklarını söyleyen Gün, “Cuma gecesi boyunca yatamadık ve emniyet müdürünün gelip bize zarar vermesinden korktuğumuz için tüm gece nöbet tuttuk” dedi. Gün, “Emniyet Müdürü ‘burada  devlet biziz, sizin devletle başa çıkacak gücünüz yok’ dedi. Aslında burada bir saat bile yaşanmaz ama başka imnkanımız yok” dedi.
Konteyner kentte yaşayan diğer bir depremzede Dilek Demir ise TOKİ’ye başvurmalarına rağmen hak sahibi olamadıklarını belirterek, “TOKİ kura çekimlerinde hile oldu. Konutların büyük çoğunluğu AKP  Van Milletvekili Fatih Çiftçi’nin akrabalarına verildi. Şehrin diğer varlıklı aileleri de TOKİ konutlarının büyük çoğunluğunu aldı. Asıl ihtiyacı olanlara konut verilmedi” iddiasında bulundu.

‘YENİDEN ÇADIRDA KALACAĞIZ’

Demir, “Emniyet Müdürü bize bir hafta süre verdi ama gidebileceğimiz hiçbir yer yok” dedi. Demir, kendilerine başlarını sokabilecekleri bir konut temin edilmezse yeniden çadırda yaşamak zorunda kalacaklarını dile getirdi.

‘VEKİLLER BURADA YAŞAYABİLİR Mİ?​’

Gazetemiz aracılığıyla AKP Van Milletvekili Fatih Çiftçi’ye seslenmek istediğini söyleyen Taner Özgür ise “Çiftçi’yi bizimle aynı şartlarda, elektriği, suyu olmayan bu kümes gibi konteynerlerde ailesi ile beraber yaşamaya davet ediyorum. Eğer o ve ailesi burada yaşabilirse biz hiçbir talepte bulunmayacağız” dedi. Kirli su ve çöpler nedniyle bir çok depremzedenin  hastalandığını söyleyen Özgür yetkililere; “Gelip buradaki şartları inceleyin, nasıl yaşadığımızı görün siz karar verin” çağrısı yaptı.

‘BAŞBAKAN SÖZÜNÜ TUTMADI’

Başbakanın geçtiğimiz ay Erciş’te 1000 TOKİ konutunun kiracı depremzedelere verileceğini açıkladığını hatırlatan Ercan Gün ise “TOKİ konutlarından yüzlercesi boş. Neden bizlere vermediklerini bilmiyoruz. Başbakan ve diğer yetkililer milyonların karşısında konuşup söz verdi ancak sözlerini tutmadılar” dedi. Hiçbir yetkilinin sorunlarını çözmek için adım atmadığını söyleyen Gün “Televizyonlarda görüyoruz ağaçta kalan bir kediyi kurtarmak için polis ve itfaiye seferber oluyor. Bizim bir kedi kadar kıymetimiz yok” şeklinde konuştu. Başbakan’ın sürekli kardeşlik vurgusu yaptığını söyleyen Gün, “Kim kardeşinin böyle mağdur olmasını ister” diye sordu.

‘GİDECEK YERİMİZ YOK’

Kendilerine 1 hafta süre verildiğini ancak gidecek hiçbir yerleri olamadığını söyleyen Gün, “İki çocuğum var. Eğer bir hafta sonra bizi buradan çıkartmak için gelirlerse elimden çocuklarımla beraber kendimi konteynere kilitleyip ateşe vermekten başka bir şey gelmez” dedi.

20 yıldır kiracı olan ve oyunu AKP’ye verdiğini  belirten Başhanım Yardımcı ise “Verdiğim oya karşılık AKP benim hakkım olan TOKİ konutunu zenginlere verdi” dedi. Üzerlerine kayıtlı hiçbir mülk olmamasına karşın kendilerine konut verilmediğini söyleyen Yardımcı, “Başbakan en az 3 çocuk yapın diyor. Benim 9 çocuğum var. Ama başbakan beni ve çocuklarımı bir sığıntı gibi konteyner kentte kaderimize terk etti” dedi.

DEPREMZEDE EV BEKLİYOR, HÜKÜMET CAMİ YAPIYOR!

Erciş’te depremzedelerin barınma çilesi devam ederken önceki gün ‘kentsel dönüşüm’ kapsamında yapılacak olan caminin temel atma töreni gerçekleşti. AKP Van Milletvekili Fatih Çiftçi’nin de katıldığı törende konuşan AKP’li Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, Erciş’in yeniden inşa edilmesi için TOKİ’nin 700 milyon liralık bir bütçe ayrıldığını söyledi. Erciş’i cezaibe merkezi yapmaya çalıştıklarını söyleyen ve en önemli sorun olarak trafik sorunundan söz eden Arapoğlu, depremzedelerin durumuna değinmedi.

HİZMET İÇİN AKP ŞARTI!

AKP Van Milletvekili Fatih Çiftçi ise “Yerel seçimlerde Erciş ile beraber Van büyükşehir belediyesinde de iktidara gelirsek yatırımlarımız devam edecek” sözleriyle hizmet gelmesi için belediyenin AKP’de olmasını şart koştu. Çiftçi’nin, Erciş’te hizmet gitmeyen yerlerin BDP’li Van Büyükşehir Belediyesi’nin yetki sınırları içinde olduğuna ilişkin sözleri de itiraf niteliğindeydi. Depremin ardında o başta eğitim, sağlık ve ulaşım olmak üzere bir çok sorunu çözdüklerini öne süren Çiftçi “Erciş halkına verdiğimiz tüm sözleri tuttuk” dedi. Ancak Erciş sokaklarında gezdiğimizde karşılaştığımız tablonun hiç de Çiftçi’nin söylediği gibi olmadığını görüyoruz. Çiftçi, depremin ardından Erciş’te derslik sayısını iki katına çıkardıklarını, köylerde bile lise yaptıklarını söyledi. Oysa Erciş ilçe merkezinde yıkılan bir çok okul yeniden yapılmadı. Bunun yerine TOKİ konutlarında yapılan okullarla birleştirildi. Örneğin 19 Mayıs İlkokulu öğrencileri taşımalı eğitim ile başka okullara dağıtılırken, öğretmenleri  kadro açığı olan okullara görevlendirildi. TOKİ’lere ilişkin yaptığımız incelemede de ulaşım ve su sorunlarının devam ettiğini, birçok dairenin boş olduğunu gözlemledik.

VEKİL VE BAŞKAN SUSKUN

Depremzedelerin iddiaları ve taleplerine ilişkin AKP’li vekil Çiftçi’yle görüşme taleplerimiz karşılık bulmadı. Tören sırasında konuştuğumuz Çiftçi, AKP Erciş ilçe başkanlığında toplantısı olduğunu, daha sonra bizimle görüşeceğini söyledi. 2 saati aşkın beklediğimiz Çiftçi, bu kez de bir taziyeye gitmesi gerektiğini söyledi ve “Ondan sonra görüşebiliriz” dedi. Daha sonra defalarca aradığımız Çiftçi’nin telefonuna cevap veren kişi ‘Biz sizi arayacağız’ dedi ama bir daha dönen olmadı. AKP’li belediye başkanı Zülfikar Arapoğlu da gazetemize konuşmaktan kaçındı. Görüşme talebimizi ilettiğimiz Arapoğlu’dan da geri dönüş olmadı.

ÖNCEKİ HABER

“Öğrendiği kendine, yaptığı patrona kar!”

SONRAKİ HABER

Hizbullah’la müzakere İran’la anlaşma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...