04 Haziran 2011 12:00

İzmir Barosundan doğa için ortak mücadele çağrısı

İZMİR Barosu 5 Haziran Dünya Çevre Günü ile ilgili yaptığı basın toplantısında siyasi iktidarın ülkenin doğasını, sularını, yer altı ve yer üstü kaynaklarını  bir meta olarak pazarlamaya dönük politikaları eleştirildi.Baro Başkanı Sema Pektaş, 5 Haziranın Dünya Çevre Günü olarak kutlanmasının

İzmir Barosundan doğa için ortak mücadele çağrısı
Paylaş

İZMİR Barosu 5 Haziran Dünya Çevre Günü ile ilgili yaptığı basın toplantısında siyasi iktidarın ülkenin doğasını, sularını, yer altı ve yer üstü kaynaklarını  bir meta olarak pazarlamaya dönük politikaları eleştirildi.

Baro Başkanı Sema Pektaş, 5 Haziranın Dünya Çevre Günü olarak kutlanmasının üzerinden geçen 39 yıllık sürede tanık olunan ekolojik felaketlerin dünyanın ve ülkemizin geleceği için iyimser  olmayı engellediğini söyledi. Çernobilden sonra Fukishima’daki nükleer felaketin etkilerine rağmen AKP hükümetinin enerji açığını bahane ederek, nükleer lobilere pazar yaratmaya çalıştığına dikkat çeken Pektaş, ana muhalefet partisinin de bu politikalara ortak olduğunu söyledi. Ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 2-3’ünün karşılanması gerekçesi ile dereler üzerine 5 bine yakın HES kurulmak istendiğinin altını çizen Pektaş, “Suyun kullanım hakkı halkın elinden alınıp şirketlere veriliyor. Ülkemizde neredeyse maden arama ruhsatı verilmemiş tek bir karış toprak kalmadı. Son olarak Eti Gümüş tesislerindeki siyanür kazasından sonra sulara siyanür karıştı. Denizlerimiz, koylarımız balık çiftliklerinin, rantçıların insafına terkedilmiş durumda. Hükümet doğanın talanına hukuki zemin hazırlayan yasalar çıkarıyor. Buna karşı çıkanlar baskı görüyor” diye konuştu. Konuşmasında Hopa’da derelerini savunmak için alana çıkan halka yapılan polis saldırısında yaşamını yitiren Metin Lokumcu’yu da anan Pektaş, “Bu yağma politikasının yarattığı kültüre karşı çıkmayı bir hukuk örgütü olarak borç biliyoruz. Başta Türkiye Barolar Birliği olmak üzere bütün baroları ve meslektaşlarımızı doğayı, yaşamı, emeği savunmak için mücadelemizi birleştirmeye çağırıyoruz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hopa’da sıkıyönetim devam ediyor

SONRAKİ HABER

TMMOB kadınlarla daha güçlü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...