02 Aralık 2013 06:00

Taşeron işçiler insanca yaşamak istiyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki taşeron Oriont şirketinde çalışan 360 işçi adına sürdürülen toplusözleşme görüşmeleri grev oylamasıyla sürdü. Grev oylamasından 74’e karşı 212 oyla “Hayır” kararı çıktı.

Taşeron işçiler insanca yaşamak istiyor
Paylaş

Erdoğan Alayumat
Sedat Başkavak
Mersin


Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki taşeron Oriont şirketinde çalışan 360 işçi adına sürdürülen toplusözleşme görüşmeleri grev oylamasıyla sürdü. Grev oylamasından 74’e karşı 212 oyla “Hayır” kararı çıktı. Bu karar nedeniyle sözleşme Yüksek Hakem Kurulu’na gitti. İşçiler, sözleşme masasında oturuyor olmanın kazanım olduğuna dikkat çekerken, sendikacıların bu süreçteki tutumu ise eleştiri konusu oldu.

Sendikalaşma süreciyle ilgili görüştüğümüz Kerim Rençper sendikalı olduktan sonra koşullarında gözle görülür bir iyileşme olduğunu belirtti. “Geçmişte maaşlarımız bazen 3 ay bazen de 5 ayda bir veriliyordu sendikalı olduktan sonra maaşlarımız gününde verilmeye başlandı” diyen Rençper, şimdi ücretlerinin asgari ücretin üzerine çıkmasını ve sosyal hakların ödenmesini istediklerini dile getirdi.

Oylamaya katılan işçilerden Cuma Ali Yıldırım da ekmeğin içine bir tane de zeytin katmak istediklerini belirtti.

İNSAN YAŞAMAK İSTİYORUZ

İşçilerden Meral Salas, sendikalaşma sürecinde defalarca işten atıldıklarını ancak verdikleri mücadelelerle işe geri alındıklarını hatırlattı. Taşeron işçilerin çalışma koşullarının ağırlığına dikkat çeken Salas, “Özellikle havuz temizliğindeki arkadaşlarımız oldukça sağlıksız koşullarda çalışıyor. Biz ekonomik sebeplerle hiçbir kültür sanat faaliyetine katılamıyoruz. Bütün ağır işleri yapmamıza rağmen hakkımızı alamıyoruz. Biz artık insanca yaşamak istiyoruz” dedi.

Özgür Yüksek de sendikalaşma sürecinde yaşadıkları zorlukları anlattı: “3.5 yıl mücadele verdik. İşten atıldık, yeniden işe döndük. Şirketler değişti, yeniden ihale zamanı geldi. Köleci bir sistem olan taşeron sistemine karşı mücadele ettik ve sözleşme masasına oturduk.” Patronların işçilerle pazarlık yapmak zorunda kaldığına dikkat çeken Yüksel, “Bu nedenle oylamadan ne çıkarsa çıksın biz kazandık” görüşünde.

GREVE ÇIKILMALIYDI

Erkan Güzel ise patronun yanı sıra sendika yönetimine de tepkili. Sendikacıların grev oylamasında yeterince etkili olmadığının düşünen Güzel, “TİS görüşmelerinde 50 maddeden sadece 3 maddeyi kabul olmadı ama bizim için en önemli olan bu üç madde. Bunlarda ikramiye, ücret artışı ve bayram parası var. Patron durduk yere hak vermez. Hakları ancak mücadele ederek alabiliriz” dedi. Grevin yasal hak olduğunu söyleyen Güzel, işçilerin Yüksek Hakem konusunda yeterli bilinçlendirilmemesinden yakındı. Seçim öncesi yapılacak bir grevin işçilere avantaj sağlayacağına dikkat çeken Güzel, “Yüz binde bir gelecek bir fırsattı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Acılarımızın ortak olduğunu anladım

SONRAKİ HABER

RedHack Hayat Televizyonu\'ndan seslendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...