01 Aralık 2013 18:21

Hasta tutukluların koşulları çok kötü

29 Kasım günü, İstanbul Metris Cezaevi 2 No’lu R Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Silivri Ceza İnfaz Kurumu ve Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki tutuklu ve hükümlülerle görüşen avukatlar rapor hazırladı.

Hasta tutukluların koşulları çok kötü
Paylaş

Türkiye Barolar Birliği (TBB), kalp ve damar hastası tutuklu Osman Akdağ’ın, götürüldüğü Silivri Devlet Hastanesinde kelepçeyle tedavi edilmek istendiğini bildirdi. 64 yaşındaki Akdağ’ın duruma itiraz etmesi üzerine muayeneyi yapan doktorun, “Ben nasıl istersem öyle muayene ederim, git BDP’li milletvekilleri seni tedavi etsin” dediği iddia edildi.
29 Kasım günü, İstanbul Metris Cezaevi 2 No’lu R Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Silivri Ceza İnfaz Kurumu ve Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki tutuklu ve hükümlülerle görüşen avukatlar rapor hazırladı.

Rapor, TBB Lokali’nde yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Doğu ve Güneydoğu Bölge Baroları Dönem Sözcüsü Azat Yıldırım, cezaevlerinde hasta tutuklu ve hükümlülerin etnik ayrımcılığa uğradığını söyledi. Hasta tutukluların elleri kelepçeli olarak tedavi edildiğine dikkat çeken Yıldırım, “Tıbbi etik kurallarına ve hasta haklarına aykırı şekilde, çoğu kez hekimlerin isteğiyle kelepçeli tedavinin uygulandığını, bazı hekimlerin hastanın etnik kökeni ve aleyhindeki suçlamanın niteliğine göre tedavi yaptığı izlenmiştir” dedi.
Durumu ağır olan Kürt tutuklu Osman Akdağ’ı örnek veren Yıldırım, hastanın tedavisi sırasında kelepçeli tutulmak istendiğini, muameleye itiraz edince, doktorun tepki gösterdiğini belirtti. Doktorun Akdağ’a “Git BDP’li milletvekilleri seni tedavi etsin” dediğini aktaran Yıldırım, hasta hekim arasındaki güven ilişkisinin sarsıldığını söyledi.

KÖR KALABİLİR!

Durumun ciddiyetini göstermek için yaşanan başka bir olaya da dikkat çeken Yıldırım, şunları söyledi: “Yüzde 95 görme yetisini kaybetmiş Sevim Er, göz muayenesi sırasında kendisine okutulmak istenen yazıyı görmediğini beyan etmiştir. Doktor tarafından kendisine ‘yalan söylüyorsun,  görüyorsun’ denilerek hiçbir tedavi yapılmaksızın cezaevine geri gönderilmiştir.  Hasta tedavisi yapılmadığı için tamamen kör olma riski ile karşı karşıyadır”

RİNG ARACIYLA SEVK

Tutuklu ve hükümlülerin hastaneye sevkinin ring araçlarıyla gerçekleştiğinin altını çizen Yıldırım, “İnfaz kurumlarının ambulans yerine uygunsuz ring araçları ile sağlık merkezlerine götürüldükleri,  prosedür işlemleri nedeniyle herhangi bir muayene ve tetkik yapılmadan ağır hastaların gereksiz olarak ve gün boyunca ring araçlarında tutuldukları tespit edilmiştir” dedi.

HASTALAR BİRBİRİNE BAKIYOR

Mahkumların, yönetim ve doktorların ilgisizliği nedeniyle kendi yöntemlerini bulduğunu ifade eden Yıldırım, Metris R Tipi Kapalı Cezaevi’nde tedavisi yapılan felçli, konuşamayan 57 yaşındaki Salih Tuğrul’a, açık kalp ameliyatı olan 62 Hayrettin Beştaş’ın bakmak zorunda kaldığını söyledi.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Uygulanmasına Dair Kanunu’ndaki, ‘toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı’ hükmüne atıfta bulunan Yıldırım, ölümcül durumda hasta olan tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılmasını istedi. Türk Tabipler Birliği’ne de seslenen Yıldırım, bağımsız bir hekim heyetiyle buraların denetlenmesi ve her türlü ayrımcılığın ortandan kaldırılması gerektiğini söyledi. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ruhban Okulu’nun açılmasına Fethiye camii şartı

SONRAKİ HABER

Diyanet Hutbesi: Kadınlar sebepsiz boşanamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...