01 Aralık 2013 17:09

‘Laik bir ülkede diyanet olmaz’

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Ali Aktaş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını istediklerini belirterek, "Çünkü laik bir ülkede diyanet olmaz" dedi.

‘Laik bir ülkede diyanet olmaz’
Paylaş

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Ali Aktaş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını istediklerini belirterek, "Çünkü laik bir ülkede diyanet olmaz" dedi.

Antalya Konyaaltı Belediyesi ile Alevi Kültür Dernekleri Konyaaltı Şubesi tarafından 4. Geleneksel Aşure Günü düzenlendi. Konyaaltı Belediye binasının bulunduğu alanda gerçekleşen etkinliğe çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlikte konuşman Ali Aktaş, yıllardır Alevi topluluğunun istekleri olduğunu söyledi. İlk isteklerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması olduğunu belirten Aktaş, "Çünkü laik bir ülkede diyanet olmaz" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 5 bin imamın öğretmen yapıldığını belirten Aktaş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın devlet dairelerine sıçrama tahtası olduğunu söyledi. Zorunlu din dersi eğitiminin kaldırılmasını istediklerini aktaran Aktaş, kendilerinin din dersini seçmek zorunda bırakıldığını kaydetti. Son yapılan sınavlarda din dersi ağırlıklı sorular sorulduğunu anlatan Aktaş, bunun da imam hatipleşme yöntemi olduğunu dile getirdi. Aktaş, Madımak Oteli'nin de müze haline getirilmesini talep etti.

'CEMEVLERİ İBADETHANE SAYILMALI'

Cemevlerinin ibadethane sayılmasını istediklerini anlatan Aktaş, "Camiler de bizim cemevleri de bizim, ama 2002 yılında AKP iktidara geldiğine 75 bin 600 cami vardı. Bugün 90 bini aşmış durumda. Bu demektir ki AKP döneminde 15 binin üzerinde cami yapıldı ve halen yapılmaktadır. Buna karşılık Türkiye'de 23 milyonun üzerinde Alevi var. Yani Türkiye nüfusunun üçte biri Alevidir ama 1059 cemevi var" diye konuştu. Aktaş, 4+4+4 eğitim sistemiyle eğitimin laçkalaştırıldığını ve şeriata doğru ilerlendiğini belirterek, "Bugün onların yapmak istediği şey eğitimle laikliği yok etmek" dedi.

AKP Hükümetini eleştiren Alevi Kültür Dernekleri Konyaaltı Şubesi Başkanı Tahsin Akpınar da 11 yıldır iktidarın Alevileri dize getirme anlayışında olduğunu belirterek, "Sayın başbakana sesleniyorum. Sen de bizi dize getiremezsin" diye konuştu.

Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlara 20 kazan aşure dağıtıldı. Başkan Böcek ve Alevi Kültür Dernekleri Konyaaltı Şubesi Başkanı Akpınar, vatandaşlara aşure ikram etti. Daha sonra da Arzu Şahin konseri düzenlendi. (Antalya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kiev Emniyet Müdürü açığa alındı

SONRAKİ HABER

\'5 kardeşim aç\' diyerek çatıya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...