05 Haziran 2011 04:42

Dersim onurunu korumak için ayakta

“Seyit Rıza’nın torunu, Mazlumların, Zilanların, Denizlerin, Mahirlerin ve İbrahimlerin yoldaşı” binlerce Dersimli Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun mitinginde omuz omuza verdi, “Dersim onurdur onurumuza sahip çıkıyoruz” dedi.Kentteki Zazaca (Kırmancki) afişlerini kaldırtan, televizyonda “Biz yerel bir dil olan D

Dersim onurunu korumak için ayakta
Paylaş
Elif Görgü

“Seyit Rıza’nın torunu, Mazlumların, Zilanların, Denizlerin, Mahirlerin ve İbrahimlerin yoldaşı” binlerce Dersimli Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun mitinginde omuz omuza verdi, “Dersim onurdur onurumuza sahip çıkıyoruz” dedi.

Kentteki Zazaca (Kırmancki) afişlerini kaldırtan, televizyonda “Biz yerel bir dil olan Dersimce konuşuyoruz” diyerek dilini ve kültürünü inkar eden CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun aksine Blok mitinginde Kürtçe, Zazaca ve Türkçe afişler, pankartlar ve şarkılar alana hakimdi.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Dersim Bağımsız Milletekili Adayı Ferhat Tunç Yoslun’nun seçim mitinginde 10 bin Dersimli buluştu. Mitinge Emek Partisi (EMEP) eski Genel Başkanı ve İstanbul 3 Bölge Milletvekili Adayı Abdullah Levent Tüzel, BDP eski Eş Genel Başkanı ve Siirt Milletvekili Adayı Gültan Kışanak’ın yanı sıra, BDP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, EMEP Genel Başkan Yardımcıs Ender İmrek, EMEP GYK Üyeleri İlhan İlbay, Vedat İlbeyoğlu ve Mustafa Taşkale; EMEP Dersim il Başkanı Hüseyin Tunç, BDP Dersim İl Başkanı Suat Demir, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, ESP ve Partizan yönetici ve üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi katıldı.

GÖRKEMLİ KONVOY

Dersim’e 35 kilometre kala başlayan ve kent tarihinin en kalabalık konvoyu olduğu söylenen yaklaşık 1000 araçlık konvoyla kente giren binlerce Dersimli, Devlet Hastanesi önünde toplanarak davul ve zurnalar eşliğinde, büyük bir coşkuyla Özgürlük Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kitle sık sık “Dersim onurdur onuruna sahip çık” sloganları atarken Tunç, Tüzel ve Kışanak ilk olarak Seyit Rıza’nın heykeline karanfil bıraktı.

Geçtiğimiz günlerde CHP Liderinin kendi memleketi olan Dersim’deki Zazaca afişleri kaldırmasıyla gündeme gelen kentteki Blok mitinginde ise bir diller şöleni yaşandı. “Bilimsel, demokratik anadilde eğitim”, “Daha çok kadın, daha çok demokrasi, daha çok özgürlük”, “Özgürlük ve Demokrasi için Dersim Bağımsız Milletvekili Adayı Ferhat Tunç Yoslun” yazılı Kürtçe, Zazaca ve Türkçe pankartlarla süslenmiş Meydan’da gençlerin Tunç’un fotoğrafının bulunduğu beyaz tişörtler giymesi de dikkat çekti.

TUNÇ: BİZDEN KORKSUNLAR

Miting ise halaylar ve Zazaca türkülerle başladı. Milletvekili Adayı Ferhat Tunç yaptığı konuşmada, “Seçim barajlarını boşa çıkarttık, 24. dönemde ülkenin ezilen halkları, Kürtleri, Alevileri, sosyalistleri olarak bir tarih daha yazacağız. AKP ve diğer düzen partileri bizden korksunlar!” dedi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu eleştiren Tunç, “CHP Dersim’in 80 yıllık failidir. Önce yaptıklarının hesabını versinler sonra Dersim’e gelip oy istesinler. Gün hesap sorma günüdür” dedi ve Dersim halkının ihanete geçit vermeyeceğini vurguladı. (Dersim/EVRENSEL)


TÜZEL: TEK ADRES BLOKTUR

Mitingde çok sayıda konuşmacı da söz aldı. BDP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, “Parlamentoda desteğinizle dört yılda yükselttiğimiz bayrağı daha da yükseklere taşınması için devrediyoruz” derken ESP adına konuşan Ziya Ulusoy, “Ellerimizi birleştirelim, kolkola verelim, devrim ve sosyalizm mücadelesini daha ilerletelim” diye konuştu.

Blokun İstanbul Milletvekili Adayı Abdullah Levent Tüzel de, Dersimlilerin Kürt Sorunu’nun demokratik ve eşit haklara dayalı çözümünde çok önemli bir rol oynadığını belirterek, “Dersim halkı Kürt halkının isyanının bastırılmasın, anaların göz yaşlarının daha fazla akmasına seyirci kalmayacak, barış mücadelesinin, Blokun yanında olacaktır” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın her yaptığı konuşmada nefret suçu işlediğine değinen Tüzel, “Erdoğan Kürt sorunu bitmiştir, bakın cezaevlerinde anneler çocuklarıyla Kürtçe konuşabiliyor, diyor. Yani Krüt halkına yine cezaevlerini gösteriyor. Ama biz cezaevi değil demokrasi istiyoruz, özgür ortak bir vatan, demokratik cumhuriyet istiyoruz. Ölümleri önlemek, geleceğimize sahip çıkmak için çözümün tek adresi Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokudur” diye konuştu.

KIŞANAK: KILIÇDAROĞLU KAFESTEKİ KEKLİK

Siirt Milletvekili Adayı Gültan Kışanak ise, konuşmasında CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorununa dair söylemlerine değinen Kışanak, “80 yıldır neredeydiler, son 30 yıldır neredeydiler? Ovacık’ın bütün köyleri yakılırken, boyaltılırken neredeydiler? İşte Dersim halkı burada. Eğer kendine Dersimliyim, Kürdüm, Kızılbaşım diyorsan buyurgel bu halkın içine!” dedi.  “Bilirsiniz avlanmak için bir kekliği kafese koyarsınız o keklik diğerlerini çağırır, diğer kekliklek tuzağa düşer” diyen Kışanak, Kılıçdaroğlu’na kafesteki keklik görevinin verildiğine vurgu yaparak, “ Kılıçdaroğlu kimliğine sahip çıkıyorsa geleceği yer halkının yanıdır. Yoksa bizden oy moy istemesin!” diye konuştu.  Miting, türküler ve halaylarla sona erdi. (Dersim/EVRENSEL)

SONRAKİ HABER

Üniversite öğrencilerinden zihni sinir projeler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...