01 Aralık 2013 08:14

Kırmızı Kurdele’yi unutma!

İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü (HIV), dünyada resmi olarak ilk kez 1 Aralık 1981 yılında tanımlandı. 7 yıl sonra yapılan uluslararası bir konferansta ise bugün, HIV’in yol açtığı AIDS’ten korunmak ve farkındalığı artırmak amacıyla “Dünya AIDS Günü” ilan edildi.

Kırmızı Kurdele’yi unutma!
Paylaş

İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü (HIV), dünyada resmi olarak ilk kez 1 Aralık 1981 yılında tanımlandı. 7 yıl sonra yapılan uluslararası bir konferansta ise bugün, HIV’in yol açtığı AIDS’ten korunmak ve farkındalığı artırmak amacıyla “Dünya AIDS Günü” ilan edildi. Kırmızı kurdele, ‘AIDS’i biliyorum, AIDS’e karşı korunuyorum ve AIDS’ten ölenlere saygı duyuyorum’ anlamı ile HIV/AIDS’in simgesi oldu.

Türkiye’de ise 1985 yılında ilk HIV vakası açıklandı. Bugün HIV/AIDS, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ölümcül hastalıklar listesinden çıkartılarak kronik hastalıklar listesine alınmış durumda. 1996’dan bu yana mevcut gelişmiş ilaç seçenekleriyle kontrol altında tutulabilir hale geldi. Bilim çevreleri, HIV pozitiflerin tedavilerine erişebildikleri ve devam ettikleri sürece işlerine, okullarına, yaşamlarına devam edebileceğini, gerekli önlemlerle bebek sahibi olabileceklerini kanıtladı.
Günümüzde doğru zamanda ilaç tedavisine başlayan HIV pozitifler kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler. Geç HIV tanısı alan ve AIDS evresinde olan kişiler dahi ilaç tedavisiyle sağlıklarına geri kavuşabilirler.

DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE HIV/AIDS

Haziran 2010’da Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) Küresel AIDS raporuna göre; 2009 yılında tüm dünyada, yeni enfekte kişi sayısı yüzde 19’a düşmüştür. 30 yıldır tüm dünyaya yayılım gösteren ve 34 milyon kişinin HIV ile yaşamasına neden olan enfeksiyonda süreç içinde kazanımlar da olmuştur. Ancak hâlâ tam olarak kontrol altına alınabilmiş değildir ve HIV ile yaşayanların hakları bağlamında ciddi sorunlar yaşanmaya devam etmektedir.
Küresel AIDS 2011 raporuna göre; dünyadaki tahmini 34 milyon HIV ile enfekte kişinin yüzde 48 kadarını kadınlar ve yüzde 7.5 kadarını ise çocuklar oluşturmaktadır.
Umut verici gelişmelerin yanı sıra hâlâ Doğu Avrupa ve Orta Asya’da yeni vaka sayısında ciddi oranda artış olan ülkeler var ve bu ülkemize de yansımaktadır.
Sağlık Bakanlığının Haziran 2011 tarihindeki verilere göre Türkiye’de kayıtlı HIV/AIDS vakası 4 bin 826 kişi. Aralık 2010 tarihindeki verilere göre 2000 yılında Türkiye’de yeni vaka sayısı 158 iken, 2004’te 210, 2007’de 376, 2010 yılında ise yeni tanı sayısı 627 olmuş.

HIV VE AIDS AYNI ŞEY DEĞİL!

- HIV insan bağışıklığını etkileyen bir virüs,  AIDS ise tedavi edilmediğinde HIV’in neden olduğu hastalıklar bütünüdür.
- HIV gelişmiş ilaç seçenekleri sayesinde baskılanabilir ve kontrol altında tutulabilir; böylelikle AIDS önlenebilir!
- UNAIDS’ in küresel raporu, tedaviye erişim arttıkça HIV’in yayılmasının ciddi oranda azaldığını belirtiyor.
- HIV ile yaşayanlar düzenli tedavi ile hayatlarına devam edebilir, çalışabilir, evlenebilir, basit önlemlerle sağlıklı çocuklar dünyaya getirebilirler. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

\'Dünya Kupası’nda bile şike yaptım\'

SONRAKİ HABER

Yozgat’ta blues müzik değil, ruh halidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...