30 Kasım 2013 17:40

'Açılın ben doktorum' demek suç oluyor

Sağlık Bakanlığı önünde eylem yapan hekimler, Sağlık Torba Yasası’nı protesto etti. Torba yasayla halk sağlığının tamamen paralı hale geleceğini belirten hekimler, yasada “Ruhsatsız sağlık hizmeti” diye geçen maddeye de itiraz ettiler.

\'Açılın ben doktorum\' demek suç oluyor
Paylaş

Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) bağlı oda başkan ve yöneticileri Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde yaptıkları eylemle Sağlık Torba Yasası’nı protesto etti. Torba yasayla halk sağlığının tamamen paralı hale geleceğini belirten hekimler, yasada “Ruhsatsız sağlık hizmeti” diye geçen maddeye de itiraz etti.

Düzenlemeyle birlikte acil yardımda bulundukları için hekimlerin suçlanacağına işaret edildi. İşyeri hekimliğinde ise yasayla sertifika zorunluluğunun kaldırıldığına dikkat çekilerek, bunun sonucunda iş cinayetlerinin artacağı belirtildi.

TTB Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, yurttaşların artık sağlık hizmeti alabilmek için ceplerinden para ödemek zorunda bırakıldığını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın özel hastanelere hekim pazarlamaya çalıştığını ifade eden İlhan, “Yurttaşları ‘muayene çilesinden kurtaracağız” diyenler sağlığı bütünüyle paralı hale getirmektedir” dedi.

KARANLIK TABLONUN HABERCİSİ
Yasayla değişen iş yeri hekimliğindeki uygulamalara da tepki gösteren İlhan, “İşyeri hekimliği için sertifika alınması zorunluluğu kalkıyor. İşçinin sağlığını sertifikasız temin etmek, iş kazalarında, meslek hastalıklarında yaşayacağımız karalık tablonun habercisidir” dedi.
Hekimlerin acil durumlarda müdahalelerine de kısıtlama getiren torba yasadaki “Ruhsatsız sağlık hizmeti sunma” maddesini manidar bulan İlhan, “Mesleğini hiçbir çıkar gözetmeksizin sunmaya çalışan, 3 yıla kadar hapis cezasıyla tehdit edilmektedir. Bu hekimler Gezi eylemlerinde olduğu gibi yalnızca insan yararına çalışan, hastasının mahrem bilgilerini koruyan hekimlerdir” diye açıkladı.

İNSAN HAKLARI İÇİN HEKİMLER ÖRGÜTÜ: HEKİMLİK İLKELERİNE AYKIRI
Sağlık Torba Yasası’na göre tüm sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığının ‘ruhsatına’ bağlanacak ve ‘ruhsatsız’ hekimlik hizmetlerine 1 ila üç yıl arası hapis ve ağır para cezaları verilecek. Böylece Gezi direnişi benzeri bir olayda etik görevini yerine getiren doktorlar da bu cezalardan nasibini alacak. Torba Yasa kapsamındaki bu düzenleme hekimler tarafından tepkiyle karşılandı. Hatta bu uygulamaya uluslararası sağlık örgütleri de tepki gösterdi.
İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü, bu düzenlemenin evrensel hekimlik ilkelerine aykırı olduğunu belirtti. Açıklamada “Bu yasa tasarısı, açıkça, Hükümetin geçtiğimiz yaz, gösteriler sırasında yaralananlara tedavi sağlayan tıp camiasını taciz çabalarının bir parçasıdır. Bu yasa tasarısı doktorları ihtiyacı olanlara bakım sağlama etik görevlerini terk etmeye zorlamakla kalmayacak, acil tıbbi yardıma ihtiyacı olanlar açısından son derece olumsuz sonuçlara da yol açabilecektir” ifadeleri kullanıldı. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Kırmızı fularlı kız’a tahliye yok

SONRAKİ HABER

Ortaöğretim sınavında \'yırtık\' çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...