30 Kasım 2013 12:03

Tayland'da muhalefet ordu karargahını bastı

Tayland'da 2010 yılından bu yana Başbakan Yingluk Shinawatra aleyhine süren eylemler durulmazken, muhalifler başkent Bangkok'ta ordu karargahının bahçesini işgal etti.

Tayland\'da muhalefet ordu karargahını bastı
Paylaş

Tayland'da daha fazla demokrasi ve ekonomik kaynakların halka aktarılması için 2010 yılından bu yana sokakta olan muhaliflerin eylemleri giderek şiddetleniyor. Eylemcilerin en büyük taleplerinden biri ise Başbakan Başbakan Yingluk Shinawatra'nın istifa etmesi. Shinawatra önceki gün Temsilciler Meclisi'nde yapılan güven-oylamasında birinci olarak çıksa da bu muhaliflerin eylemlerini durdurmadı. Geçen hafta sonundan beri hükümetin çalışmasına engel olmak için bakanlıklar ile elektrik idaresi ve emniyet müdürlüğü hükümet binalarını kuşatan ve Shinawatra istifa edinceye kadar ülke genelinde işgal eylemlerini genişleterek sürdüreceklerini duyuran muhalifler protestolarını şiddetlendirdi.

Göstericiler başkent Bangkok'taki ordu karargâhını bastı. Kraliyet Ordusu karargâhının avlusuna açılan asma kilidi kırarak girdikleri bahçeyi işgal eden eylemciler, "Ordunun hangi safta olduğunu bilmek istiyoruz" sloganı attı. Öte yandan hedefteki lider Shinawatra yaptığı son açıklamada da göstericilere karşı güç kullanılması emri vermeyeceğini yinelerken, protestolara karşın erken seçime gidilmeyeceğini açıkladı.

TAYLANDLILAR NE İSTİYOR?

Muhalefet lideri Suthep Thaugsuban önderliğinde örgütlenen protestocular, 2011'de göreve gelen Yingluck'ı, ağabeyi olan eski Başbakan Thaksin Şinawatra'nın 'vekili' gibi çalışmakla suçluyor. Eylemciler, hükümeti aslında yolsuzluk ve anayasal monarşiye saygısızlık iddiaları üzerine 2006'da askeri darbeyle devrilen sürgündeki Thaksin'in yönettiğini savunuyor. Ayrıca hükümetin meclise sunduğu siyasi af tasarısının Thaksin'in affını kapsayacak şekilde genişletilebileceği ve devrik liderin hapis yatmamak için kaçtığı Dubai'deki sürgününden geri dönmesinin sağlanacağı iddiaları da halkın sokağa inmesine etkili oldu. Senato, tasarıyı reddetse de bu, eylemlerin 'ateşini' düşürmeye yetmedi. 2010'da da Thaksin'in taraftarları Bangkok'un önemli noktalarını işgal ederken, 2 ay süren eylemlerde çıkan çatışmalarda çoğu sivil eylemci 90'dan fazla kişi ölmüştü. 2010'daki gibi kan dökülmesinden kaygılı hükümet, bu sebeple gösterilere müdahale etmedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

\'Bir evimiz olsa annem artık ağlamaz\'

SONRAKİ HABER

BDP Gençlik Kongresi Diyarbakır\'da toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...