30 Kasım 2013 11:05

AKP-Cemaat kavgası manşetlerde kıyasıya sürüyor

Hükümet ile Cemaat arasında "dershanelerin kapatılması" konusu üzerine başlayan tartışmaların açık olarak yürütüldüğü bir diğer alan da medya. Cemaatin sözcüsü olarak bilinen gazeteler hükümeti, hükümetin sözcüsü olarak bilinenler ise, cemaati suçlamayı sürdürüyor.

AKP-Cemaat kavgası manşetlerde kıyasıya sürüyor
Paylaş

AKP ile Gülen Cemaati arasında "dershanelerin kapatılması" üzerinden başlayan tartışma, hükümet ve cemaat yetkililerinin karşılıklı ve sert açıklamalarıyla devam ediyor. Bu tartışma Türkiye basınında son haftalardaki temel gündemi olarak öne çıkıyor. Kavga, cemaat yanlısı basın ile hükümet yanlısı medyada da atılan manşetler ve köşe yazıları ile devam ediyor. Gazete ve köşe yazarlarında bir kamplaşmanın olduğu günlük gazetelere bakıldığında bariz olarak görülüyor. Öyle ki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 16-17 Kasım'da Diyarbakır'a yaptığı ve "tarihi" olarak değerlendirilen ziyareti, birçok gazetede manşet olarak verilirken, Gülen Cemaati'nin sözcüsü olarak bilinen Zaman gazetesinde birinci sayfada ama çok küçük bir şekilde yer almıştı.

Zaman: Kapatma hukuka aykırı AYM ve AİHM'den döner

Cemaatin gazetesi olarak bilinen Zaman'ın manşeti, "Kapatma hukuka aykırı AYM ve AİHM'den döner" manşeti ile çıkarken, dershanelerin kapatılması konusuna hukukçuların görüşüne yer vererek haberleştirmiş. Yine gazetenin birinci sayfasında "dershanelerin neden kapatılmaması" gerektiği üzerine MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ile Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Dini İhtisas Merkezi Öğretim Üyesi Yahya Alkın'ın görüşlerinin aldığı iki ayrı haber daha yer alıyor.

Taraf: Cemaate vergi rutini başladı

Cemaatin gazetelerinden olduğu belirtilen ve yayınladığı 2004 MGK belgeleriyle son günlerde cemaat ile hükümet arasında yeni bir tartışma başlatan Taraf gazetesinin bugünkü manşeti de yine MGK belgelerinin üzerine kurulu. Gazetenin manşetinde "Cemaate vergi rutini başladı" başlığı ile yer alan haberde, Gezi sonrası Koç grubuna yapılan vergi incelemesinin, dershaneler kavgasının ardından Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen şirketlere uzandığı iddia ediliyor. Gazetenin sürmanşetinde ise, hükümetin uygulanmadığı belirtilen MGK 2004 kararlarının Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in imzasıyla "İrticaya Karşı Mücadele" adı altında Gülen Cemaati'nin faaliyetlerine yönelik olarak uygulandığı belirtiliyor.

Star: Göz göre göre belge çarpıtması

Hükümete yakınlığıyla bilinen Star gazetesi ise, cemaate yakın gazetelerin kullandığı başlıkların tam karşıtı bir manşet ile okuyucularla buluşuyor. Star gazetesinin manşeti, Taraf gazetesinin yayınladığı belgeye ilişkin, "Göz göre göre belge çarpıtması" olarak atılmış. Manşet haberinde gazete, cemaate yakın bilinen gazetelerin MGK belgesinin işleme konmadığını görmezden geldiğini belirterek, "Kapatma davasında cemaate destekten yargılanan AKP iktidarı için Hizmet temsilcilerinin 'en huzurlu dönemimiz' dediği hafızalarda dururken, hükümetin hiç işleme koymadığı MGK kararı fitne malzemesi oldu" görüşüne yer veriyor.

Sabah: Kimse mağdur olmayacak

Hükümetin bir diğer sesi olarak öne çıkan Sabah gazetesinin manşetinde ise, Başbakan Erdoğan'ın dün açıkladığı belediye başkan adayları ve Erdoğan'ın açıklamaları yer alıyor. Erdoğan'ın açıklamaları gazetede "Proje değil fitne üretecekler" başlığı ile yer alıyor. Gazetenin birinci sayfasında yer alan dershanelerin kapatılması konusuna ilişkin haber ise, "Kimse mağdur olmayacak" bağlığı ile verilmiş. Haberde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın dershanelere ilişkin yaptığı açıklamalar yer alıyor ve Avcı'nın dershanelerin kapatılması konusunda "kimsenin mağdur olmayacağı" görüşüne yer veriliyor.

Bu dört gazetenin manşetlerinin yanı sıra köşe yazılarında da son dönemde işlenen konu, "dershanelerin kapatılması" üzerine. Cemaate yakın köşe yazarları hükümeti, hükümete yakın köşe yazarları cemaati suçluyor. Yine cemaatin sözcüsü gazetelerin son dönemde Başbakan Erdoğan'ın etkinliklerini ya görmemesi ya da çok küçük olarak vermesi dikkat çeken bir diğer nokta. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

5 milyon TL harcanan \'engelli\' üst geçitler

SONRAKİ HABER

\'Bir evimiz olsa annem artık ağlamaz\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa