30 Kasım 2013 10:04

5 milyon TL harcanan 'engelli' üst geçitler

5 milyon TL'ye mal olan Diyarbakır merkezdeki üst geçitler, engellileri dikkate alınmayarak monte edildiğinden dolayı engelli yurttaşları mağdur ediyor.

5 milyon TL harcanan \'engelli\' üst geçitler
Paylaş

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da övünerek farklı dönemlerde açılışını gerçekleştirdiği Seyrantepe ve Kantar kavşaklarını da kapsayan Şanlıurfa Bulvarı üzerinde bulunan üst geçitler, "demir yığını" olarak duruyor. Yapımları için devlet bütçesinden 5 milyon TL harcanan üst geçitlerde, engelli yurttaşlar için herhangi asansör ya da rampa yapılmadığından dolayı köprüleri kullanmak zorunda kalan engelli yurttaşlar sıkıntı içerisinde. Bulvar kenttin en kalabalık iki ilçesi olan Kayapınar ve Bağlar ilçelerinin arasından geçtiğinden dolayı geçişler için ya söz konusu üst geçitlerin kullanılması ya da yoğun araç trafiğinin bulunduğu kavşakların kullanılması gerekiyor. Ancak kavşaklar arasındaki mesafe çok uzak olduğundan dolayı karşıdan karşıya geçmek isteyen engelli yurttaşlar için üst geçitleri kullanmak büyük bir sorun.

Engelli yurttaşların hiç hesaba katılmadığı bu durum, Karayolları 9. Daire Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılan diğer üst geçitler için de geçerli. Karayolları Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre kent genelinde şu ana kadar 12 üst geçit projesi tamamlanırken, 2 projenin de yakın zamanda hayata geçirilmesi bekleniyor. Yapılan tüm bu köprü ve üst geçitlerde herhangi bir asansör ya da engelli rampası bulunmaması nedeniyle engelli yurttaşların yaşadıkları kadar olmasa da çok dik yapılan merdivenleri tırmanmakta sıradan yurttaşlar da sıkıntı çekiyor.

'ENGELLİLER DİKKATE ALINMIYOR'

Söz konusu üst geçitlerin yaşattığı mağduriyete ilişkin konuşan DTK Engelliler Meclisi Sözcüsü Aziz Dayan, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için defalarca yetkililere başvuruda bulunduklarını ancak herhangi bir adımın atılmadığını dile getirdi. Üst geçitlerden engellilerin hiçbir şekilde yararlanamadığını dile getiren Dayan, "Şu ana kadar yapılan üst geçitlerin tümü engelliler dikkate alınmadan yapılmış durumda. Yetkilere batı modeli projeleri sunduk, engellilerin yaşamının kolaylaştırılması için üst geçitlerin nasıl yapılması gerektiğini söyledik. Asansörlü modellerin yapılmasını istedik bu yapılmıyorsa uygun olan yerlerde engelli rampalarının yapılması gerekirdi. Yine normal yurttaşlarda bu üst geçitleri kullanamıyor. Sadece bir ucube şeklinde duruyor. Demir yığınlarını buraya yığmışlar sadece. Bu çalışmalar hiçbir şekilde engelliler dikkate alınarak yapılmıyor" diye belirtti.

Yetkililerin, kendilerine asansörlü üst geçitlerin tahrip edilebileceğinden dolayı asansörlü sisteme uygun üst geçit yapmadıklarını aktaran Dayan, "Resmi olarak Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne dilekçelerle başvurduk ancak tatmin edici bir cevap alamadık. Başbakan Erdoğan geçtiğimiz günlerde buraya geldi. Ancak yanı başındaki bu demir yığınlarını göremedi. AKP hükümeti ulaşım noktasında büyük yatırımlar yaptığıyla övünüyor ama hiçbirinde engelliler dikkat alınmıyor. Bunlar bir kesime rant kapısı olarak açıldı. Açılışta bu demir yığınlarını görmediler mi? Bu demir yığınları engellilerin de kullanabileceği şekilde dizayn edin" diye konuştu.

'EVE MAHKUM EDİLMİŞ DURUMDAYIZ'

Yaşadıkları mağduriyeti üst geçitlerin çıkılamayan merdivenlerinin önünde dile getiren ve 1,5 yaşından bu yana tekerlekli sandalye ile yaşama tutunmaya çalışan Deniz Yelken isimli yurttaş ise tekerlekli sandalye ile dışarıya çıktıkları andan itibaren büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti. Üst geçitleri hiçbir şekilde kullanamadıklarını dile getiren Yelken, "Bir nevi eve mahkum edilmiş durumdayız. Karşıdan karşıya geçemiyoruz Bize resmen 'ölün kurtulalım' diyorlar. Başbakan geldi, bir sürü açılış gerçekleştirdi. Herkese göre bir şey düşünüldü ama iş bize gelince hiç görülmedik. Yine aynı şekilde hasta, yaşlı, hamile yurttaşların hiçbiri de bu geçitleri tam anlamıyla kullanamıyor" dedi.

'KARŞIDAN KARŞIYA GEÇMEK İÇİN TAKSİ TUTTUM'

Dışarıya çıktıklarında en büyük sıkıntıların kaldırım ve üst geçitler olduğu dile getiren Pervin Aylin isimli bir diğer engelli yurttaş da karşıdan karşıya geçmek için kimi zaman taksi tuttuğunu belirtti. Engellilerin yaşadığı üst geçit mağduriyetine ilişkin görüşmek istediğimiz Karayolları Müdürlüğü yetkilileri ise topu farklı departmanlara atmakla yetindi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Basklı sendikacı hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

AKP-Cemaat kavgası manşetlerde kıyasıya sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...