30 Kasım 2013 06:00

Dinden muaf olana sınavda ayrımcılık

Din dersinden muaf 8. sınıf öğrencilerine, liseye geçiş sınavları kapsamında din yerine sorulması gereken sosyal bilgiler soruları sorulmadı. Bu öğrenciler sınav yarışına bir adım geriden başladı.

Dinden muaf olana sınavda ayrımcılık
Paylaş

Metin AKARSU
İstanbul


Seviye Tespit Sınavı yerine getirilen ve toplam 12 sınavdan oluşacak 8’inci sınıf öğrencilerinin katıldığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ortak sınavlarının ikincisi dün yapıldı.

Sınavlarda sorulan din soruları tartışma konusu oldu. Öğrencilerin bir kısmı din sorularına sosyal medyada tepki gösterdi. Öte yandan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin puanları Matematik ve Türkçe gibi görece daha zor alanlardan yapılacak olması da “ayrımcılık” olarak tartışılıyor. Bu öğrencilere farklı dallardan sorular sorulması beklenirken bu yapıldı. 6 temel dersten yapılan sınavlarda sadece 5 dersin sorularını yanıtlayan bu öğrenciler “yarışa” bir sıfır geriden başlamış oldu.

EĞİTİM SEN: BAŞKA SORULAR SORULACAKTI

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız sınavlardaki bu uygulamanın siyasal iktidarın yaratmaya çalıştığı ülke açısından önemli bir gösterge olduğunu söyledi. “İçinde bulunduğumuz sistemde tek bir sorunun bile lise ve üniversite sınavları için ne kadar önemli olduğu ortadayken 6 temel dersten birinin din dersi olması, çocukları buraya yönlendirmeye, dini eğitimi almaya zorlamadır. Bu laik eğitime darbenin yanı sıra son derece adaletsiz bir uygulamadır” dedi.

Yıldız, Alevi ve Gayrimüslim öğrenciler için Din dersi soruları yerine başka sorular sorulacağının açıklandığını hatırlatarak, “Bu sorular ortada yok. Şimdi Alevi ve Gayrimüslim gençler sorumlu olmadıkları dersler kendilerine sorulduğu ve o soruları cevaplayamadığı için diğer arkadaşlarından eksik puan alacaklar. Bunun artık savunulacak hiçbir yanı kalmamıştır. Hükümet yapay gündemler üzerinden eğitim sisteminde gerçekleştirdiği gerici ve dinci uygulamaları gizlemeye çalışıyor” diye konuştu.


DİN DERSİ ALMAYAN ÇOCUKLAR CEZALANDIRLIYOR

Ali Kenanoğlu (Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı):
“Biz zaten din derslerinin okutulmasına karşıyız. Ben bizzat kendi çocuğum için bu konuda dava açmış ve kazanmış durumdayım. Benim çocuğum da sınava girse o da bu durumda mağdur olacaktı. İktidar din dersi almayanları kendince bir kez daha cezalandırıyor. Bu uygulama kendi inançlarına da aykırı. İnançları din de zorlama olmayacağını söylüyor ama bu uygulama ile bunu da görmezden geliyorlar. Biz bu durumda mağdur olan çocuklar için dava açamıyoruz. Mahkemeler davayı ancak birebir mağdur olanların açabileceğini söylüyor. O yüzden ailelere çağrımız yaşanan mağduriyete karşı hukuk yollarına başvursunlar. Biz de bu konuda kendilerine gereken her türlü yardımı yapmaya hazırız”

ÖNCEKİ HABER

Sivas Katliamı sanıkları memur yürüyüşünde arandı

SONRAKİ HABER

Deprem vurdu, devlet süründürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...