30 Kasım 2013 06:00

Egeli hemşireler mücadele hattını belirledi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan SES üyesi hemşirelerin uzun çalışma saatlerine karşı yaptığı eylem sonuç verdi. Mücadeleyi büyütme kararı alan hemşireler, düzenledikleri forumla yeni eylem çizgisini belirledi

Egeli hemşireler mücadele hattını belirledi
Paylaş

Nuray ÖZTÜRK
İzmir

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan SES üyesi hemşirelerin uzun çalışma saatlerine karşı yaptığı eylem sonuç verdi. Mücadeleyi büyütme kararı alan hemşireler, düzenledikleri forumla yeni eylem çizgisini belirledi.

SES Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İşyeri Temsilciliği, dün hemşirelerin yaşadığı sorunların konu edildiği bir forum düzenledi. Hastane içerisinde yer alan 20 Mayıs amfisinde gerçekleşen forumda hemşirelerin maruz kaldığı artı çalışma, angarya iş ve fazla mesai sorunu, kemoterapi uygulamalarının standarda uygun yapılmaması, adaletsiz nöbet sistemi tartışıldı. Kısa bir sunumun ardından yapılan tartışmalarda her klinikte temsilciler belirleme, mücadelenin önce klinik bazında yerelleştirilmesi sonra genel eylemliliklerle birleştirilmesi önerileri getirildi.

DİRENİŞ FİLİZLENİYOR

SES İşyeri Temsilcisi Çiçek Aktaş’ın yönlendiriciliğini üstlendiği foruma katılan SES Genel Başkanı Çetin Erdolu konuşmasında Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile üniversite hastanelerinin karşı karşıya olduğu sorunların ortak olduğuna vurgu yapan Erdolu, üniversite hastanelerinde yaygın olarak görülen taşeronlaştırmanın kadrolu çalışanında iş güvenliğini tehlikeye attığını söyledi. Performans sistemine de değinen Erdolu, haftada 64 saate varan hizmet süresinin hem hemşireleri hem de hastaları tehlikeye attığına dikkat çekti. Tüm bu sorunlara karşı, sağlık alanında bir direnişin filizlendiğini söyleyen Erdolu, “Sorunlarımız ortak ve her yer kaynıyor. Çapa, Cerrahpaşa, Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanelerinde grevler yapıldı. Her bir sağlık kuruluşunda bir karşı duruş söz konusu, bu karşı duruşu büyütmek ve birleştirmek çok önemli” dedi.

ÇOCUK HASTANESİNDE KAZANIM

Farklı servislerde görev yapan hemşirelerin çocuk hastanesinde yaşanan kazanımla ilgili soruları üzerine bilgi veren Çiçek Aktaş, “Yaklaşık 2 yıldır, sorunlarımızın çözümü için idarecilerle görüşüyoruz ancak hiçbir değişiklik olmadı. Kasım ayı başında hastane önünde yapılan eylemin ardından çeşitli kazanımlar elde edildi. Üniversiteye yeni alınan 10 hemşire çocuk hastanesine verildi. Artı çalışmalara son verildi ve bir klinik kapatıldı” diyerek kazanımlarını aktardı.

Forumda söz alan çocuk hastanesinden Dudu Hemşire deneyimlerini paylaşarak nasıl bir mücadele seyri izlediklerini aktardı.

Kanser Araştırma Merkezinden Fevziye Hemşire, nöbet sisteminde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, genel başhemşire ve servis başhemşirelerinin seçimle görevlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Şefika Hemşire ise ilk işe çocuk hastanesinde başladığını, artı çalışma ve uzun nöbetlere dayanamayarak yetişkin hastanesine geçtiğini söyleyerek, “Yetişkin hastanesine geçtiğimde durumun her yerde aynı olduğunu gördüm. Grev ya da başka bir şey ama mutlaka bir şey yapılmalı” dedi. Forumda klinik toplantılarına katılarak hemşirelerin bilgilendirilmesi ve görüşlerinin alınması, kliniklerde eylemlerin örgütlenmesi ve daha sonra bu mücadelelerin birleştirilerek genel bir eylem (iş bırakma, grev) örgütlenmesi, hemşireler haftasında idarenin düzenleyeceği etkinliklerin protesto edilmesi ve alternatif bir eylem örgütlenmesi önerileri geldi.

ÖNCEKİ HABER

Miro resimleriyle şiir yazıyor

SONRAKİ HABER

Kayseri 3. İşçi Kurultayını düzenliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...