30 Kasım 2013 06:00

Bisiklete sanal rota

Avrupa ve Asya ülkelerinde çok yaygın olan “Bisikletli ulaşım” ve “Bisikletli tatil” anlayışı ülkemizde de hızla gelişiyor.

Bisiklete sanal rota
Paylaş

Ahmet CENGİZ
Ordu

Avrupa ve Asya ülkelerinde çok yaygın olan “Bisikletli ulaşım” ve “Bisikletli tatil” anlayışı ülkemizde de hızla gelişiyor.

Avrupa-Asya kıtalarını birbirine bağlayan Türkiye, hem coğrafi konumu itibarıyle hem de doğası, tarihi, kültürü ile bisiklet turlarının vazgeçilmez bölgesi konumunda. Aslında ülkemize her gün onlarca Avrupalı bisikletli Kapıkule’den giriş yapıyor ve Karadeniz hattından Sarp sınır kapısıyla Asya ülkelerine geçiyor. Ama bugüne kadar bisikletli gezginler fazla dikkate alınmadı ve onlar için gerekli güvenlik ve lojistik destek sunulamadı.

İşte bu noktadaki açığı fark eden Pedallıyorum Bisiklet Grubu hazırladığı projeyi Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi ile birlikte hayata geçirdi. Kapıkule-Sarp yolunun tam merkezinde bulunan Ordu Valiliği özellikle bisikletli gezginlerin bu hat üzerinde güvenli geçiş rotalarını oluşturmak, yol üzerinde kültürel, coğrafi, tarihi özellikleri bulunan yerleri bisikletle gezebilmelerini sağlamak, bisikletli gezginlere rehberlik, teknik destek, konaklama, yiyecek, sağlık, emninet gibi konularında destek olunması yönünde çalışmalara başladı.

Avrasya Bisiklet Yolu Sanal Rota Ağı, Doğu Karadeniz Bölgesinde bisiklet ile seyahat etme imkanı sağlayan, sanal rehberlik hizmeti veren bir proje. www.euroasiavelo.com sitesi üzerindeki bisiklet rotalarını hazırlamak üzere bisiklet turları alanında deneyimli “Pedallıyorum Bisiklet Grubu” ve “Acem Organizasyon” ile anlaşmaya varıldı. Profesyonel ekip bisiklet rotalarını hazırlamak ve yol durumunu tespit etmek için bisiklet seyahatlerinin uygulamasını gerçekleştiriyor. Ekip bisikletle gittikleri bölgelerin rotalarını, haritalarını, kilometre hesaplamalarını, eğim bilgilerini, yol durumlarını, mola yerlerini, konaklama, emniyet, sağlık ve teknik destek alınabilecek noktaları tespit ediyor. Ekip elde ettiği verileri www.euroasiavelo.com sitesine yüklüyor. Elde edilen veriler aynı zamanda navigasyon cihazları ve cep telefonlarına yüklenebiliyor. Rota bilgileri, fotoğraf ve video kayıtları hazırlanıp aynı anda dünyadaki bisiklet gezginleriyle paylaşılıyor.


ORDU’DAN BAŞLATILDI

Avrasyavelo’nun ilk aşaması Ordu’dan başlatıldı. İlk etapta Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin güzergahları hazırlandı. Doğu Karadeniz Hattı tamamlandıktan sonra diğer illerdeki çalışmalar başlatılacak. Sanal Rota Ağı ile bahsedilen bisiklet yolu aslında rotaları belirlenmiş, güvenli yolların internet üzerinde belirlenmesinden ibarettir.


BİSİKLET TURLARI

Bisiklet rotaları tespit edilmesiyle birlikte bu bölgelere bisiklet tur organizasyonları da başlatıldı. Acem Organizasyon, Seyyah Turizm, Bonubon Turizm gibi birçok firma Karadeniz yaylalarına bisiklet turları düzenlemeye başladı.  Bu turların ilki Pedallıyorum tarafından Kurban Bayramı tatilinde gerçekleştirildi. Ordu Yeşilce Beldesi  – Giresun İnece köyü – Trabzon Uzungöl – Rize Ayder – Artvin Karagöl bölgelerine düzenlenen turda araçlarla transfer olan ekip bisikletle inişler yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Tarihi medresedeki kalorifer borusu meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Miro resimleriyle şiir yazıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...