30 Kasım 2013 06:00

Tarihi medresedeki kalorifer borusu meclis gündeminde

Bursa’da 1390 yılında Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan tarihi Yıldırım Medresesi’nin içinin kalorifer borularıyla doldurulması meclis gündemine taşındı.

Tarihi medresedeki kalorifer borusu meclis gündeminde
Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul

Bursa’da 1390 yılında Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan tarihi Yıldırım Medresesi’nin içinin kalorifer borularıyla doldurulması meclis gündemine taşındı. Konu, gazetemizin 28 Kasım Perşembe günü yayımlanan “Tarihin içinde kalorifer borusu” başlıklı haberiyle gündeme gelmişti.

CHP Bursa Milletvekili Doç. Dr. Aykan Erdemir, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

İşte Erdemir’in Çelik’e yönelttiği sorular:
* Kalorifer borularının döşenmesini de kapsayan tadilat Bakanlığınızın bilgisi ve izinleri dahilinde mi yapılmıştır? Varsa, hangi gerekçeye dayanılarak bu tadilata izin verilmiştir? İzin yazısında “kalorifer borularının döşeneceğine” ilişkin bir ibare yer almakta mıdır?
* Söz konusu bu tadilat için Anıtlar Kurulundan izin alınmış mıdır? Alındıysa, hangi tarihte alınmıştır?
* Yıldırım Külliyesi ve Medresesi bugüne kadar hangi tarihlerde ve hangi kararlar alınmak suretiyle tadilattan veya restorasyondan geçirilmiştir?
* Bugün dispanser olarak hizmet veren Yıldırım Medresesi bugüne kadar hangi kurumlara tahsis edilmiştir?


ÖNÜ KAPALI İLK MEDRESE

Yıldırım Medresesi, Bursa’nın Yıldırım semtinde bulunan Yıldırım Külliyesi’nin bir parçası. Bir tepecik üzerinde bulunan Külliye’yi, Yıldırım Bayezid 1390’lı yıllarında yaptırdı. Bursa’nın en görkemli anıtlarından birisi olan tarihi mirasın içinde; mutfaklar, iki medrese, hamam, han, hademelerin evleri, ahır, kuyu ve dârüşşifâ vardı. Bugün sadece cami, hamam, bir medrese ile dârüşşifâ kaldı. Günümüzde dispanser olarak kullanılan Medrese, Osmanlı mimarisinde, önü kapalı ilk medrese olma özelliğini taşıyor

ÖNCEKİ HABER

Denizli gençliği: Belediyeyle arada duvar olmamalı

SONRAKİ HABER

Bisiklete sanal rota

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...