30 Kasım 2013 06:07

Onlar sınava da giremedi

Bir yandan dershanelerin kapatılması, diğer yandan ortaöğretime geçiş sınavları (TEOG) gündemde ön sıralarda. Ancak aileleriyle birlikte mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan on binlerce çocuğun henüz okullarına adım bile atamamış olması unutuluyor.

Onlar sınava da giremedi
Paylaş

Bir yandan dershanelerin kapatılması, diğer yandan ortaöğretime geçiş sınavları (TEOG) gündemde ön sıralarda. Ancak aileleriyle birlikte mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan on binlerce çocuğun henüz okullarına adım bile atamamış olması unutuluyor. Onlar hafta sonu gerçekleştirilecek sınava da giremeyecekler. Kalkınma Atölyesi’nin yaptığı araştırmaya göre çocuklar eğitim döneminin üçte birini tarlalarda geçiriyor.

60 GÜN TARLA, 120 GÜN EĞİTİM

Araştırmaya göre, mevsimlik tarım göçünde aileleriyle birlikte başka illere giden çocuklar, yılda ortalama 76 gün, günde ortalama 10 saat çalışıyorlar. Yani birçok çocuk için tatil anlamına gelen yaz ayları, onlar için 2.5 aylık bir mesainin başlangıcı demek. Önemli bir kısmı da karnesini bile göremeden tarlalara doğru yola çıkıyor. Mevsimlik gezici tarım işçisi olarak çalışan çocuklar 180 günlük eğitim yılının 60 gününü tarlalarda çalıştıkları için kaçırıyorlar.

‘LİSE DE HAYAL’

Mevsimlik gezici tarım işçiliği ve çocuklar konusunda çalışmalar yapan Kalkınma Atölyesi yeni eğitim yılı başlayalı 11 hafta olmasına rağmen bu çocukların henüz okula gitmediklerine dikkat çekti. Kalkınma Atölyesi’nin yaptığı açıklamada “TEOG sınavları 28-29 Kasım 2013 tarihinde gerçekleştiriliyor. Ancak hâlâ çalıştıkları için okula gidemeyen mevsimlik gezici tarım işçisi çocuklar, bu sınava giremeyecekler.  Sınava giremedikleri için de yıl sonu puanları hesaplanamayacak ve liseye devam etmeleri de hayal olacak. Ayrıca eğitimine geç katılan bu çocuklar bilmedikleri konulardan sınava girecekler” denildi.  (Ankara/EVRENSEL)



 

ÖNCEKİ HABER

Sınavı kötü geçince intihar etmek istedi

SONRAKİ HABER

TBB: Risk algısı hâlâ yüksek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...