29 Kasım 2013 18:38

Kılıçdaroğlu: ABD’ye kendimizi anlatmaya gidiyoruz

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ABD gezisinin gerekçesini “ABD’ye kendimizi anlatmaya gidiyoruz” diye açıkladı. Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Toprak tarafından iş adamları dayanışma ve diyalog birimi kapsamında düzenlenen etkinlik için Balıkesir’deydi.

Kılıçdaroğlu: ABD’ye kendimizi anlatmaya gidiyoruz
Paylaş

Sultan ÖZER
Balıkesir


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ABD gezisinin gerekçesini “ABD’ye kendimizi anlatmaya gidiyoruz” diye açıkladı. Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak tarafından iş adamları dayanışma ve diyalog birimi kapsamında düzenlenen etkinlik için Balıkesir’deydi. Kılıçdaroğlu, bir grup gazetecinin, ABD gezisi, anayasa çalışmaları, seçim ittifakları ve Yüksek Seçim Kurulunun kararına ilişkin sorularını yanıtladı.

‘NEDEN GELİP ANLATMIYORSUNUZ?​’

ABD’ye yapacakları ziyaretten beklentilerinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, CHP’nin düşüncelerinin ABD’de yeterince bilinmediğini belirterek, “Biz, CHP’yi anlatmak istiyoruz. Brüksel’e, Londra’ya, Fransa’ya gittik CHP’yi anlattık. CHP’deki değişimi anlattık. Şimdi ABD’de de demokrasi ve özgürlükler konusunda, kadın erkek eşitliği konusunda CHP’nin neleri düşündüğünü düşünce kuruluşlarında anlatacağız. Türkiye sadece AKP’den ibaret bir devlet değil” diye konuştu.

ABD’den Türkiye’ye gelen senatörlerin kendisine her seferinde, CHP’yi sorduklarını ve “Neden gelip ABD’de anlatmıyorsunuz” dediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “ABD’de siyasal çevrelerde CHP fazla bilinmiyor, ön yargılarla biliniyor. Gerçek nedir anlatacağız” dedi. Kılıçdaroğlu ziyaret sırasında üç ayrı düşünce kuruluşu ile görüşeceklerini ve sorularını cevaplayacaklarını kaydetti

‘İTTİFAK’ DEĞİL, ‘CHP’YE KATILIM’ BEKLİYOR

Kılıçdaroğlu’na, sağ kesimlere CHP’yle işbirliği yapmaları ve oy vermeleri çağrısı yaptığı halde sol kesime benzer bir çağrı yapmadığı için yapılan eleştiriler hatırlatılarak, bu kesimle ittifak da soruldu. Kılıçdaroğlu, “Sola çağrı yapmadığım yönünde eleştiriliyorsam, sizin aracılığınızla bütün sola çağrı yapıyorum. Sol bize uzak değil. Biz ilkeden yola çıkıyoruz. Laik, demokratik, sosyal hukuk devletinden yana olan, hukukun üstünlüğünü benimseyen bütün yurttaşları CHP çatısı altına bekliyoruz” dedi.

‘ADAYLAR DEVLET SIRRI!’

Kılıçdaroğlu, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehir belediye başkanlarını ne zaman açıklayacaklarının sorulması üzerine “o devlet sırrı” diyerek esprili bir cevap verdi. Partide beş kişilik komisyonun çalıştığını, aralık ayında 350 civarında belediye için daha adayların açıklanacağını belirten Kılıçdaroğlu, açıklanacak adayların içinde Ankara büyükşehir adayının da olup olmayacağının sorulması üzerine “Bazı şeyler çok hızlı gelişebilir bazıları ağır. Bilemiyorum ama olmasını arzu ederim” diye konuştu.

‘60 MADDEDE UZLAŞIYI ÖNEMSİYORUZ’

Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının sona ermesiyle ilgili Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in parti liderlerine gönderdiği mektuba cevap vereceğini açıkladı. Komisyonun 60 madde üzerinde uzlaşmaya varmasını önemsediğini belirten Kılıçdaroğlu, AKP’nin başkanlık sistemi önerisini geri çekmesi halinde bu sayının daha da artacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Her şeye karşın 4 siyasal partinin 60 maddede uzlaşmasını önemsiyoruz. Bu küçümsenecek bir olay değil” dedi.

‘TEKLİFLERİ DEĞERLENDİRİRİZ’

Uzlaşma Komisyonunun sona ermesinin ardından Mecliste anayasa değişikliği için iki ya da üç partili değişikliklere nasıl baktıklarının sorulması üzerine de “Anayasa teklifi gelebilir. 5 madde 10 madde... Parlamentoda bir grup milletvekili anayasa değişikliği teklifi verebilir. Verildikten sonra biz de tabii yetkili organlarımızda konuşuruz. Anayasa değişikliği nedir ne değildir, beklentilerimize uygun mudur değil midir, eğer herhangi bir sorun yoksa evet deriz ama eğer bir sorun varsa neden hayır dediğimizi anlatırız” değerlendirmesini yaptı.

‘YARGIÇLAR ELİYLE HAKSIZLIK’

Kılıçdaroğlu Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) aday olacak bakanların görevlerinden istifa etmesine gerek olmadığına ilişkin kararına da sert tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu kararı şu sözlerle eleştirdi: “Hem kırmızı plakaya izin verecek hem seçim propagandası yapacak. Yargı kurumu bu kararı ile seçimlerde tarafsızlık ilkesine darbe vurmuştur. YSK kararında, bakanın milletvekilinden farkı olmadığına yönelik değerlendirmede bulunmuş. Milletvekillerinin altında kırmızı plakası, emir vereceği bürokratı, kullanacağı bir makamı yok. Oda başkanlarını istifaya zorunlu kılan yargı, bakanları istifa ettirmeyerek kendisi ile çelişti. Bu çelişki kamuoyu vicdanına nasıl anlatılacak. Yargıç eliyle haksızlık yapılıyor. Bir hakim bunu nasıl bilmez.”
 

ÖNCEKİ HABER

Sincan OSB’de iş bırakan işçiler işten atıldı

SONRAKİ HABER

Ekonomik sıkıntı kaçak ocağa itti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...