29 Kasım 2013 16:23

Gezici Festival'de nostaljik açılış

19. Gezici Festivali, Hitchock’un “Şantaj” filminin sessiz gösterimine canlı müziğin eşlik ettiği nostaljik bir açılışla başladı. Festival filmlerin yanı sıra atölye, panel ve deneysel sinema gibi zenginlikleri dikkat çekiyor.

Gezici Festival\'de nostaljik açılış
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

19. Gezici Festivali, Hitchock’un “Şantaj” filminin sessiz gösterimine canlı müziğin eşlik ettiği nostaljik bir açılışla başladı. Festival filmlerin yanı sıra atölye, panel ve deneysel sinema gibi zenginlikleri dikkat çekiyor.
19. Gezici Festival Ankara'daki yolculuğuna nostaljik bir açılışla başladı. Önceki akşam Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde yapılan açılışta Alfred Hicthcock’un “Şantaj” isimli sessiz filmine canlı müzik eşlik etti. 1929 yılı yapımı filmin o dönemi andıran gösterimini seyirciler ilgiyle izledi. “Sessiz filmler sinemanın en saf halidir” diyen Hitchcock’un çekim ve kurgularıyla yorumlanabilecek filmin sessiz versiyonunun orijinal negatif kopyası İngiliz Film Enstitüsü (BFI) Ulusal Arşivi’nden alındı ve restore edildi. Filmin duyarkatındaki ve birleşim yerlerindeki kıvrılmalara rağmen titiz bir tonlama çalışmasıyla net bir taramanın üstesinden gelindi.
Festival açılışında onur konuğu ise geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Tuncel Kurtiz’di. Yıllarca festivale yoldaşlık eden Kurtiz’in festivale hatırı sayılır desteği oldu. Memleketi Edremit’te gösterilen belgeseliyle de anılan Kurtiz, açılışta da unutulmadı.

SON SESSİZ, İLK SESLİ FİLM
İngiltere Başkonsolosluğu Türkiye Direktörü Margaret Jack Kadıoğlu, Hitchcock’un filmlerinin hala günümüz sinemacılarını etkilediğini ifade etti ve “Şantaj”’ın tarihte son sessiz ve ilk sesli sinema olduğuna dikkat çekti. Kadıoğlu, yönetmenin British Museum, Whitehall ve Piccadilly Meydanı’ndaki Lyons Tea House gibi ünlü Londra mekanlarını ustaca kullandığını ifade etti. İngiliz sinemasının bugün de dünyaca ünlü yönetmen ve oyuncularıyla birlikte izleyicisiyle de etkisini sürdürdüğünü  belirten Kadıoğlu, Türkiye sinemasındaki yükselişin de heyecan verici olduğunu dile getirdi.

SANAT KURUMLARI İŞGAL ALTINDA
Filme eşlik eden ezgileri hakkında film öncesi bilgi veren piyano sanatçısı Hakan Toker, filme eşlik eden müziğin 10 saniyelik melodilerden oluştuğunu belirtti. Filmdeki 3 ana karaktere ait bu müziklerin belli rolleri tanımamıza yardımcı olacağını söyleyen Toker, karakterin yaptıklarına göre burada ufak doğaçlamalar yaptığını dile getirdi. Festivale ilişkin de konuşan Toker, Gezici festivalin çok anlamlı bir festival olduğunu söyledi. Özellikle de nostaljik bir mizansen yapılması çok anlamlı olduğunu dile getiren Toker, Gezici festivalin sanat kurumlarının adeta işgal olduğu, kültür ve sanatın baltalandığı bir dönemde önemli olduğunu belirterek “Gezici Festival yaşasın diyorum” dedi.

‘DİĞER FESTİVALLERDEN FARKLI’
Ankara Üniversitesi Radyo ve Televizyon Bölümü Başkanı Nejat Ulusay, 1930’lu yıllarının sessiz sinema salonlarını andıran bir mekanda güzel bir açılış etkinliğinin olduğunu söyledi. Dijital restorasyondan geçmiş siyah-beyaz bir filmini izlemenin iyi bir deneyim olduğunu belirten Ulusay, festivalin bu yılki programında önemli ve izlenmesi gereken filmler olduğunu ifade etti. Ulusay, sinemaseverlerin festivali ilgiyle takip edeceğini dile getirdi. Festival Program Danışmanı Ahmet Gürata, Gezici Festivalin diğer festivallerden farklı yönleri olduğunu belirten Gürata, özellikle dünya sineması ve belgesel ağırlıklı yanlarının ilgisini çektiğini ifade etti. Festivalde deneysel sinemaya da yer verilmesine dikkat çeken Gürata, video-art çalışmalarında ilgi çekici olduğunu dile getirdi.Bazı yönetmenlerin de gösterimlere gelmesinin yararlı olduğunu vurgulayan Gürata, film biletlerinin yarısının şimdiden satılmasının da festivale olan yoğun ilgiye işaret ettiğini söyledi.
Deneysel Bölümü Koordinatörü Ege Berensel, festivalin tatmin edici bir programı olduğunu ifade etti. Film gösterimleri dışında farklı alanlara yer veren festivallerin genellikle Ankara’da olduğunu belirten Berensel, İstanbul festivallerinin genellikle yalnızca film gösterimlerinden oluştuğunu söyledi. Deneyseller Bölümü’nde kendisinin de bir filmi olduğunu dil getiren Berensel, bu bölümde Fransız ve Lizbon sinema tekniklerinin de yer alacağını söyledi.
Gezici Festival, 5 Aralık’a kadar Ankara’da olacak. Ardından 6 Aralık’ta Sinop’a geçecek olan festival, 9 Aralık’ta son bulacak.

ÖNCEKİ HABER

Adana Tabip Odası: İnsanlığa ve hekime yapılmış bir saldırıdır

SONRAKİ HABER

Demirtaş: AKP ile cemaat paralel yapılanması en fazla bize zarar verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...