29 Kasım 2013 14:18

Bayram Oteli davasının gerekçeli kararı açıklandı

Van'da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen ikinci depremde yıkılan ve enkazında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'in de aralarında bulunduğu 24 kişinin yaşamını yitirdiği Bayram Oteli davasının 32 sayfalık gerekçeli kararı açıklandı.

Bayram Oteli davasının gerekçeli kararı açıklandı
Paylaş

Gülay Özek

Van'da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen ikinci depremde yıkılan ve enkazında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'in de aralarında bulunduğu 24 kişinin yaşamını yitirdiği Bayram Oteli davasının 32 sayfalık gerekçeli kararı açıklandı.

Ölenlerin avukatı Övgü Erdoğan, gerekçeli kararın ardından, otelin sahibi Tevfik Bayram'a verilen 11 yıl 1 ay 10 günlük hapis cezasının artırılması için Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulunduklarını söyledi.

Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen ikinci depremde yıkılan ve 24 kişiye mezar olan Bayram Oteli davasının 9'uncu duruşmasında karar çıkmıştı. Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen 7 Ekim'de görülen davada, otelin sahibi olan tutuklu sanık Tevfik Bayram 'bilinçli taksirle adam öldürmeye teşebbüs' suçundan 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Davanın gerekçeli kararı açıklanırken, otel ile ilgili ihmallerde bir bir sıralandı. Mahkemenin gerekçeli kararında, 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki ilk depremin ardından, depremin birinci haftasında, bölgede büyüklüğü 4.0-4.9 arasında değişen toplam 114 deprem meydana geldiği, şiddeti 5.0'dan büyük olan deprem sayısının ise 7 olduğu belirtildi. Otelin, inşaat tekniği ve mevzuatına uygun olarak yapılmadığı, malzeme, donatı bakımından da eksikliği bulunduğu, betonunun basınç dayanımının yetersiz olduğu belirtilen kararda, ilk depremden ve sonraki artçı şoklardan etkilendiği açık olan otel binasına hasar tespiti yaptırmadan müşteri kabulüne devam ettiği belirtildi.

BİNANIN ÇÖKECEĞİNİ ÖNGÖRDÜ

Bayram Oteli'nin meydana gelen ilk deprem ve sonraki artçılarla yıkılmamasının bir şans olduğu belirtilen kararda, "Binanın artçı bir şok ile ya da farklı bir deprem ile çökebileceğini öngörmesine rağmen bu riski göze aldığı, binanın yıkılması ve bina içerisinde ve dışında bulunan kişilerin ölümüne neden olabileceği şeklinde meydana gelen neticeyi öngördüğü, fakat işletme faaliyetlerine devam edip, binayı tahliye etmediği, neticede yıkılan ve çöken otel enkazı altında kalan 24 kişinin hayatını kaybettiği anlaşıldı" denildi.

GERÇEKTE 7, RUHSATTA 6 KAT GÖRÜNÜYOR


Binanın 1964 yılında yapıldığının belirtildiği kararda, binaya verilen 3 inşaat ruhsatının olduğu, binanın değişik zamanlarda tadilat geçirdiği, elektrik, mimari ve tadilat durumlarına ait dosyada mimari projelerin mevcut olduğu ancak binaya ait statik hesap ve projelere dosyada rastlanmadığı belirtildi. Ayrıca binanın mimari projeye göre çatı katı dahil 7 kat, inşaat ruhsatı verilenlere göre 6 kat göründüğü belirtildi.

HASAR TESPİTİ YAPILMADI


Kararda binanın 23 Ekim 2011 tarihli ilk depremden sonra binada hasar tespiti yapılmadığı belirtildi. İlgili kurumların Van ve Erciş'te kamu binalarında hasar tespit çalışmaları yapıldığı, fakat Bayram Oteli ile ilgili yapılan hasar tespit çalışması veya hazırlanmış hasar tespit raporunun bulunmadığı; ayrıca ilk depremden sonra otel yetkililerinin herhangi bir kuruma hasar tespit için talepte bulunmadığı belirtildi.

3 DEPREM YÖNETMELİĞİ GÖRDÜ GÜÇLENDİRME YAPMADI

Bayram Oteli binasının 1964 yılında yapıldığı belirtilen kararda, bina yıkılana kadar 3 deprem yönetmeliği gördüğü ancak 1978, 1998 ve 2007 deprem yönetmeliklerine göre güçlendirilmemiş eski bir bina olduğu belirtildi. Depremden bir yıl önce, binanın tadilatı ve iç dizaynı için 1 milyon lira harcandığı belirtildi. Otelin yaşı ve bulunduğu bölge itibariyle yüksek riskli deprem kuşağında yer aldığı anlatılan kararda, "İlk depremin meydana geldiği 23 Ekim 2011 ile 9 Kasım 2011 arasında resmi verilere göre toplam 114 deprem meydana gelmiş olup; şiddeti 5.0'den büyük olan deprem sayısı ise 7 dir. Bu koşullar altında otel binasının hizmet vermeye devam etmesi büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirmektedir" denildi.

YAPILAN TADİLAT HASAR TESPİTİ YAPMASINA ENGEL


Ayrıca gerekçeli kararda otelin tadilatında sonradan ilave edilen kısımların bulunduğu belirtilirken, bunun da deprem güvenliği açısından son derece tehlike oluşturduğu, yapılan kaplamalar, kolonların alçıpanlarla giydirilmesi, tavanlara asma tavan ve alçıpan kartonpiyer uygulamalarının yapılması nedeniyle dışarıdan yapılacak basit bir gözlemle çatlakların görünmeyeceği ve hasar tespiti yapılmasının mümkün olmadığı açıklandı.

AVUKATLAR KARARA İTİRAZ ETTİ

Mahkemenin gerekçeli kararını açıklamasının ardından Bayram Oteli'nde hayatanı kaybeden ailelerin avukatları kararı temyiz için Yargıtay'a başvurdu. Otelde hayatını kaybeden Selman Kerimoğlu'nun yakınlarının avukatlığını yapan Övgü Erdoğan, sanığın binasının güvensiz olduğunu bildiği halde tedbir almadığını belirterek, "Biz caydırıcı tarafı olabilmesi için etkili bir ceza verilmesi gerekmektedir. Suçun konusunun önem ve değeri dikkate alınmalıdır. Verilen ceza müdahiller açısından tatmini değildir. Bu sebeple üst sınırdan ceza verilmesi gerekmektedir. Verilen ceza azdır. Artırım oranı düşük bulunmuştur. Ve sanığa indirim uygulanmasını yanlış buluyoruz" dedi. (Van/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Köprü yıkıldı, köylüler perişan oldu

SONRAKİ HABER

Bir günde iki iş kazası, iki işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...