29 Kasım 2013 06:00

Okuldaki rant ölüm getirdi

Okul bahçesindeki rant Diyarbakır’da bir öğrencinin ölümüne neden oldu. Şehitlik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bahçesine özel bir işletme olarak yapılmasına izin verilen ve Rüzgar Halı Saha ve Spor Kompleksi olarak işletilen halı saha ölüm getirdi.

Okuldaki rant ölüm getirdi
Paylaş

Cumhur Daş
Diyarbakır

Okul bahçesindeki rant Diyarbakır’da bir öğrencinin ölümüne neden oldu. Şehitlik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bahçesine özel bir işletme olarak yapılmasına izin verilen ve Rüzgar Halı Saha ve Spor Kompleksi olarak işletilen halı saha ölüm getirdi. Halı sahayı işleten ailenin daha önce de okulda görev yapan öğretmenleri tehdit ettiği ve halı sahada yaşanan eksikliklerin il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirilmesine rağmen önlem alınmadığı iddia edildi.

Diyarbakır’da Şehitlik Mahallesi’nde bulunan Şehitlik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bahçesindeki halı sahada yaşanan ihmalkarlık 10. Sınıf Öğrencisi Süleyman Taş’ın hayatına mal oldu. Geçtiğimiz salı günü beden eğitimi dersi saatinde arkadaşlarıyla halı sahada futbol oynayan Süleyman’ın ayağı kale filesine takıldı ve kale direği kafasına düştü. Olay yerinde yapılan müdahalenin ardından hastaneye kaldırılan 15 yaşındaki Süleyman Taş, çarşamba günü hayatını kaybetti. Aynı gün gece yarısı toprağa verilen Süleyman’ın ailesi şimdi Şehitlik Mahallesi’ndeki evlerinde taziyeleri kabul ediyor.

Taziye yeri oldukça kalabalık. Baba Fikri Taş’ın ilk cümlesi, “Oğlumu öldürdüler” oluyor. Kendisine oğlunun hastanede olduğu bilgisin verildiğini söyleyen Fikri Taş, “Ne okul ne milli eğitim yetkilileri benimle ilgilenmedi. Oğlumla baş başa kaldım. O kale direği nasıl düşer? Bunun bir önlemini almamışlar mı? Sabah kahvaltı yaptırdım, sırtına çantasını verdim. Ama bana oğlumun ölüsünü verdiler” diyor.

SORUMLULAR YARGILANSIN

Olayın peşini bırakmayacağını ifade eden Taş şunları belirtiyor: “Oğlum okusun diye okula gönderdim, öldürsünler diye değil. Oğlum 15 yaşında aslan gibiydi. Benim yüreğim yandı başkasının ki yanmasın. Sorumlular kimse yargılansınlar.”

Süleyman’ın okul arkadaşları da sabah derse girmeyerek taziye yerine gelmişler. Süleyman’ın sınıf arkadaşı İdris halen olayın şokunu yaşadıklarını belirterek, “Halı sahada maç yapıyorduk. Kale direği sabit değildi. Elini vursan düşüyordu. Direk Süleyman’ın kafasına düştü. İki hafta önce de benim amca oğlumun üstüne düştü. İdareye bildirdik, direğin yapılmasını istedik. Yapmadılar” diyor.

Mehmet ise “Olay oldu halı sahayı hemen açtılar. Bu bizi çok yaraladı. Kimse okula gitmek istemiyor. Bizden her yıl spor parası topluyorlar. Bu paralar nereye gidiyor?​” diye soruyor.

EĞİTİM SEN: RANT POLİTİKASI ÖLDÜRDÜ

Okul bahçesinin yetkililer eliyle rant alanına dönüştürüldüğünü söyleyen Eğitim Sen Diyarbakır Şube Yöneticisi Nihat Kıratlı, “Bu ölüm rantçı anlayış sonucu olmuştur” dedi. Halı sahanın bir aileye kiralandığını ifade eden Kıratlı, “Buranın bakımı aileye aittir. Ancak yetkililerin denetlemesinde sıkıntı yaşanıyor. Burayı kullanan aile daha önce de öğretmenlere şiddet uygulamış. Bu aslında bir devlet politikasıdır. Okullarda yaşanan fiziksel sıkıntılar, güvenlik eksiklikleri Milli Eğitim Bakanlığını ilgilendirmiyor gibi davranıyorlar. Sorunlar idarelere ve okul aile birliklerine havale ediliyor” dedi.

Diyarbakır’da bir çok okuldaki öğrencilerin tehlike altında olduğunu kaydeden Kıratlı, “Görev yaptığım Ayten Elyasa Eğitim ve Uygulama Okulunda 6 ay önce dış cephe mantolaması yapıldı. Şimdi parçalar çocukların üzerine düşüyor. Tutanak tuttuk yetkililere bildirdik. Ancak bir gelişme yok. Bir çok okulda benzer sorunlar var. Bu son olayda da ciddi bir ihmalkarlık var. Sorun sadece bir öğretmenin üzerine yıkılamaz” dedi.

Konuya ilişkin görüşmek istediğimiz Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdurrezzak Tekin ise konumu gereği bilgi veremeyeceğini ifade etti.

TABELALAR YAN YANA

Dört yıl önce bir aileye kiralanan ve Rüzgar Halı Saha ve Spor Kompleksi adıyla faaliyet gösteren işletmenin tabelası okul girişinde Şehitlik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tabelasıyla yan yana duruyor. Saat 16.00’ya kadar dersi olan öğrencilere ayrılan halı saha daha sonra dışarıdan gelenlere kiralanıyor. Olayın olduğu gün Süleyman hastanede ölüm kalım savaşı verirken de halı saha işletilmeye devam etmiş. İşletme sahiplerinin okula silahla girip çıktıkları ve bir yaptırımın olmadığı iddialar arasında. Ayrıca öğrenciler benzer kazaların daha önce de yaşandığını, ancak bir önlem alınmadığını ifade ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Ya sorunu çöz ya da aradan çekil!

SONRAKİ HABER

Başpınar OSB’yi Ünaldı’ya çevirelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...