29 Kasım 2013 06:00

Ya sorunu çöz ya da aradan çekil!

Ücret sorunu çözülmeyen işçiler, fabrikada eylem yaptı. Türk Metal yöneticisi eyleme son vermeye çalıştı. Buna izin vermeyerek eylemi sürdüren işçiler, ücretlerin ödenmesi sözünü aldı.

Ya sorunu çöz ya da aradan çekil!
Paylaş

Turan Kara
İzmir

Ücretler düzenli ödenmiyor. Çalışma koşulları kötü. Sürekli iş kazaları oluyor... Sider Metal işçilerinin çalışma koşulları her geçen gün ağırlaşıyor. Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikada toplusözleşme süreci başlamış olmasına karşın işçilerin sözleşmeye dair en ufak bilgileri de bulunmuyor. Bu nedenle işçiler “Aslında en büyük sorunumuz Türk Metal yöneticilerinin tutumu” diyor. Bu nedenle çoğu kez sendikacıları beklemeden harekete geçiyor işçiler. Son olarak önceki gün 8.00-16.00 vardiyasında çalışan işçiler 1 haftadır ödenmeyen ücretlerinin verilmesi için bir araya geldi. Yüzde 60’lık kısmı 5 parçada ödenen ücretin tamamının yaklaşık 9 parçaya bölündüğünü anlatan işçiler, ücretleri düzenli ve tam olarak almak istiyor.

ÜCRETLER PARÇA PARÇA

Fabrikada Türk Metal Şube Mali Sekreteri Hacı Kılıç’la bir araya gelen işçiler yaşadıklarını şöyle anlattılar:

Hacı Kılıç sorunu çözmeye çalıştıklarını dile getirse de işçileri ikna edemedi. İşçiler ücretlerin tamamını alana kadar çalışmama hakkını kullanmak istediklerini söylediklerinde Hacı Kılıç, “Sendika olarak böyle bir şey yapma yetkimiz yok. Biz çalışmayı ve para ödenene kadar beklemeyi öneriyoruz” dedi. Türk Metal yöneticilerinin, “Yapacak bir şeyimiz yok” açıklamasından sonra işçiler, “O zaman siz çekilin aramızdan” diyerek sendikacılardan ayrı toplantı yaptı ve çalışmama kararı aldı. Sabah işyerine giderek kart bastıktan sonra işbaşı yapmayan işçiler gece vardiyasından çıkan arkadaşları ile toplu halde beklemeye başladı. Şube Yöneticisi Kılıç işçileri çalışmaya çağırdı, işçiler çağrıya uymayınca gece vardiyasından çıkan işçileri göndererek bölmek istedi. Ancak işçiler buna izin vermedi. 2 saat süren beklemenin ardından fabrika müdürü aşağı inerek işçilerle görüştü. Sendikanın tamamen devre dışında kaldığı eylemde işçiler fabrika müdürüne ücretler ödenene kadar çalışmayacaklarını ilettiler. Daha sonra ücretlerin gün içerisinde ödeneceği sözü ve bir de alışveriş fişi alan işçiler işbaşı yaptı.

TÜRK METAL YÖNETİCİLERİ BİZİM YAŞADIĞIMIZ SORUNLARI YAŞAMIYOR

Fabrikadaki durumu gazetemize değerlendiren işçiler sendikacıları sert bir dille eleştirdiler. Bir işçi şunları söyledi: “Ücretimiz 9 parça olmuş durumda. 5 yıllık işçiyim ve kiradayım. Mesailerle elime geçen 1700 lira. Böl bakalım 9’a kaç lira almışız. 150-170 lira alarak ev mi geçinir? Aldığımız o parada günlük ihtiyaçlara gidiyor bize hiç bir şey kalmıyor. Sendikacılar rahat. Nerden geliyor paraları bilmiyorum. Ama sorun yokmuş gibi davrandıklarına göre bizim yaşadığımız sorunları yaşamıyorlar.” Başka bir işçi de “Çalışmama hakkımız yok diyorlar hâlâ. Sen sendikasın, bir şey yapamıyorsan ne işin var burada? Bu sözleri yüzlerine de söyledik” dedi

Sözleşme döneminde olmalarına rağmen kimsenin hiçbir şey bilmediğini ifade eden işçiler, “Sendika ne istiyor, patron ne veriyor? Sadece ücretler değil ki bizim sorunumuz. Bir dünya sorun var. Ne diye bize bir şey sormuyorsun. Gizli kapaklı oldu bittiye getirmeye çalışıyorsun? Bize diyorlar ki Erol Evcil’in karşısına geçip masaya vuruyorlarmış. Onu gördüklerine bile inanmıyoruz” diyor.

Öfkeli oldukları sendikacıları neden değiştirmediklerini sorduğumuz işçiler şu yanıtı verdiler: “Seçim mi oluyor bu fabrikalarda? Seçim isteyeni aday olanı işten attırıyorlar. Sorun olduğunda ortada görünmüyorlar, bugün de böyle oldu. Para alamıyorsak çalışmayalım diyoruz, ‘Bizim öyle bir hakkımız yok’ diyor. Neye hakkımız varsa onu yapalım diyoruz, ‘Bekleyelim’ diyor. Kendisi bekleyebilir ama biz bekleyemeyiz, bunu anlamıyor.”

ÖNCEKİ HABER

Öğretmen açığı kapatılsın

SONRAKİ HABER

Okuldaki rant ölüm getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...