28 Kasım 2013 20:27

T.rex’i korkudan kaçıran dinozor

T.rex’i korkudan kaçıran dinozor
Paylaş

Bilim insanları, 100 milyon yıl önce Tyrannosaur Rex’i bile korkudan kaçıran dev bir dinozor türünün keşfini duyurdu. Siats meekerorum adı verilen yeni türün, Kretas Dönemi başlarında yaşadığı ve dev-yırtıcı dinozorları temsil eden allosaur grubuna ait olduğu belirtildi.

Araştırmacılar, fosil kayıtlarındaki bir boşluğu daha Siats meekerorum sayesinde kapatarak, yıtıcı dinozorlar arasındaki dönüşüm sürecindeki bir bilinmeyeni de ortaya çıkarmış oldu. Yeni bilgiler, Kretas döneminin tironozorların baskın olduğu son 15-20 milyon yıllık dönemi öncesinde, Siats meekerorum’un dahil olduğu türün öne çıktığını gösterdi. Böylece dönemin 70 milyon yıllık eksik kısmı da tamamlanmış oldu.

Discovery News’in haberine göre, Siats meekerorum’un fosilleri sadece omurga ve bazı uzuvlarına ait kemiklerden oluşuyor. Ancak fosillerin, allosaur grubuna ait olan ‘carcharodontosaurs’ adlı spesifik bir grupla olan ilişkiyi açık bir şekilde ortaya koyduğu belirtildi. Bilim insanları bu sayede, Siats meekerorum’un fiziksel yapısı hakkındaki eksikleri kapama şansı buldu.

Dev dinozorun, yaklaşık 9 metre boyunda olduğu ve 4 ton ağırlığa sahip olduğu düşünülüyor (T-rex 4 metreye ulaşıyordu). Tahmin edilenden daha da büyük boyutlara ulaşabildiği de öne sürülen dinozor, geçmişte Arjantin’de bulunan ve bir diğer dev carcharodontosaur olan Giganotosaurus ardından ikinci büyük kelif olarak kabul ediliyor (bu dinozorun fosiline ait kafatasının uzunluğu 1.95 metre). Siats meekerorum, Güney Amerika’nın aksine Kuzey Amerika’da bulunan dev carcharodontosaur olarak kayıtlara geçti.
Dinozor adını, bir zamanlar ABD’nin Utah eyaletinde yaşayan Ute kabilesinin efsanelerindeki bir karakterden alıyor. Siats, efsanedeki insan yiyen canavarı temsil ediyor.

EKOSİSTEM YENİDEN ŞEKİLLENDİ

Yeni bulgular, Kuzey Amerika’nın on milyonlarca yıl önce diğer kıtalara benzeyen bir besin zincirine sahip olduğunu ve carcharodontosaur’ların tepede yer aldığı gösterdi. Ayrıca, yükselen su seviyesinin kıtalarda yaşam alanını sanıldığı kadar azaltmadığı ve dev dinozorların kendilerini her zaman hakim güç olarak ortaya koymayı başardığı belirtildi.
Yeni fosil bilgileri, Siats meekerorum’un zamanla yerini diğer büyük tironozorlara bıraktığını ileri sürerken, var oldukları dönemde de diğer yırtıcı dinozorlarla aralarındaki ilişkinin ‘tironozor-memeli’ gibi olduğunu savundu.

Araştırmada yer alan Field Müzesi uzmanı Peter Makovicky, “Aradaki dev boyut farkı, tironozorların zamanında carcharodontosaur’lar tarafından gözlendiğini ve ancak onlar yok olduktan sonra tironozorların en büyük yırtıcı olduğunu gösteriyor” dedi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

BDP alternatif raporunu Meclis\'e sundu

SONRAKİ HABER

6 yeni film vizyona giriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...