28 Kasım 2013 16:29

Roboskîli aileler adalet istiyor

Roboski katliamının 100'üncü haftasında Diyarbakır Barosu'nda basın açıklaması yapan Roboskîli aileler katliam soruşturmasının sivil savcılar tarafından yürütülmesi gerektiğini ifade ettiler.

Paylaş

Roboski katliamının 100'üncü haftasında Roboskili aileler Diyarbakır Barosu’nda basın toplantısı düzenledi. Roboskili aileler, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve avukatların katıldığı toplantıda Roboski soruşturmasının askeri savcılıktan alınarak sivil savcılara verilmesi talep edildi.

‘20 YIL SONRA MI YARGILAYACAKSINIZ?​’


Toplantıda konuşan Baro Başkanı Tahir Elçi, “Katliamın failleri adli ve idari makamlar tarafından hızlı şekilde adalet önüne çıkarılmalıydı. Bu hem kendi yasalarımızın hem de insan hakları yasalarının gereğiydi ama yapılmadı” diye konuştu. Aradan iki yıl geçmesine rağmen katliamın faillerinin adaletten kaçırıldığını vurgulayan Elçi, “90’lı yıllarda da savaş uçakları köyleri bombaladı onlarca insan öldü, faili meçhuller oldu bu katliamlar 20 yıl soruşturulamadı ve dosyaları raflarda bekliyor” dedi. 1994 yılında bombalanan Kuşkonar ve Koçağı köylerini hatırlatan Elçi, “Bu köyler hakkında 20 yıl sonra dava açılabilmiştir. AİHM bu köylerle ilgili bombalama faaliyetini gösterenlerin yargılanmasını hükmetti ve Türkiye’yi suçlu buldu” diye konuştu. Bu kararın Roboski katliamının nasıl soruşturulması gerektiğine ilişkin kılavuz olduğunu dile getiren Elçi, “Kamuoyunun Roboski katliamı da 20 yıl sonra soruşturulacak kaygısı var” sözlerini kullandı.

‘DEMOKRATİK ÜLKELERDE DOSYA SİVİL SAVCILARINDIR’


Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde 34 sivil insanın ölümüne ilişkin soruşturmanın askeri savcılığa havale edilemeyeceğini ifade eden Elçi, askeri makamların sorumlu olduğu katliamda askeri savcılığın objektif davranmasının mümkün olmadığını söyledi. Dosyanın sivil savcılara iade edilmesini talep ettiklerini aktaran Elçi şöyle dedi; “Uçuş faaliyetini gerçekleştiren pilotların, emri veren komutanların ve ilgili tüm yetkililerin ifadelerinin alınarak, adalet önüne çıkarılmalarını bekliyoruz.”

‘HÜKÜMET KATİLLERİ SAKLAMAYA ÇALIŞIYOR’

Roboski aileleri adına basın açıklamasını okuyan Veli Encü, katliamın sorumluları adalet önüne çıkarılana kadar susmayacaklarını söyledi. Hükümetin adalet taleplerine sessiz kaldığının altını çizen Encü, “Bununla yetinmeyen hükümet bizleri haklı mücadelemizden yıldırmak için elinden gelen tüm kirli uygulamaları seferber etmiş durumdadır” sözlerini kullandı. İktidarın her türlü aracı Roboski katliamını meşturulaştırmak için kullandığını aktaran Encü, iktidarın belli olan failleri gizlemek, korumak için uğraştığını dile getirdi. İkinci yılında ilerlemeyen Roboski dosyasının askeri savcılığa verilmesine de tepki gösteren Encü, “Dosya askeri makamlara verildikten sonra mağdur ailelerine bilgi verilmiyor bu da adalet beklentilerimizi günden güne sarsıyor” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

TGS tutuklu gazeteciler için eylem çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

Ev işçisi kadınlar için meclis araştırması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...