28 Kasım 2013 16:06

Türkiye mayından vazgeçmiyor

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, uluslararası mayın yasaklama kampanyası Monitör tarafından hazırlanan 2013 mayın raporu ile aynı anda İstanbul, Diyarbakır, Batman olmak üzere 3 ilde Türkiye’nin mayın raporunu açıkladı.

Türkiye mayından vazgeçmiyor
Paylaş

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, uluslararası mayın yasaklama kampanyası Monitör tarafından hazırlanan 2013 mayın raporu ile aynı anda İstanbul, Diyarbakır, Batman olmak üzere 3 ilde Türkiye’nin mayın raporunu açıkladı. Raporda belirtilen veriler, uluslararası sözleşmelere imza atan Türkiye’nin imzasının gereklerini yerine getirmeyip, mayından vazgeçemediğini ortaya koyuyor.

1997 yılında kabul edilen Mayın Yasağı Antlaşmasını, 27 Aralık 2012 tarihinde imzalayan Polonya’nın ardından bugün dünyada toplamda 161 ülke Mayın Yasağı Antlaşmasını kabul etmiş durumda. AB içinde ise antlaşmayı kabul etmeyen devlet yok.

Dünyada bugüne kadar 47 milyondan fazla mayın yok edilirken hâlâ yok edilmeyi bekleyen 11 milyonluk mayın stoku bulunuyor. Günümüzde Suriye ve Myanmar hâlâ mayın kullanımına devam ederken, 12 ülke ise mayın üretimine devam ediyor. 2012 yılında dünya çapında mayınlar nedeniyle yaralanan ve ölen insan sayısı 3 bin 628

TÜRKİYE’DE İMZA VAR İCRAAT YOK

Türkiye ise 2004 yılında imzaladığı Uluslararası Mayın Yasaklama Antlaşması’nın gereklerini ya yerine getirmiyor ya da oldukça yavaş hareket ediyor. Mayınsız Bir Türkiye Girişimi adına Türkiye’nin mayın raporunu açıklayan Müteber Öğreten, Türkiye’de mayınların temizlenmesini izlemek ile görevli olan uluslararası mayından arındırma uygulayıcıları ya da Ulusal Mayın Eylemi Otoritesi gibi ana kurum ve uygulayıcılar bulunmadığını dile getiriyor. TSK mayın temizleme konusunda Türkiye’de ki tek otorite durumunda. TSK ise Türkiye’de bulunan mayınların hepsini PKK’nin döşediğini iddia etmeye devam etmekte. Fakat izleme örgütleri PKK’nin kullandığı iddia edilen mayınlara ilişkin TSK’den hiçbir veri ve bilgi alabilmiş değil.

EN FAZLA MAYIN BULUNDURAN İKİNCİ ÜLKEYİZ

Rapor, Türkiye’nin 2012 yılı itibariyle Antlaşmaya taraf ülkeler arasında 15 binin üzerinde mayın ile en fazla mayın bulunduran ikinci ülke durumunda olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin Stokların imhasına dair sunduğu 2011 tarihli raporda ise 3 milyona yakın mayının imha edildiği duyurulmuştu. Türkiye’de hâlâ 214 kilometrekarelik mayın döşeli alan bulunmakta. Türkiye’nin en fazla mayınlı arazisi ise Suriye sınırında bulunuyor. Türkiye antlaşmalar gereği 2014 yılında bitirmesi gereken mayınlı arazi temizliğini ise 8 yıl uzatma talebinde bulundu ve Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ile ilgili ihaleyi iptal ettiğini duyurdu. Mayınsız Bir Türkiye Girişiminin raporuna göre, Türkiye’nin 2022 yılına kadar uzatılmasını istediği ‘mayın temizliği raporu’ 2022 yılının sadece bir tahmin olduğunu gösteriyor.

MAĞDURLAR İÇİN ATILAN BİR ADIM YOK

Türkiye Mayın Yasağı Antlaşması kapsamında mayınlardan mağdur olanlar için destek taahhüdünde bulunmuş durumda. Türkiye’de 1984-2010 yılları arasında Mayından kaynaklı ölüm ve yaralı sayısı 6 binin üzerinde iken 2012 yılında hayatını kaybedenlerin sayısının ise 69 olduğu duyuruldu. Mayınsız Bir Türkiye Girişiminin açıkladığı raporda ayrıca, Türkiye’de mayın mağdurlarının ihtiyaçlarını karşılamak ve gerekli desteği vermekle yükümlü bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün herhangi bir eylem planı olmadığı ve bugüne kadar da mayından yaralanmış olanların ihtiyaçlarının belirlenmesine dair herhangi bir adım atılmadığı belirtildi. Rapor son bölümde ise Türkiye’yi imzaladığı uluslararası antlaşmalarda ki yükümlülüklere uymaya ve elinde bulunan mayınlar ile döşeli olan mayınları imha etmeye çağırıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TCMB’den taksit sınırına destek

SONRAKİ HABER

Tek sanıklı 1 Mayıs davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...